Etablere bedirft i Spania? Du trenger “El Laboral”

Publisert

I enden av strandpromenaden i Altea, møter vi Lola Mengual på hennes kontor med utsikt over bukten og middelhavet. Hun er “asesor laboral”, en noe særspansk profesjon og ordner opp formaliteter knyttet til ansettelser, oppsigelser, immigrasjon og mye annet for bedrifter og privatpersoner. Hennes norske kunder har “LM asesoria” hjulpet med alt fra visum for deres kjærester fra Latin-Amerika, opprette og drive enkeltmannsforetak (autonomo) til å rydde opp i papirrot i norskeide aksjeselskaper i Spania.

En ”asesor laboral” er et yrke som ikke finnes i Norge men som norske næringsdrivende kan spare mange euros på å vite hva er. Den vernede tittelen viser at man er noe som tilsvarer en norsk jurist med spesialitet i arbeidsrett, krysset med en slags regnskapsfører og konsulent. I tillegg har mange som sitter med denne tittelen også fordypet seg i “extranjeria”, altså problematikk rundt immigrasjon og utlendinger i Spania. Per dags dato finnes det omtrent 25.000 som jobber som ”laboral”, i følge tall fra “Colegios Oficiales de Graduados Sociales” i Spania.

Dekker alt fra A til Å
– Som ”laboral” bistår vi med alt som har med arbeidsrettigheter å gjøre. Vi hjelper til med å skrive blant annet arbeidskontrakter, lønninger, arbeidsgiveravgifter, registrering og drift av enkeltmannsforetak, aksjeselskap, regnskap og oppsigelser, både fra arbeidernes ståsted og fra bedriftseierens ståsted, sier Mengual.
For utlendinger er en ”laboral” også behjelpelig med anskaffelse av det spanske identitetsnummeret NIE (Nùmero de Identificaciòn de Extranjeros) som er nødvendig for å få utstedt nesten alle offentlige papirer i Spania og inngå kontrakter i Spania.
– Dersom ”laboral” tar et ekstra kurs, kan han også være behjelpelig med tilrettelegging på arbeidsplassen i form av helse, miljø og sikkerhet (HMS), forteller Lola Mengual.
Dersom du er sykemeldt og kontrakten utløper i firmaet der du jobber, vil du selv måtte ordne det slik at du fortsatt mottar sykepenger. Det er ingen automatikk i dette, og ”laboral” er godt oppdaterte på klientenes rettigheter.

En oppdatert ”asesor laboral”
– Det er ikke obligatorisk. Man jeg anbefaler alle næringsdrivende å engasjere en “laboral”. Fortrinnsvos en kompetent spansk ”laboral”. Det er viktig og lønnsomt for bedriften at man holder seg oppdatert på gamle og nye lover. Regelverket er i kontinuerlig endring, og det er viktig å holde seg oppdatert. Vi som ”laboral” må oppdatere oss hele tiden for å kunne tilby den beste løsningen og gi de beste rådene for våre kunder, sier Mengual.
-Ved ansettelser kan det være mye å spare i avgifter ved å knytte arbeidstakeren opp imot en av de til enhver tid gjeldende rabattordninger staten har satt ut i live. Disse endrer seg kontinunerlig ettersom hvilke grupper staten ønsker å oppfordre bedriftene til å ansette, mange er ikke klar over dette eller er ikke oppdaterte på siste endringene.
– Dersom klienten blir arbeidsledig hjelper vi også til med å registrere klienten som arbeidssøker hos SEPE, Servicio Pùblico de Empleo Estatal (tidligere INEM) for at klienten kan motta arbeidsledighetstrygd, sier Mengual.
De som jobber via et enkeltmannsforetak, eller “autonomo” som man kaller dette på spansk, kan ende opp med å betale langt mer skatt enn nødvendig ved at man ikke gjør registrering og drift optimalt. Her lønner det seg å bruke kompetente fagfolk.

Forskjellige betegnelser
For å finne en ”laboral” kan man oppsøke provinsens Colegio de Graduados Sociales. De har et register over provinsens ”laborales” og kan hjelpe til med å finne den som bor nærmest.
– De fleste ”laborales” snakker i tillegg engelsk, sier Mengual mens hun multitasker og snakker fransk på telefonen, skriver engelske e-poster og blir intervjuet på spansk.

Gestor, contable, laboral eller asesor?
I Spania kan man finne betegnelsene ”laboral”, ”asesor” og ”gestor”. Sistnevnte har tre års høyere utdannelse og et eget ”gestor”-kurs. ”Gestoren” arbeider vanligvis med lisenser for alt fra det å drive jakt, tillatelser for å kjøre båt, registrering/import av bil, ordner spansk førerkort for utlendinger og lignende saker.
En ”asesor” kan være ”asesor fiscal” som skiller seg fra en vanlig regnskapsfører (asesor contable) med at han arbeider med årsoppgjør, skatter og avgifter.
En” laboral” kan derimot jobbe innen alle disse tre grenene og dekker dermed alt som behøves for å kunne komme i gang eller drive en bedrift. En” laboral” har juridisk utdannelse som en advokat, men har spesialisert seg innen arbeidsrettigheter og arbeids- og velferdsforvaltningen i Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter