Flytte til Spania Etablere bedirft i Spania? Du trenger "El Laboral"

Etablere bedirft i Spania? Du trenger “El Laboral”

-

- Støtt vår sponsor de støtter oss -

I enden av strandpromenaden i Altea, møter vi Lola Mengual på hennes kontor med utsikt over bukten og middelhavet. Hun er “asesor laboral”, en noe særspansk profesjon og ordner opp formaliteter knyttet til ansettelser, oppsigelser, immigrasjon og mye annet for bedrifter og privatpersoner. Hennes norske kunder har “LM asesoria” hjulpet med alt fra visum for deres kjærester fra Latin-Amerika, opprette og drive enkeltmannsforetak (autonomo) til å rydde opp i papirrot i norskeide aksjeselskaper i Spania.

En ”asesor laboral” er et yrke som ikke finnes i Norge men som norske næringsdrivende kan spare mange euros på å vite hva er. Den vernede tittelen viser at man er noe som tilsvarer en norsk jurist med spesialitet i arbeidsrett, krysset med en slags regnskapsfører og konsulent. I tillegg har mange som sitter med denne tittelen også fordypet seg i “extranjeria”, altså problematikk rundt immigrasjon og utlendinger i Spania. Per dags dato finnes det omtrent 25.000 som jobber som ”laboral”, i følge tall fra “Colegios Oficiales de Graduados Sociales” i Spania.

Dekker alt fra A til Å
– Som ”laboral” bistår vi med alt som har med arbeidsrettigheter å gjøre. Vi hjelper til med å skrive blant annet arbeidskontrakter, lønninger, arbeidsgiveravgifter, registrering og drift av enkeltmannsforetak, aksjeselskap, regnskap og oppsigelser, både fra arbeidernes ståsted og fra bedriftseierens ståsted, sier Mengual.
For utlendinger er en ”laboral” også behjelpelig med anskaffelse av det spanske identitetsnummeret NIE (Nùmero de Identificaciòn de Extranjeros) som er nødvendig for å få utstedt nesten alle offentlige papirer i Spania og inngå kontrakter i Spania.
– Dersom ”laboral” tar et ekstra kurs, kan han også være behjelpelig med tilrettelegging på arbeidsplassen i form av helse, miljø og sikkerhet (HMS), forteller Lola Mengual.
Dersom du er sykemeldt og kontrakten utløper i firmaet der du jobber, vil du selv måtte ordne det slik at du fortsatt mottar sykepenger. Det er ingen automatikk i dette, og ”laboral” er godt oppdaterte på klientenes rettigheter.

En oppdatert ”asesor laboral”
– Det er ikke obligatorisk. Man jeg anbefaler alle næringsdrivende å engasjere en “laboral”. Fortrinnsvos en kompetent spansk ”laboral”. Det er viktig og lønnsomt for bedriften at man holder seg oppdatert på gamle og nye lover. Regelverket er i kontinuerlig endring, og det er viktig å holde seg oppdatert. Vi som ”laboral” må oppdatere oss hele tiden for å kunne tilby den beste løsningen og gi de beste rådene for våre kunder, sier Mengual.
-Ved ansettelser kan det være mye å spare i avgifter ved å knytte arbeidstakeren opp imot en av de til enhver tid gjeldende rabattordninger staten har satt ut i live. Disse endrer seg kontinunerlig ettersom hvilke grupper staten ønsker å oppfordre bedriftene til å ansette, mange er ikke klar over dette eller er ikke oppdaterte på siste endringene.
– Dersom klienten blir arbeidsledig hjelper vi også til med å registrere klienten som arbeidssøker hos SEPE, Servicio Pùblico de Empleo Estatal (tidligere INEM) for at klienten kan motta arbeidsledighetstrygd, sier Mengual.
De som jobber via et enkeltmannsforetak, eller “autonomo” som man kaller dette på spansk, kan ende opp med å betale langt mer skatt enn nødvendig ved at man ikke gjør registrering og drift optimalt. Her lønner det seg å bruke kompetente fagfolk.

Forskjellige betegnelser
For å finne en ”laboral” kan man oppsøke provinsens Colegio de Graduados Sociales. De har et register over provinsens ”laborales” og kan hjelpe til med å finne den som bor nærmest.
– De fleste ”laborales” snakker i tillegg engelsk, sier Mengual mens hun multitasker og snakker fransk på telefonen, skriver engelske e-poster og blir intervjuet på spansk.

Gestor, contable, laboral eller asesor?
I Spania kan man finne betegnelsene ”laboral”, ”asesor” og ”gestor”. Sistnevnte har tre års høyere utdannelse og et eget ”gestor”-kurs. ”Gestoren” arbeider vanligvis med lisenser for alt fra det å drive jakt, tillatelser for å kjøre båt, registrering/import av bil, ordner spansk førerkort for utlendinger og lignende saker.
En ”asesor” kan være ”asesor fiscal” som skiller seg fra en vanlig regnskapsfører (asesor contable) med at han arbeider med årsoppgjør, skatter og avgifter.
En” laboral” kan derimot jobbe innen alle disse tre grenene og dekker dermed alt som behøves for å kunne komme i gang eller drive en bedrift. En” laboral” har juridisk utdannelse som en advokat, men har spesialisert seg innen arbeidsrettigheter og arbeids- og velferdsforvaltningen i Spania.

Følg oss

20,228FansLike
0FollowersFollow
208FollowersFollow

Transport til og fra flyplassen

Alicante flyplass – beste i Europa

Blant 1960 flyplasser er Alicante flyplass kåret til Europas...

Flytog til Alicante-flyplass prioriteres

Flyplassen i Alicante får egen togforbindelse. Den spanske regjeringen...

Norwegian setter Max-flyene på bakken – kansellerte avganger fra Malaga

Etter to liknende ulykker med Boeings nye 737 Max...

Malaga Flyplass (AGP) – Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Malaga flyplass - Málaga–Costa del Sol Airport Like syd for Malaga...

Alicante flyplass utvides med ny rullebane

Alicante-Elche flyplass El Altet skal få en rullebane til....

Ekspressbuss fra Albir til Alicante

En ny busslinje er opprettet mellom Albir og togstasjonen...

Gran Canaria Las Palmas flyplass (LPA) – Transport, leiebil, taxi og busstider

Gran Canarias flyplass har direkteavgang fra de fleste større...

Anmeldt for ulovlig flyplass-kjøring

En mann ble stoppet av politiet i...

Murcia flyplass Covera (RMU) – Transport, leiebil, taxi og busstransport

Murcia flyplass Corvera ligger like utenfor Murcia by, en...

Ny togterminal ved Malaga flyplass

Nylig åpnet den nye undergrunnstasjonen på flyplassen i Malaga....

Alicante Flyplass (ALC)- Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Alicante flyplass eller Alicante–Elche Airport som en offisielt heter er...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Papirutgaven SpaniaPosten

Festivaler og spanske fiestas

Virgen del Carmen | Juli 2016

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen)...

Valencia regionens nasjonaldag

9. oktober er Valencia-regionens ”nasjonaldag. Det var nemlig på...

Fiesta de San Antón Abad 17. januar – Dyrenes skytshelgen

17. januar kan man fra tidlig på morgenen folk...

La Nucia i August – Virgen de la Asunción

Hver august fra 14. til 18. ferier man i...

Fiesta i Toledo: River hodet av gåsa

I landsbyen El Cario de Tajo (Toledo), markerer man...

La Tomatina – Tomatkrig i Buñol 31. august

Det er igjen klar for den store tomatkrigen, som...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Relaterte sakerRELATED
Recommended to you