15.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Kildeskatten innføres – berører ikke Spania-pensjonister

Det norske finansdepartementet opplyser at det skal innføres kildeskatt på 15 % for nordmenn som får utbetalt sine pensjoner i utlandet fra og med ligningsåret 2010. Dermed vil mange norske utenlandspensjonister oppleve en dobling av dagens skattenivå.

Det norske finansdepartementet opplyser at det skal innføres kildeskatt på 15 % for nordmenn som får utbetalt sine pensjoner i utlandet fra og med ligningsåret 2010. Dermed vil mange norske utenlandspensjonister oppleve en dobling av dagens skattenivå.

I en pressemelding fra finansdepartementet heter det seg at det er snakk om en tilsiktet skatt som skal forhindre at norske pensjonister emigrerer fra det norske skattenivået på pensjoner som utbetales av den norske pensjonskassen. 
I de tilfellene hvor bostedslandet har et lavt skattenivå, betyr innføringen av kildeskatt en skattlegging av tidligere skattefrie inntekter. De som blir rammet av kildeskatten vil imidlertid få fradragsført den skatten de betaler til det landet man bor i.

Det betyr at hvis man bor i et land hvor for eksempel skattenivået på pensjonen ligger på 5 %, vil man måtte betale 10 % til den norske stat, slik at den totale skatten blir 15 %. Det er de som per i dag betaler mindre enn 15 % skatt som vil rammes av innføringen av kildeskatt.

Det er i første omgang pensjonister bosatt i land hvor skatteavtalene med den norske stat er fleksible som vil merke noe til kildeskattinnføringen. Det betyr trolig at norske pensjonister i eksempelvis Kypros, Sverige og Frankrike vil få økt skatt.

Ikke Spania
Mens Spaniapensjonister i første omgang vil slippe unna på grunn av måten skatteavtalen mellom Norge og Spania er utarbeidet på. Noen skatteavtaler er slik utarbeidet at pensjonistene kun skal betale skatt til det landet de oppholder seg i. Dermed kan ikke Norge gå inn og forlange kildeskatt. Dette gjelder land som Spania, Thailand og Pakistan.

Den bilaterale avtalen mellom Norge og Spania kan ikke oppheves av den norske regjeringen alene. En eventuell endring krever reforhandlinger mellom de to landene. Spania har gode inntekter på skatt fra norske pensjoner, og vil neppe gi slipp på disse ressursene helt uten videre. 
Spania er sammen med Thailand de landene hvor flest norske pensjonister bosetter seg. Andre land med høy pensjonsutbetaling fra Norge er Tyrkia, Pakistan og Filippinene.

Må drøftes
Leder for Arbeiderpartiet Costa Blanca Syd, Per Neskleiv, sier at skattespørsmålet generelt er en av de viktigste tingene lokallaget har på dagsorden. Men at det hersker stor usikkerhet rundt hva som faktisk skal skje med kildeskatten og at det har blitt presentert mange forskjellige forslag.
– Vi må nok forberede oss på en endring av dagens system en eller annen dag. Så vidt jeg vet er Norge et av få land i Europa som ikke har kildeskatt. Hvordan det eventuelt vil bli gjennomført er umulig å si, sier Neskleiv til Spaniaposten.
AP lederen sier at lokallaget nå skal sette seg ned og drøfte kildeskatten for deretter å utarbeide noen forslag som skal sendes videre til regjeringen.

– Hvorvidt våre forslag blir hørt vil tiden vise. Personlig syntes jeg EU regelverket, som tilsier at man skal betale skatt til det landet man oppholder seg mest i, er rettferdig. Sier Neskleiv.

 

Relaterte saker

- Advertisement -