Flytte til Spania – unngå fellene med ny bok

Publisert

Tanken om å flytte til Spania fører normalt til et utall spørsmål i det drømmen er i ferd med å bli til virkelighet. Det var dette Arne Bjørndal oppdaget da han selv flyttet til Spania. Etter å lenge ha bodd i Spania har han med sin medforfatter, advokat Einar Askvig, forsøkt å svare på alle tenkelige og utenkelige spørsmål man kan ha i boken “Å flytte til Spania”.

Arne Bjørndal er forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol i Spania.
Arne Bjørndal er forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol i Spania.

Til SpaniaPosten forteller Bjørndal at han den gangen fant en svensk bok som tok for seg problemer rundt flytting. Til en viss grad er mye overførbart mellom söta bror og Ola Nordmanns utfordringer i Spania. Men Sverige er nå en gang EU-medlem noe Norge ikke er og mange år har nå gått siden da. Derav ideen om å skrive en ny bok for nordmenn som vil flytte til Spania.

Nav HELFO og norsk pensjon i Spania

Problemstillinger relatert til NAV, HELFO, pensjon og trygd er definitivt særnorske. Forfatteren poengterer til SpaniaPosten det akkurat her er mange feller å gå i. Tema knyttet til folketrygden og beskatning kan være vrient. Behovet for informasjon er stort og når man flytter, det være seg skattemessig eller ikke, bør man informere seg godt da norske myndigheters menn og kvinner ikke alltid er like konsekvente eller oppdaterte på egne regler.

Regelverk praktiseres ofte forskjellig avhengig av hvilken region man hører til og hva saksbehandler man ender opp med.

Trygd, skatt og flytting til Spania

Et helt kapittel er dedikert til emnet “Familie, helse og trygd i Spania” i tillegg er tema om dobbeltbeskatning og om man bør skatte til Norge eller Spania viet sitt eget kapittel.

– Ingen sak er lik når det gjelder utflytting, skatt, økonomi, trygderettigheter og slikt. Mange ender opp med å bruke en advokat til dette. Forhåpentligvis vil mange slippe det etter å ha lest boken, håper Bjørndal.

Bjørndal jobber som forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol. Det var i jobbsammenheng han traff på advokat Einar Askvig som i en årrekke har drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Askvigs årelange erfaringer med å løse nordmenns problemer knyttet til flytting og eiendom gjorde hans innspill verdifulle og han ble med på bok-prosjektet. Journalisten og advokaten har skrevet hver sine avsnitt i boken som dekker et bredt utvalg av temaer fordelt på 17 kapitler.

Advokat Einar Askvig har en årrekke drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Han har skrevet flere av kapitlene i boken, "Å flytte til Spania".
Advokat Einar Askvig har en årrekke drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Han har skrevet flere av kapitlene i boken, “Å flytte til Spania”.

Jobbe i Spania

Hva skal man så leve av i Spania? Ikke alle som flytter er pensjonister eller selvstendig næringsdrivende.

I boken skriver man om ansettelsesvilkår og kontrakt i Spania, inklusive rettighetene man har her til trygd ved sykdom og uførhet.

Boken gir et realistisk bilde av det spanske arbeidsmarkedet. Her skriver man at det er høy konkurranse om arbeidsplassene i Spania, spesielt de for de jobbene som ikke krever høyere utdannelse. Å være på ferie i Spania er noe helt annet enn å skulle bo her.

Overskuddet doneres bort

Overskuddet av boksalget går til den ideelle stiftelsen Hogar Betania. Ikke langt fra Gibraltar ligger en av Spanias fattigste kommuner, La Línea de la Concepción. Her ligger “Hogar Betania” en stiftelse og et senter som jobber for å bistå de som lever på kanten i samfunnet. Det kan være seg hjemløse, kvinner som har vært utsatt for vold i hjemmet, immigranter osv. Senteret i La Línea har knyttet til seg en rekke frivillige i tillegg til deres egne ansatte og tilknyttede som inkluderer psykolog, sykepleier, sosialarbeidere, lærere og veiledere.

Boken koster €20 og sendes til Norge eller Spania. Du kan bestille boken ved å sende en e-post til arne.bjorndal@me.com eller sende melding fra gjennom Facebook-siden: Ditt Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter