Europeiske helsetrygdkort E-121

Det var i 2012 Norge begynte å utstede Europeisk helsetrygdkort til utflyttede pensjonister som har gyldig blankett E-121. Kortet har en varighet på tre år og derfor bør disse utflyttede pensjonistene sørge for å bestille nytt kort i god tid før sommerferien, sier Marianne Storemyr i HELFO. Det er HELFO som utsteder kortene.

– Det er enkelt å bestille nytt helsetrygdkort. Det kan alle gjøre raskt på internett. Klikk deg inn via «Min helse» på førstesiden på helsenorge.no og så logger du deg inn med MinID, sier Storemyr.

Bestill Europeiske helsetrygdkort i god tid

Hun legger til at siden det kan ta litt ekstra saksbehandlingstid for utflyttede pensjonister med E-121, er det viktig å sørge for å bestille nytt kort i god tid før pensjonistene drar på sommerferie.

– Utflyttede pensjonister som har fått innvilget blankett E121 av HELFO men som ikke har levert denne til trygdemyndighetene i bostedslandet, må søke HELFO om en ny E-121, sier hun. Dette skyldes at trygdemyndighetene ikke godtar E121 som er flere år gammel. Står pensjonisten som utvandret og det ikke foreligger godkjent E121 blankett fra trygdemyndighetene i bostedslandet, kan det ikke utstedes helsetrygdekort.

Norske pensjonister bosatt i EØS-området (for eksempel Spania) eller Sveits, og som har blankett E121 fra Norge, kan bestille Europeisk helsetrygdkort selv om de ikke er medlem i folketrygden.

Ta kontakt med HELFO på +47 33 51 22 80, dersom du lurer på om du har rett til helsetrygdkort.

Les også:

Mer om Europeiske helsetrygdkort fra Minhelse.no

E-121 og fornyelse av europeiske helsetrygdkort

Relaterte saker