Tarifa – Kitesurfernes hovedstad

Publisert

Tarifa, en drøy times kjøring fra Malaga er utvilsomt både Spania og
Europas hovedstad for vindsport. Og det er kitesurf som preger denne lille byen helt på utkanten av Europa. Fra Tarifa går fergjene i skytteltrafikkk over Gibraltarstedet, til Marokko som ligger så nære man tydelig ser husene på andre siden i Afrika. Få steder i Spania ser man hvor nært knyttet Nord-Afrika og Spania er, og har vært gjennom tusener år.

Tarifa har definitivt en spesiell “følelse”. Byens beliggenhet “mellom” Afrika og Europa er en del av dette. Man ser lett over stredet til Marokko som er så nære man lett kan kjøre over på vannscooter eller kite for den saks skyld. Spreke kitesurfere morer seg med å hoppe over moloen som skiller de to havene for å skryte på seg å ha hoppet fra Atlanterhavet til Middelhavet. Den relativt lille byen har tidligere primært huset en militærbase og foruten de militære aktivitetene var det fiske og ferga til Marokko som holdt liv i byen.

Perroflautas
Tarifa er siste stoppested i Europa for mange på vei til Nord-Afrika. Godt oppakkede firehjulstrekkere og “hippie-busser” fulle av europeere med eventyr i blikket er et vanlig skue. Denne “stammen” av evigunge hippies bidrar definitivt til å gi byen sitt eget preg og steming. Disse “perroflautas” (hund og fløyte), som de kalles på spansk slang, tilbringer gjerne dager eller uker i Tarifa før eller etter sine eventyr i Marokko.

hippie-camper-tarifa
For mange på “eventyr” er det naturlig med noen dager i Tarifa før man tar veien over Gibraltar-stredet til Marokko.

Tarifa besøkes kontinuerlig av flere som deler av året velger å bo i campingbil. De lever som moderne sigøynere stadig på jakt etter standen de kan ha for seg selv, campe og kite. Noen ganger “på rømmen” fra lokale myndigheter som ikke alltid setter pris på provisoriske “hippie” leirer på stranden, fulle av langhårede og tattoverte nord-europeere. De organiserer seg gjennom sosiale medier og mobil telefon, så alle hele tiden har oversikt over hvor det er “grønt” lys til enhver tid. Flere av de som velger denne livsstilen har gode jobber i sine hjemland de pendler hjem til fylle opp kontoen.

Tim fra London er en av de som lever denne livsstilen. Han er tv-producer for BBC og når han ikke er på oppdrag verden rundt. Tilbringer han livet i sin VW Carawelle campingbil, et eller annet sted mellom Tarifa og Cadiz. Innimellom jobber han som instruktør i Tarifa og når kvelden nærmer seg ringer han rundt til resten av “nomadene” for å høre hvor de forskjellige skal campe nettopp i kveld.

Vinden driver folk til “vanvidd”
Foruten beliggenheten nære Afrika har byen i seg selv har to attraksjoner som bringer folk hit. En av Spanias lengste og peneste sandstrender og vinden som sises å drive mange av de som bor her til vannvidd. Den sliter på nervene og den som har tilbrakt noen netter mens vinden uler, vinduer og dører slår hele natten. Vel man kan forstå at noen blir slitne av å sove i det som kan høres ut som en skrekkfilmnår det står på.

Utenom tilgangen til Marokko er det vinden og strendene som er byens største attraksjon. Det blåser kraftig stort sett hele året, så mange velger å legge ferien hit for å kite eller å lære seg dette.

Om man kun har en ukes ferie gjelder det å ha sterk vind flest mulig av disse dagene. Derfor velger så mange Tarifa.

Nordmenn til Tarifa
Kevin Mitchell fra Storbritannia er en av de mange utlendinger som har slått seg ned her permanent. Kevin driver sin egen kite-skole “High Flyers Tarifa” og briten har mange elever fra nettopp Norge, som setter pris på en erfaren instruktør som har engelsk som morsmål.

Perfekt å lære. Kevin Mitchell fra Storbritannia driver skolen “High Flyers Tarifa”. Her på stranden i Tarifa med en student som lærer seg teknikken som må til for å kontrollere kiten.
Perfekt å lære. Kevin Mitchell fra Storbritannia driver skolen “High Flyers Tarifa”. Her på stranden i Tarifa med en student som lærer seg teknikken som må til for å kontrollere kiten.

– De kommer her for å lære eller å utvikle seg. Her er forholdene svært gode og i forhold til Norge er klima svært behagelig. Man kan stort sett kite hele uka, med mindre man har riktig uflaks. Og man slipper den tykke våtdrakta man gjerne må bruke i Norge.

Mitchell lager også noe mer skreddersydde pakker med ekskursjoner for mer erfarne grupper kitere. Da drar man gjerne til noe mer “øde” strender litt lenger nord. Langs kysten mellom Tarifa, Cadiz og Portugal er fortsatt “uoppdagede” stender hvor man kan campe og kite stort sett helt alene i dager. Besøk “high flyers tarifa” om du trenger instruktør eller kite-guide. Kevin kan også organisere sted å bo i Tarifa, i hans eget “kite-hostal”.

I Tarifa kiter man ikke i Middelhavet. Byens største strand, Playa Los Lances, vender mot Atlanternavet og det har betydelig lavere temperatur enn Middelhavet. En tynn våtdrakt er å foretrekker her, selv midt på sommeren.

Den sterke vinden her gjør at man bruker noe mindre kites enn mange andre steder. Vinden kan blåse over 30 knop, noe som betyr at man til og med kan se folk kite her med små kites.De fleste bruker her kites mellom 6 og 10 meter, alt ettersom hvor mye man veier og hvor stort brett man bruker. Vinden er sterkest tidlig på ettermiddagen og dør litt av utover ettermiddagen. De ivrigste kan her kite frem til solnedgang, noe som gir en helt spektakulær opplevelse.
Bolonia – Utflukt fra Tarifa

22 kilometer nord-vest fra Tarifa ligger den lille byen Bolonia. En av spanias mange spektakulære historiske “ruiner” ligger her. Den romerske byen “Baelo Claudia” har her ligget strategisk til, siden det andre århundre. Byen var en viktig havn for fiske, produksjon av garum og romerrikets handel med nord-afrika. I det tredje århundre ble den i en periode okkupert av både Kelterne og Berbere.

Romerske ruiner i Bolonia
Romerske ruiner i Bolonia

De mer eventyrlystne kan bli med å dykke i stredet. Her møtes Atlanterhavet og Middelhavet så det er mye liv i det næringsrike vannet. Kysten rundt Tarifra er også full av vrak så man kjeder seg ikke her som dykker. Merk at vannet er kaldt og strømmene kan være sterke.

Tarifa byr på mer enn aktiviteter. Den har en liten men svært sjarmerende gamleby, full av barer og restauranter som serverer noe av Spanias beste og ferskeste sjømat. Man kan lett dra på dagstur over til Marokko, det går flere båter i timen og reisen er så kort at man knapt rekker å sette seg ned før man er fremme. Tarifa har gode sykkelstier og man kan leie sykkel flere steder i byen. Hvalsafari er også en populær aktivitet. Hvaler som reiser inn og ut av middelhavet må gjennom det trange Gibraltarstredet så sjansene er gode for å se hvaler og delfiner her.

Fra Costa Blanca kjører man til Tarifra via Granada og kysten av Malaga. De som reiser direkte fra Norge flyr direkte til Malaga flyplass, hvor det enkleste er å leier seg en bil for å komme seg til Tarifa.

Fjellene i Marokko ses tydelig i bakgrunnen på andre siden av Gibraltar stredet.
Fjellene i Marokko ses tydelig i bakgrunnen på andre siden av Gibraltar stredet.

Nært – Marokko er så nære at kitesurfere har kappkjørt med fergja over stredet og hasj-smuglerne tar en “kjapp en” på vannscooter.

Les også Tarifa – betatt av vinden

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter