Tarifa – Betatt av vinden

Publisert

Europa møter Afrika, Atlanterhavet slår inn mot Middelhavet. Vi befinner oss i Tarifa, stedet for deg som føler at en ferie uten adrenalinrush er bortkastet. Tarifa er alt en sørspansk by skal være. Bebyggelsen er som små, hvite melketenner, tett og litt skjev. Kanskje er det vinden som har tatt fatt i husene og gjort dem asymmetriske over tid? Byen som fikk navnet sitt fordi man i gamle dager måtte betale en tariff for å krysse over til Marokko lar deg føle dragningen mot Afrika og lure på om det faktisk går an å svømme de elleve kilometer over.

God stemning

Noen vil kanskje beskrive Tarifa i andre ordlag. Forblåst er en annen mulighet. Men det er takket være vinden at dette hjørnet av Spania, også kalt Costa de la Luz eller lyskysten, er befriende tomt for pakketurisme. Her finner du ikke et eneste reisebyråhotell og ingen utleieparasoller. Bare unge mennesker i alle aldre på jakt etter adrenalinrushet bølgene, vinden og elementene tilbyr.

Det er en følelse av samhold mellom de tilreisende. De kommer gjerne langveisfra, ofte i fargerike folkevognbusser. Muligens er det følelsen av å ha nådd en ekstrem geografisk utpost som sveiser dem sammen. Stilt ovenfor naturkreftene de har kommet for å utfordre, blir tonen fort inkluderende og preget av felleskap. Man hjelper hverandre med å finne veien, anbefale kaféer, fikse utstyr eller låne en skvett melk. Campinglivet langs den milelange sandstranda er befriende fritt for jåleri.

Ingen Gucci

Tarifa er ikke stedet for deg som er avhengig av en Gucci-opplevelse for at ferien skal føles vellykket. Her finner du ingen store designerbutikker. Som resten av byen er også butikkutvalget preget av at dette egentlig er en liten fiskelandsby. Du finner små, hyggelige forretninger som spesialiserer seg på alt fra yndig, brodert barnesengetøy til undertøy til bestemor. Og selvfølgelig, en hovedgate proppfull av surfshops på begge sider. Kort oppsummert; kul design og heftige farger. Kunnskapsnivået hos ekspeditørene er upåklagelig, og prisene gunstige. Vi fant en våtdrakt i størrelse 1 år, og skjønte at her er surfing en livsstil.

Aktiviteter – dag og nattliv i Tarifa

De første surferne oppdaget Tarifa på 70-tallet. Etter det har stedet blitt kjent som Europas windsurfinghovedstad. Er ikke havet ditt favorittelement, finnes det nok av andre ting å finne på. Det klatres, rides, paraglides og sykles i fantastisk terreng sommer som vinter. Og foretrekker du en mer normal feriepuls går det også an å bruke tiden på å slikke sol, rusle i gamlebyen som er full av spennende arabiske detaljer, og forberede seg på å feste utover i nattetimene. En lokal jente fortalte at det beste med Tarifa er at det er stort nok til å ikke møte de man ikke vil se, men samtidig lite nok til å finne DEN du vil treffe. Jentene her har alle innsett at dersom de skal ha sjans på en sommerflørt med tilreisende kjekkaser, må de kunne slå i bordet med en basiskunnskap om kiting.

Om kvelden er Tarifa et takknemlig sted å feste. Det finnes massevis av kaféer og restauranter der man kan spise alt fra fersk blekksprut til kebab, eller bare koble av i den varme natten med en café con leche. Når spisingen er unnagjort og kroppen fyllt med energi igjen, samles alle på Misiana, som er byens beste bar. Og fordi Tarifa er en underfundig blanding av urban, avsidesliggende, trendy og laidback, hender det titt og ofte at kjente DJ’s dukker opp for å fylle deg med rytmer.

Tarifa til Tanger – En smak av Afrika

Ønsker man en dag fyllt av helt andre impulser, er det fort gjort å hoppe på en hurtigbåt over til Tanger. Båtene går fra havna i Tarifa, og på 35 minutter ligger Afrika for dine føtter. Marokkanerne i Tanger vet å sko seg på naïve europeere som hverken forstår seg på dirham, pruting eller arabisk kultur. Men er man litt på vakt, og vet at ”la, la, la” betyr et klart og tydelig ”NEI” på den lokale dialekten, er det ingenting i veien for at man kan boltre seg i alt det eksotiske.

Krydder og gull. Røkelse og sukkersøt mynte-te. Eller en time i hamam. Det gjør underverker både for støle surfelår og disconakker med sleng. Ikke å forglemme sjelen. Om kvelden tar du bare båten tilbake over Gibraltarstredet, sånn at du er klar igjen for bølgebruset dagen etter.

I store fotspor til Bolonia
Mange går glipp av det store arkeologiske feltet som fortsatt er under utgraving i Bolonia, 15 kilometer nordvest for byen. Ruinene fra romertiden er i uvanlig god stand, og ingen aner foreløpig omfanget av funnet. Det arkeologene vet er at de er i ferd med å avdekke en romersk bosetting fra cirka år 200 f.Kr, og at det vesle samfunnet som het Baelo Claudia fungerte som en stor fiskerifabrikk der man oppbevarte, preserverte og distribuerte fangsten fra det fiskerike Middelhavet. Dette er et fantastisk skue hvor man får føle på huden hvordan romerne vasset rundt i sine hvite kjortler.

Er du rett og slett ikke av den sporty typen, eller har blitt dratt med av slitsomt energiske venner, går det fint an å innrede seg i en hengekøye med en bok i fanget. Men ikke hvilken som helst bok. I Tarifa er det bare en bok som duger. ”Alkymisten” av Paulo Coehlo. Klassikeren om gjetergutten som på uventet vis finner meningen med livet har et kapittel hvor handlingen er lagt til Tarifa. Da er det lov å la seg friste til å tro at man faktisk kan finne meningen med livet her, enten det er dinglende etter en kite, bredbent på et surfbrett, galopperende langs stranda, i en hengekøye eller i bunnen av en sangria under en parasoll.

Fakta om Tarifa

Tarifa ligger på Spanias absolutte sørspiss, og er en liten by med 15.000 innbyggere. Om sommeren mangedobles befolkningen på grunn av de mange tilreisende surferne.

Bo og overnatting i Tarifa

Camping – Langs sandstranda ligger det tre gode campingplasser. Camping Tarifa er den beste!
Hotell – Det finnes flere hotellmuligheter i sentrum. Et koselig alternativ er “La Casa Amarilla”, et sjarmerende, lite hotell med gjennomtenkt og delikat interiør.

Strender i Tarifa

Byen Tarifa ligger ved enden av en milelang sandstrand som heter Playa de los Lances. Denne stranda er tilegnet kitesurfing, og verdensmesterskapet i kiting ble avholdt her i 2001.

Følger man denne stranda videre vekk fra Tarifa kommer du til forlengelsen som heter Playa de Valdevaqueros. Denne stranda er kjent for sine enorme sanddyner som er som tatt ut fra Saharaørkenen. Playa de Valdevaqueros’ største sanddyne heter Punta Paloma. Her er forholdene gunstige for nybegynnere som vil lære windsurfing eller kiting. Du kan også prøve deg på hangliding dersom du orker å klatre opp til toppen av sanddynen. Her er det ”ett-skritt-fram-og-to-tilbake” som gjelder! Andre søker seg til bunnen av sanddynen der man kan kline seg inn i helsebringende leire.

Femten kilometer nordvest for Tarifa ligger Bolonia. Du trenger eget kjøretøy for å komme fram. Bolonia er en nydelig liten bukt, også preget av sanddynelandskap, og det er her du finner Baelo Claudia, ruinene fra romertiden. Merkelig få turister finner veien hit, så du kan kose deg med denne historiske perlen ganske alene.

Strendene som står beskrevet ovenfor ligger alle utenfor selve byen Tarifa, og krever en halvtimes spasertur eller to minutter på buss for å bli nådd. Men du finner også koselige strender inne i byen som er veldig populære hos Tarifa-beboerne selv.
Playa Chica er en liten, hyggelig sandstrand som egner seg godt for barnefamilier.
La Caleta er små, steinete bukter som ligger rett øst for byen.

Tekst Vikebe Montero | Foto Ammouche

Les også:

Tarifa – Kitesurfernes hovedstad

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter