Å gå på tur regnes som en av de norske nasjonalidrettene. Hvis du i Spania savner Jotunheimen eller Hardangervidda, kan du finne trøst i La Alpujarra, fjellområdet mellom Middelhavet og Sierra Nevada i Granada.
Turmulighetene her er uendelige, og uansett om du er mosjonist eller søker tøffe utfordringer burde du finne en rute som passer deg.
Fjell-turer av alle slag – Alpujarra
Er du i godt nok slag, er det for eksempel ingenting i veien for å bestige Mulhacén, fastlands-Spanias høyeste topp (3478 m.o.h.). Mulhacén ligger riktignok i Sierra Nevada, men det er vanlig å starte turen med utgangspunkt i Poqueira i La Alpujarra. Turen beregnes å ta mellom fem og seks timer (en vei.) Det kreves ikke spesielle klatrekunnskaper, men kondisjonen bør være på plass.
Hvis du derimot har ikke fullt så ambisiøse turplaner kan du like gjerne parkere bilen på et passende sted og bare labbe ut i landskapet.
Mens man vandrer rundt i disse fjellene tar man seg i å tenke at det ikke er mer enn en times kjøretur til stranden på sørsiden av Granada-provinsen. Men den kunne like gjerne ha ligget i en annen verdensdel. Omgivelsene er radikalt annerledes.
Palmene og sandstranden er byttet ut med daler og kløfter, fruktbare hager og fiskerike elver.
Andalucías fruktfat
Det milde klimaet kombinert med jevn tilgang på vann fra elvene Guadalfeo og Gádor gjør at Alpujarra er kjent som Andalucías egen kjøkkenhage. I tidligere tider reiste andalusierne langveisfra for å kjøpe appelsiner, sitroner, epler, fiken, mandler og vin fra dette området.
Fortsatt dyrkes frukttrær i stort monn, men nå til dags lever innbyggerne i La Alpujarra hovedsakelig av turisme.
Den største byen i Alpujarra-fjellene er Órgiva. Hvis du kommer fra Granada-siden er dette et godt utgangspunkt for å begi seg ut på de smale veiene.
Svimlende høyder
I Poqueira-dalen ligger landsbyene på rekke og rad oppover fjellsiden: Pampaneira (1055 m o.h.), Bubion (1299 m o.h.) og Capileira (1432 m o.h.)
Svingene er skarpe og høydeforskjellene svimlende mens vi kjører mellom hvite landsbyer, grønne åser og dype daler.
Ved inngangen til Pampaneira står et stort skilt med skriften: ”Reisende, kom og bo sammen oss!” Vi finner fort ut at skiltet både reflekterer en ektefølt gjestfrihet og at oppfordringen er blitt fulgt av mange reisende.
Filletepper
For de fleste av innbyggerne vi kommer i prat med er utlendinger eller innflyttere fra andre steder i Spania. Som for eksempel Begoña Blázquez fra Madrid. Hun selger lokalt håndverk i byen Pamponeira.
– Det rolige livet her i La Alpujarra er ubetalelig. Luften er renere enn noe annet sted og naturen er fantastisk vakker, sier hun og viser Spaniaposten noe av det hun har til salgs i butikken sin.
Det mest typiske som er å få kjøpt er såkalte jarapas, en type tepper som er blitt brukt i Alpujarra i uminnelige tider. Ordet kommer fra harapos som betyr fillete klær, men de fargerike teppene som koster mellom 15 og 20 euro er mye vakrere enn ordet tilsier. I butikken til Blazquez finner du også krukker og flettede kurver som fortsatt lages på tradisjonelt vis.
Den naive briten
Har du ennå ikke lest boken ”Driving Through Lemons” av Chris Stewart? Da er det på tide. Enhver utlending som bor i Spania bør få med seg fortellingen om hvordan den tidligere trommeslageren i Genesis forlot England for å bli fjellbonde i Alpujarra. Den naive og romantiske briten forteller på underholdende vis om hvordan han blir mottatt av lokalbefolkningen i fjellområdet på slutten av 80-tallet.
Boken fikk stor suksess og må nok ta en del av skylden for at Las Alpujarras har fått en stor andel av nordeuropeiske beboere med tiden.
Hippieliv
Mange er lokket av drømmen om et liv i harmoni med naturen og med mindre stress enn i storbyen. Området har en egen tiltrekningskraft på hippier, som ønsker å leve av håndverk og jordbruk på gammelmåten.
Det finnes faktisk egne hippielandsbyer, som for eksempel i Beneficio-dalen mellom Órgiva og Cáñar. Her lever flere hundre langhårede innbyggere frivillig uten strøm og innlagt vann. Innbyggerne har også et sett av leveregler å forholde seg til. Alkohol og ”harde stoffer” er for eksempel forbudt. Boligene består av indianertipier og mongolske nomadetelt.
Eiendomsrett et banneord, maten dyrkes på økologisk vis og alle deler på alt.
Ski og strand i nabolaget
Og jada, det kan høres trivelig ut å være hippie. Men Alpujarra kan også nytes med kort hår og sans for moderne fasiliteter.
I gjennomsnitt nyter innbyggerne i dette området 320 soldager i året og området er svært populært både blant hestefolk, turgåere og syklister.
Og her får du både i pose og sekk. Fra Órgiva er det kort vei til skisenteret i Sierra Nevada og bare en drøy halvtime til stranden i Motril via den nybygde motorveien.
Men glem både halvtimer og heltimer. For hvem har det travelt?
Legg ferien eller en langhelg til Alpujarra, ta inn på et landlig overnattingssted, et såkalt ”casa rural”, og nyt freden i fjellheimen.