Planter historiske vindruer ved Middelalder-mølle

Publisert

Altea kommune overtok for noen år tilbake dem gamle møllen «Molino de los Moros». Med det satte man i gang arbeidet med å redde og restaurere bygningen ved Rio Algar som har stor historisk verdi. Denne sommeren plantet man nærmere 600 små vinranker i det samme området i samarbeide med landsbrukslinjen på videregående skole IES Balleguarda. I begynnelsen av desember ble prosjektet presentert for byens ordfører og pressen. Noe av formålet er å vise viktigheten av den gamle møllen for landbruket i området. Vindruen man har plantet her er Malvasia, en variant man mener har blitt dyrket her i gammel tid. Det er en art som er tilpasset klima og det jordsmonn man har i Altea.

Maurerne grunnla jordbruket

Den gamle møllen ble oppført av de spanjolene kaller «maurerne». Det gamle «Kongedømmet» i Altea var tilknyttet El Andalus. Folkegruppen som opprinnelig kom fra Nord-Afrika var primært berbere som migrerte til det den gang relativt folketomme Middelhavskysten av Spania. Berberne (Tamazit) kom i hovedsak fra fjellområder i dagens Marokko og Algerie. De var vandt til hardt arbeide for å få frukt og av jorden. For dem var disse regionene i dagens Spania “paradis”. Det kom rikelig med vann ned fjellene fra innlandet og jorden var fruktbar.

De var eksperter på bygging og drift av kanaler, terrasser og alt som hadde med vann å gjøre og med det gjorde de dette ellers golde landskapet frodig. Nord-Afrikas kobling til silkeveien og Asia gjorde at de introduserte frukt og grønnsaker som ris, nisperos, appelsiner og mye mer til Spania. Denne rundt 800 år lange perioden endte i det kongedømmer i Nord-Spania ville utvide sin makt og innflytelse under påskuddet å «kristne» den iberiske halvøya.

Inkvisisjonen

Med det måtte Jøder og Muslimer forvises fra landet. Etter invasjonen fra nord mistet Jøder og senere muslimer eiendomsretten noe som resulterte i mange falske konverteringer til kristendommen. Den spanske inkvisisjonen ble opprinnelig opprettet for å finne disse «falske» kristne som praktiserte sine egne religioner i skjul. Den spanske tradisjonen ved å henge ei skinke av svin godt synlig kommer fra denne perioden hvor bar en liten mistanke om at man var jøde eller muslim kunne føre til at man mistet alt.

Etter å ha landsforvist disse folkegruppene falt jordbruket mange steder i ruin. Man måtte på nytt hente ekspertise i Nord-Afrika for å få orden på distribusjonen av vann mange steder. Den dag i dag kan man se overgrodde terrasser som mange steder går helt opp til fjelltoppene, blant dem Puig Campana. Disse ble bygget i denne perioden men forlatt i perioden også kongedømmene langs Middelhavet skulle kristnes og forenes med de i nord.

Spanjolenes forvisning av jøder fra landet har fått et moderne etterspill. Spania vedtok i 2015 en lov som ga etterkommerne av disse landsforviste muligheten til å søke om spansk statsborgerskap.

Brant protestanter

Det var ikke bare jøder og muslimer som ble forfulgt for å følge feil religion av katolikkene. 21. Et kjent eksempel er da 14 protestanter ble brent levende for sin tro i Valladolid, i det svært konservative Nord-Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter