Alfaz del Pi’s nye generalplan knytter den bedre til Albir

Publisert

Alfaz del Pis nye generalplan er vedtatt i kommunestyret og er nå sendt til Valencia for regional godkjennes. Siden 2006 har man jobbet med å oppdatere dagens generalplan som er fra 1987. Den nye planen markerer retningen og setter grenser for byens utvikling de neste årtier.

Det blir flere butikker og næringslokaler langs N332, bedre forbindelser mellom Albir og Alfaz del Pi og flere naturstier og sykkelveier. Nye bygg skal primært plasseres hvor det i dag er bygget eller infrastruktur på stedet.

Albir og Alfaz del Pi knyttes bedre sammen

Å bedre knytte sammen byens to sentra er en viktig del av planen. Målet er å forbedre kommunikasjonen mellom de to ganske så forskjellige områdene. Men å samtidig la det forbli et landlig og grønt preg i området i mellom. I følge planen, som nå er sendt til Valencia, skal man ta vare på stier, småveier samtidig som man knytter sammen eksisterende og nye sykkelstier.

Mer næringsliv langs N332

Det er satt av 296.000m2 på begge sider av riksvei N332 som skal brukes til næringsformål. Dagens industriområde langs veien her ligger primært inne i Altea kommune. Området man vil utvide er primært på sydsiden av rundkjøringen ved McDonald og i retning Benidorm. Ny aktivitet her vil skape nye langsiktige arbeidsplasser for Alfaz del Pi.

Færre tomter

I følge pressemeldingen fra rådhuset økes arealet som er klassifisert som “no urbanizable” til 56%. Dette er tomter hvor man ikke kan bygge noe som helst, eller kun kan bygge en landlig bolig pr 10.000m2 avhengig av reguleringsgrad. Det er primært arealer høyt oppe i Albir-åsen som får denne klassifikasjonen endret grunnet nærheten til naturparken “Sierra Helada”.

Kommunen minsker med dette tilgjengelige byggetomter men kan “konsoliderer” de områdene som allerede er bygget. Noe som kan bety bedre infrastruktur over tid i allerede bebyggende områder, noe mange mener er på høy tid etter mange perioder med rekordfart i utbyggingen uten at infrastruktur og generalplanen helt henger med.

Vedtatt midt i ferien

Midt i sommerferien holder man i Alfaz del Pi kommune ekstraordinær plenums møte for å stemme frem kommunens nye generalplan. Planen er nå ute av lokale hender i påvente av godkjenning fra regionale myndigheter som kontrollerer at kommunens forslag er innenfor lovlige rammer og oppfyller miljøkrav.

 

Store penger på spill åpner opp for maktkamp og korrupsjon

Hvor grenser blir satt i en spansk generalplan kan gjøre fattigmann til multimillionær. Nesten verdiløse appelsinlunder og nå tørre grønnsaksparseller regulert for landbruk kan bli verdt mange millioner om de blir regulert til byggeformål eller næringsformål. Spesielt i områder med press på det lille som finnes av byggetomter er gevinsten enorm for den som arvet sin bestefars frukthage eller tantes gamle gård.

Temperaturen kan bli høy når man i små kommuner reviderer generalplanen. Man ser grupper, privatpersoner og næringsdrivende posisjonere seg for å presse på at deres landområder omreguleres. Deler av prosessen er hemmelig og den som har tilgang på (ulovlig lekket) informasjon kan nyttegjøre seg denne info til å kjøpe billig og selge dyrt etter en omregulering. Langs kysten har dette beviselig skjedd f.eks. i Alicante.

Ofte holdes møter om slike tema på tidspunkt færrest mulig både politikere og presse kan være til stede. Det kan være seg grytidlig på morgenen, midt i ferien som var tilfellet i Alfaz del Pi hvor man vedtok den nye generalplanen fredag 3. august, siste fredagen før “fellesferien” i August.

I April 2016 ble det kjent at politiet gransket Alfaz del Pi kommune i tilknytning til deres arbeide med generalplanen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter