Ny bok om Costa Blanca

Publisert

Den norske journalisten, forfatteren og reklamemannen Jon Henriksen mener Costa Blanca er et fantastisk sted å være. Derfor har han skrevet en bok hvor han deler sine erfaringer fra mange nordmenns absolutte favorittreisemål.

Jon Henriksen ble fascinert av Spania etter en rekke charterturer på 70-tallet. I 1982 var han tilbake og dekket fotball-VM for A-pressen, noe som ytterligere bidro til å vekke hans interesse for ”solens land”.

I 2004 kjøpte Henriksen leilighet i Cumbre del Sol mellom Javea og Moraira på det nordlige Costa Blanca. Siden den gang har han brukt mye tid på å besøke den ”den hvite kysten”. Resultatet av denne aktiviteten har nå kommet ut i bokform med tittelen ”Costa Blanca, 53 opplevelser”, som er illustrert med bilder av den britiskfødte fotografen Lorraine Thompson.

Allerede i begynnelsen av forordet aner man hvor forfatteren vil i boken som omhandler det som har vært en av Europas mest besøkte destinasjoner siden British Airways begynte med charterflyvninger til området i 1957.

”Takket være høye fjell, milelange sandstrender, kosmopolitiske storbyer og små tettsteder, er det enkelt å trives på Costa Blanca. Kysten er som en slepen diamant, funklende og vakker uansett årstid.

Costa Blanca er en over 200 kilometer lang sammenhengende sandstrand i det østlige Spania. Den hvite kysten, som er den norske betydningen av navnet, byr på variert natur, og regionen har en interessant historie preget av arabisk, jødisk og kristen kultur. Dette kystområdet er et ypperlig utgangspunkt for dovne solfylte dager på stranda, men det er også så mye mer man kan gjøre her, gjerne litt unna de mest kjente og tradisjonelle turistrutene. Her finnes det eksempelvis storslagne borger, vakre palasser og monumentale bygninger, kombinert med små, genuine innlandsbyer. Costa Blanca er garantert et reisemål som byr på mangfoldige opplevelser for folk i alle aldre”.

Ufortjent rykte
– Egentlig kunne jeg tatt med mange flere opplevelser, men Skald Forlag, hvor boken er utgitt, publiserte for noen år siden en bok med 53 opplevelser fra Gran Canaria, og denne boken skulle lages over samme lest, slik at jeg har hatt et rammeverk å forholde meg til, og har dermed måtte prioritere å velge bort enkelte ting. Dessuten har jeg tatt hensyn til bokas tematiske oppbygging og vektlagt både nord, sør og innlandet, forklarer Henriksen.

Generelt syntes Henriksen at Costa Blanca har fått et ufortjent dårlig rykte opp gjennom årene. Han mener ”den hvite kysten” har langt mer å by på enn strandliv, parasolldrinker og betongdominerte hotellkomplekser.

– Det er ingenting galt med å nyte sol og strand. Men bak turistfasaden er Costa Blanca så veldig mye mer. Det er et område med fantastisk og mangfoldig natur, en hyggelig og imøtekommende lokalbefolkning og ikke minst utsøkt mat og drikke, sier forfatteren til Spaniaposten.  


Mangfold

”Costa Blanca, 53 opplevelser” er delt inn i de fem kategoriene natur, kultur, smak, historie og aktiviteter. I hver del har Henriksen og Thompson tatt for seg det de anser som mest interessant. Alfaz del Pi er eksempelvis lagt under kultur. Om den største norske kolonien i utlandet etter London, skriver forfatteren blant annet.

”En årsak til at så mange utlendinger har bosatt seg i Alfaz del Pi, er byens sentrale plassering og det ekstraordinære stabile klimaet. Vintrene er milde og fuktigheten ligger på 65 prosent. Flere norske sykehjem er etablert i regionen fordi klimaet er godt for pasienter med revmatiske lidelser. Reuma Sol, rett utenfor sentrum av Alfaz del Pi, er det største norske helseforetaket i utlandet.
Alfaz del Pi har i mange år satset sterkt på kultur. Byen arrangerer hvert eneste år sin egen filmfestival. Den har meget god ry på seg sett i spansk målestokk. Casa de Cultura er et kulturelt kraftsentrum der det avholdes maleriutstillinger og jazzkonserter, spilles kammermusikk og teater. Huset er også tilholdssted for dem som danser og driver med yoga, og byen har dessuten et stort moderne idrettsanlegg”.

Torrevieja er lagt under kategorien natur med særlig fokus på saltsjøene.
”Saltproduksjonen i Torrevieja har bidratt til byens økonomiske fundament. Hele nasjonen har i generasjoner vært avhengig av inntektene fra Torreviejas saltproduksjon, for så omfattende har den vært i perioder. På 1500-tallet gikk Spania konkurs på grunn av nederlandsk blokade av saltfabrikkene i Torrevieja. Det er alt annet enn tilfeldig at salt regnes som Torreviejas hvite gull.

I områdene rundt saltsjøene er det laget brede sykkel- og gangstier som utgjør et ypperlig og fredfullt rekreasjonsområde. Luften er rein og saltholdig. Drueplantasjene ligger tett, og de store, tunge, og gamle eukalyptustrærne gir skygge til mennesker og dyr. En god del av druene blir benyttet til den lokale hvitvinen, vino de la Mata. Vekstvilkårene er perfekte i dette området, og langs stiene stikker både små og store fargerike vekster opp og pynter veien.”


Casa Pinet og La Granadella

Jon Henriksens bok er en fin guide med flere tips til mange av de viktigste og mest interessante stedene på Costa Blanca. Hele veien er den akkompagnert av Thomsons flotte bilder. Et av stedene som særlig har fascinert forfatteren er Casa Pinet i den lille fjellandsbyen Taberna, som ligger i innlandet vest for Calpe og Moraira.

Casa Pinet, kjent som ”den røde kafeen”, har vært drevet av Jeromino Pinet siden begynnelsen av 70-tallet. Stedet ble flittig brukt av antifascistene under borgerkrigen og eieren har visst å ta vare på tradisjonene.

”I Taberna var det ingen kamper, men motstanden mot Francos regime sto sterkt. En av de fremste på barrikadene var restaurant- og bareier Pinet. Høyrehånden hans er kuttet ved håndleddet. Det påstås at den gikk fløyten i borgerkrigen, men det vil Jeromino Pinet verken bekrefte eller avkrefte. Noen hevder at han selv kuttet hånda for å vise sin hengivenhet til venstresiden. Pinet får holde på hemmeligheten sin. Den manglende hånda ser ikke ut til å hindre han nevneverdig i det daglige arbeidet. Pinet lager kaffe, serverer mat og trekker opp vinflasker med bare én hånd som den enkleste sak i verden”.

Et annet sted Henriksen mener bør oppleves er stranden La Granadella like utenfor Javea.
”Det blågrønne vannet innbyr til bading nærmest året rundt. Rundt vik avreiser fjellsidene seg i all sin prakt, og de små grottene i fjellet fremstår som det reneste underverk. Det er anlagt et par naturstier i området slik at man kan komme seg litt unna bukta om man ønsker seg en tur. Badestranda er dekket av runde småstein, og på bunnen er det også rullestein, så badesko gjør badingen lettere.

Mange kommer langveisfra til La Granadellafor å snorkle, dykke, eller ta seg en padletur i kano. Forholdene betegnes som perfekte for akkurat disse syslene og gjør at det kan være litt overbefolket på stranda i juli og august”.

 Ti favoritter
Vanligvis er det den rundt 200 kilometer lange kyststrekningen fra Denia i nord til Pilar de la Horada i sør som defineres som Costa Blanca. Henriksen opererer imidlertid med et noe utvidet begrep i sin bok.
– Grunnen til det er at jeg hadde lyst til å få med steder som Valencia og Murcia, to fantastiske byer som er lett tilgjengelige for alle som bor eller oppholder seg på Costa Blanca, sier den norske forfatteren, som har utarbeidet sin egen ti på topp liste over personlige favoritter. Den lyder som følger.

Altea, Valencia, Moraira, Murcia, Elche, La Granadella, Casa Pinet i Taberna, Møllehotellet El Molino del Rio, dryppsteingrotten i Busot og stranden Lo Pagan.

”Costa Blanca, 53 opplevelser” fås kjøpt på de norske skolene og sjømannskirkene på Costa Blanca, samt den norske bokhandelen i Alfaz del Pi.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter