Nesten 2000 år gamle arkeologiske funn i Polop

Publisert

I det man skulle bytte ut noen kloakkrør i en bolig i Polop kom man over arkeologiske rester som stammer fra en gang mellom år 100 og 200 etter Kristus. Det første man fant var ganske grove steiner som var del av en mur som man tror markerer en del av de ytre murene til den eldgamle romerske byen “Allon”, av grekerne kalt “Alonis”.

Den romerske byen dekket store deler av det man i dag kaller Marina Baixa. Dateringen av strukturen var mulig da man senere fant keramikk som var brukt for å spise fra og lage mat.

Romersk arv i Albir og Altea

Bildet viser utgravninger i Villajoyosa.

Hvor Villajoyosa i dag ligger er den mest sentrale delen av den romerske byen “Allon. Den strakk seg opp til Polop og ned til bukten som går fra Albir til Altea. I Albir er den romerske villaen som ligger i sentrum relativt godt kjent fra denne perioden, samt det private gravstedet El Coliseo. På nordsiden av Altea finner man f.eks. havnen som gikk ut til øyen utenfor La Olla, “Isla de la Olla”. Romere var blant de som la til her over flere århundrer, i hovedsak for å bunkre opp på ferskvann fra kildene i det som i dag er Altea. Vannet kommer fra fjellet Sierra Altea, hvor det fortsatt i dag er mulig å hente ferskvann som renner ned til Altea la Vella fra fjellene.

Dette siste funnet i Polop er ett av flere man har gjort i landsbyen over en periode og er med på å bekrefte at en av flere veier inn til “Allon” gikk via området i Polop rundt Avenida “Pianista Gonzalo Soriano”.

Bymuseet i Villajoysa

Det er Villajoyosa hvor restene fra denne romerske byen er mest kjent. Tårnet man i dag kaller “Torre San Josep” er den mest synlig strukturen her. I havet utenfor Villajoyosa har man funnet flere vrak fra denne perioden, ett av dem fullastet med Amforaer. Et utall gjenstander man har hentet opp fra havet og fra under bakken kan ses på bymuseet i Villajoyosa “Vilamuseu”. Museet er åpent vintersesongen fra 10-19 og sommersesongen 10-14 og 18-21.30. Det ligger mer eller mindre midt i sentrum like ved N332 i Calle Colon 57.

Totalt mener man det var ni romerske byer i det som i dag er Valencia Regionen.

Les vår artikkel om Den romerske arven i Alicante-provinsen og om Romersk-Iberiske Lucentum i Alicante

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter