Fjellbyen Tàrbena

Publisert

En liten times kjøretur fra Altea, gjennom grønne daler spanske landsbyer finner vi den lille og fredelige fjellbyen Tarbena (550 m.o.h). Den byr på mer enn små trange gater, hvitkalkede hus, spansk fjellluft og mandelblomstring. Her kan en også få en smak av byens historie, mens en nipper til et glass hjemmelaget urtevin hos landsbyens lokale men “verdenskjente” restaurant, Casa Pinet.  Etter en fottur langs en av de mange avmerkede stiene i fjellheimen, smaker det ekstra godt, både med ekte spansk husmannskost og ”puebloens”  lokale vin.

TarbenaTarbena ligger i Marina Baixa området og har Beningembla og Parcent i nord, Jalon og Alcalali i øst, Callosa og Bolulla i sør og Castell de Castell i vest. Veiene som fører en frem dit er både kronglete og smale, men vell verdt det, når en først er kommet frem. For her er det panoramautsikt alle veier og man ser både Benidorm og Alicante i det fjerne.

Man finner landsbyens parkeringsplass med en gang en passerer bygrensen. Herifra kan man rusle rundt i de smale gatene eller gi seg ut på en av de mange avmerkede fjellstiene og ut på ruter som kjentfolk mener er noen av de flotteste fjellturene i Marina Baixa området.

1.5 timers fjelltur
Fra parkeringsplassen følger en stien til venstre oppover, helt til den ender ved et lite hus. Her tar en grusvegen opp til venstre og passerer oliventrær, mandeltrær, epletrær og andre dyrkede parseller. Fortsett noen hundre meter helt til en liten avstikker dukker opp til venstre merket med gul maling. Fra nå av kan en følge de gule merkene helt til en kommer til en slette bestående av mandeltrær. Det kan være lurt å utenom de merkede stiene for å nå til toppen av fjellet. For her blir man møtt med en unik panoramautsikt over spanske fjell og Middelhavet. En koppe kaffe fra termosen mens stillheten nytes og duften av rosemarin vekker sansene ytterligere.

Tarbena
Tarbena

For å finne den riktige veien tilbake, må man tilbake til mandeltrærne. Går en ned langs sletten, ser man den gamle gjeterstien som viser en alternativ rute tilbake. Pass på å følge med på de gule turmerkene, for de er ikke alltid like synlige. Varder er også noe som blir flittig brukt for å vise vei. Da gjerne med et gult merke eller med en pil.

En fantasisk tur av det lettere slaget. Ikke bare er utsikten fenomenal, men synet av alle frukttrærne og duftene av de ville urtene som vokser som ugress i fjellet er nok til å få alle sansene i bevegelse.

Casa Pinet

Tarbena - Casa Pinet
Tarbena – Casa Pinet

Tarbena byr på kulinariske opplevelser og spesielt er det en restaurant som utmerker seg. Det er Casa Pinet som ligger vegg i vegg med kirken. (Her er to restauranter med samme navn) Her er det ofte trangt om plassen og på søndager bør man bestille bord. Restauranten er kjent for god spansk husmannskost, sin atmosfære og for å være et samlingsted for “kommunister”. Innehaveren, Jeronimo Pinet, på folkemunne kalt ”kommunisten”, har drevet stedet siden 70-tallet og hele familien er i jobb fra morgen til kveld. De lager brennevin selv fra urter i fjellet og maten er hjemmelaget og prisene skremmer ingen.

Restaurantens glasskap viser en samling av medaljer og andre ting fra den spanske borgerkrigen og andre verdenskrig.

Fidel Castro og Che Guevara er avbildet på veggene, sammen med andre kjente mennesker. Restauranten er som et museum å regne og en kan tilbringe flere timer bare ved å spise, drikke og ved å ta seg noen runder i ”museet”. Som en av gjestene sa: Her vil jeg gjerne komme tilbake, sitte i en krok og skrive doktoravhandlingen min.

Historie
Tarbena het først ”Castell de Tarbena” og tilhørte araberen Abu Abdala Ben Hudzail. Først i 1274 finner en Tarbenas nåværende navn nevnt da Kong Jaume I ga sin kjæreste Sibila de Saga et slott i Tarbena. I 1445 kjøpte Gureau Bou slottet og hele dalen. For øvrig ble hele fjellbyen avfolket da maurerne ble drevet ut av Spania i 1609. Det var Gasto de Moncadas hustru, Catalina de Moncada som i 1612 og 1616 klarte å få folk over fra Mallorca ved å lokke med gratis hus og land. Det sies at syv familier fra Mallorca slo seg ned i Tarbena og den dag i dag er mange av deres skikker og mattradisjoner fremdeles i bruk.
Der er to grotter ”Covetas de les Lletres” og ”Cova de Dalt” som tilhører Tarbena. Her er det funnet rester av blant annet neandertalere og homo sapiens.

DSC_8592Selv om turistbyen Benidom har hvert med på å forandre livet til mange av fjellbyene på Costa Blanca siden 50 tallet, har Tarbena fremdeles mye igjen av sin sjarm og autensitet. Markene rundt landsbyen er frodige og grønne og selv om fruktrærne sikkert ikke er hva de engang var, bærer mange av trærne fremdeles på saftige frukter, til stor glede for mange fjellfolk. Borte er tiden hvor hele familien var ute og jobbet på markene. I dag er det stort sett den eldre generasjonen som tar vare på jorden. Ungdommene reiser til turiststedene langs kysten og besøker hjembygda under fiestaer og andre høytider.

To festivaler i året
Den viktigste er ”Santa Barbara” som feires den første uken i august. Dette er en religiøs fest, men her kan en være med på alt fra dans til konkurranser, leker og konserter, til de tidlige morgentimer.

Den andre fiestaen er ”Festa de Fadrins” som feires den første helgen i juli. Tidligere så var det ugifte menn som betalte for fiestaen, men i dag er det alle ugifte som betaler. Festen ender med en stor ”paella” i hovedgata.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter