25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Verd i Vent – Fjellrestaurant på vei til Jalon

I Berniafjellenes indre, i nærheten av Jalondalen, snirkler veiene seg oppover og nedover i beste Vestlandsstil. Kjør inn til venstre ved bensinstasjonen i Jalon, på toppen av en bakke, i en sving ligger restauranten Verd i Vent der som hvilken som helst annen steinrøys. Bak steinveggene skjuler det seg imidlertid gastronomiske lekkerbiskener og en sjarmerende atmosfære, som får et iskaldt norsk hjerte til å banke litt ekstra.

Allerede i det du entrer steintrappen fornemmer man atmosfæren innendørs, der det brenner i peisen og man blir møtt av hyggelige Jean-Pierre Benich, som tryller frem et bord til tre, selv om restauranten virker fullstappet av mennesker. Her finnes det hjerterom!

IMG_1378

Steinhuset skjuler altså en restaurant av den trivelige sorten, et sted der maten er god, utflyservicen upåklagelig og interiøret rustikt. For de som liker det gammeldags, litt skjevt og langt fra det rettlinjet er dette stedet man bør oppsøke.
-Folk trives og kommer tilbake gang etter gang. Det er nesten alltid fullt hos oss, så vi anbefaler folk å bestille bord, opplyser franske Jean-Pierre Benich.

Fra Frankrike til Spania
Etableringen av restauranten Verd i Vent er den reneste solskinnshistorien. Jean-Pierre Benich jobbet i mer enn 20 år i det franske departementet, som hadde ansvaret for at alle
utenlandske statsbesøk i Frankrike ble vellykket. Benich passet også på at de franske presidentene hadde staselige statsbesøk utenlands. En interessant, men meget stressende jobb. Etter å ta reist verden rundt minst tre ganger sa Jean-Pierre Benich opp jobben og reiste til Spania.

-Min bestefar minnet meg på ved flere anledninger at livet bestod av noe annet enn å jobbe. Han sa alltid at det holdt med å ha tak over hode, et par sandaler, en tomat og en hyggelig kjæreste for å leve godt. I tillegg la han til at dette livet kunne man bare leve i Spania, i Alicanteprovinsen, der han ble født. Jeg lyttet til hans råd og vi solgte huset utenfor Paris og slo oss ned i Calpe. Det var et godt råd, fastslår Benich.

På en biltur med en nær bekjent stoppet man tilfeldigvis i Berniafjellene. Der kom man over steinhuset og viste interesse for det, men før det ble noe kjøp, reiste herrene opp i fjellsiden hver søndag med ingredienser til paella. I svingen, utenfor det som i dag er restaurant Verd i Vent slo man seg ned og vinket forbikjørende inn til en smakebit. Det ble populært, og grunnlaget for å flytte innendørs og servere mat var lagt.

IMG_1375

Herskapelig måltid
-Vi overtok en ruin av et hus. Det var ikke innlagt vann og strøm, ingen toalett og kjøkken. Vi jobbet i månedsvis før vi kunne åpne. Det var spennende og hasardiøs, men det har gått meget bra. VI har hatt tolv lykkelige år her, sier Jean-Pierre Benich.
Nesten før man får satt seg kommer lun potetsalat med akkurat passe hvitløksmengde, ferskt bondebrød og vin på bordet. Deretter varm, velsmakende grønnsakssuppe av den runde, fyldige sorten. Suppekjelen putrer på peisen og får en hver suppepose til å smake som oppvaskvann til sammenligning. Det finnes ingen meny på restaurant Verdi Vent, men kan man velge mellom to forskjellige hovedretter, som er lammeskulder eller andrebryst den dagen vi avla stedet et besøk. Vi valgte hver vår lammeskulder som var gloheit og mør, så det hele var en sann ganefryd. Før lammeskulderen, potetene og grønnsakene ble servert fikk vi salat mede spekeskinke, også smakfullt. Det samme på sies om pannekaka med krem og syltetøy som var dagens dessert. Et omfattende, herskapelig måltid med traust, solid rødvin for 18 euro per person. Et røverkjøp!

-Vi har valgt å gjøre det på denne måten, for kjøkkenet er veldig lite. Vi har ikke mulighet for å ha en masse forskjellige retter på menyen, men det fungerer slik vi gjør det. Hovedretten er som oftest lammeskulder, andebryst eller villsvin. Folk liker maten vi tilbereder, sier en smilende Jean-Pierre Benich.

Bare til lunsj
-Hvorfor har dere bare åpent til lunsj (klokka 13. 00-16.00)?
-Skal vi selv få litt fri, så holder dette. Vi må forberede og starter mye tidligere enn klokka ett og folk sitter ofte til klokka 18.00 før vi kan stenge. Det blir lange nok dager, sier Benich, som også har valgt å ha stengt på tirsdager for å få litt pusterom i hverdagen.
Jean-Pierre Benich serverer med stø hånd, men han har overlatt ansvaret til sønnen Stephane og hans kone Loretta. På kjøkkenet styrer kokken Valery, som er gift med datteren til Benich, så her er hele familien i sving. Valery har sin bakgrunn fra belgiske kokkeskoler og restauranter. Han har hjelp på kjøkkenet fra en ukrainsk dame, som er den eneste ansatte som ikke har nære slektsbånd.

Verd i Vent
Verd i Vent

-Min datter, som egentlig var initiativtaker til restauranten, driver nå egen virksomhet i Jalondalen, opplyser Benich.

Betale for vannet
Hos Verdi Vent er vinen inkludert i menyprisen og brandy får du på kjøpet. Begge deler produseres nemlig lokalt for i de tilstøtende områdene til Verd i Vent ligger bølgende druemarker og ved kjøpet av restauranten, som nesten ser ut som en steinrøyse, fulgte druemarkene med i handelen. Egenprodusert cava i liten skala kan også Verd i Vent skilte med. Benich har god hjelp av en innfødt, pensjonert bonde fra Jalon med navnet Vicente for å holde styr på alkoholproduksjonen.
-Men vannet du eventuelt skal drikke til maten må du betale for. Vi har ingen vannkilde, sier Jean-Pierre Benich.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Relaterte saker

Kart over Albir, Altea, Alfaz del Pi, La Nucia

Området Marina Baixa inkluderer kommuner i området nord i Alicante-provinsen og inkluderer Benidorm, La Vila Joiosa, Altea, L'Alfàs del Pi, La Nucia,...

Fiesta i Altea – Castell de la Olla – Spanias mest spektakulære fyrverkeri?

Den årlige fyrverkerifesten Castell de l’Olla i Altea går av stabelen hver andre lørdag i august. Å 2019 er dette 10. august. Nytt av...

Virgen del Carmen | Juli – Sjøfarernes skytshelgen

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen) ligger i tidligere Karmelittordenen, grunnlagt i det trettende århundre og senere spredt over hele Europa. I...

Alteas alternative øko-messe 20.-21. oktober

Kunstnere, kreative hippies og øko-entusiaster slår seg sammen en gang i året i Altea. I oktober arrangerer stiftelsen "Asociación Ecoaltea" økomesse over en langhelg. Foran...

Altea i september – byens viktigste fiesta: Moros y Cristianos

I av september feirer man i Altea byens viktigste fiesta. Moros y Cristianos (maurere og kristne) markeres fra 21. til 25. september. Berbere, pirater...

Ta med hunden på stranda i Torrevieja og i Altea

Å ta med hunden på stranda er i utgangspunkt forbudt på alle strender i Spania. Det er hensyn til hygiene og badende som ligger...

Juni-fiesta i Altea – gamlebyen får sitt tre

Juni betyr fiesta i Altea, bydelen Bellaguarda har sin feiring. Cap Blanc, som grenser inn til Albir har en av de største feiringene med...

Hvordan Altāya ble til Altea

Gamlebyen i Altea med den emblematiske kirken Nuestra Señora del Consuelo og området Bellaguarda på nordsiden er ikke byens eldste til tross for at...

Dykking på Alicante-kysten

Kystlinjen av Costa Blanca og Costa Calida byr på mange gode dykkesteder. I den nord-østlige delen av kysten er det primært kystlinjen fra Altea,...

Snorkletur utenfor Altea

Bukten utenfor Altea byr på et rikt dyreliv. Med dykkermaske og snorkel er det her muligheter til å treffe på alt fra delfiner til...
- Advertisement -