Fiesta i Altea – Castell de la Olla – Spanias mest spektakulære fyrverkeri?

Publisert

Den årlige fyrverkerifesten Castell de l’Olla i Altea går av stabelen hver andre lørdag i august. Å 2019 er dette 10. august. Nytt av året er større fokus på konsekvensene det har å hvert år detonere hundrevis kilo krutt med kjemikalier over det grunne området mellom stranden i La Olla og øya som ligger rundt 500 meter lenger ut i Altea-bukten.

I år bytter man ut fyrverkeriets plastikk-sylindre med nye modeller laget av papp. Og produsenten av fyrverkeriet har byttet ut noen av kjemikaliene med andre varianter som de hevder skal bytes ned lettere i miljøet.

Fyrverkeriet regnes som et av de viktigste i Valencia-regionen og er det eneste langs Middelhavskysten som sendes opp fra havet. Rundt 50.000 mennesker pleier hvert år å delta på arrangementet.

Fyrverkeriet i Altea sendes i sin helhet opp fra flytebrygger plassert i havet foran den lille øya Illeta de l´Olla og er akkompagnert av levende musikk. Foruten å være én av årets store festdager for lokalbefolkningen har El Castell de l’Olla blitt et viktig kulturarrangement for turister og tilreisende som kommer til Altea for å være med på feiringen. Rundt 50.000 mennesker pleier hvert år å delta på arrangement som i år går av stabelen lørdag 11. august.

Hver bydel i Altea har sin egen fiesta. Og denne med det spektakulære fyrverkeriet er altså for bydelen La Olla som går fra Cap Blanc, hvor Hotel Cap Blanc ligger og nordover et lite stykke. La Olla er en bytel tett knyttet til sjøen med flere småhavner, bukter og strandbarer.

PÅ SJØEN: Et hundretalls båter er ute på bukten denne kvelden. Fra sjøen kan man sitte i ro og mak med venner og kjente uten alt det “kjas og mas” som er en del av opplevlsen fra strendene. Guardia Civil er ute i bukta denne kvelden for å holde båtene på sikker avstand.
PÅ SJØEN: Et hundretalls båter er ute på bukten denne kvelden. Fra sjøen kan man sitte i ro og mak med venner og kjente uten alt det “kjas og mas” som er en del av opplevlsen fra strendene. Guardia Civil er ute i bukta denne kvelden for å holde båtene på sikker avstand.

Vil du få med deg fiestaen i Altea er det mange alternativer. Men det blir mye folk og trafikkaos så ta med deg disse tips:

Næmere betyr mere lyd og en mer ekstrem opplevelse. Men du bør ta deg turen bort flere timer før for å få en plass hvor du både ser og hører godt. De beste plassene er rundt Villa Gadea, altså området rundt hotellet Villa Gadea. Mange spanjoler vil ha tilbrakt hele dagen på stranden her med bort og plastikkstoler så ikke kom i siste liten. Biltrafikk går i sneglefart fra kvelden og til etter midtnatt og det er ”umulig” å parkere her. Mange setter bilen i Altea og spaserer til La Olla eller man kjører sykkel eller moped.

Enklest er det å se det hele fra stranden i sentrum av Altea eller ved Algar-Elven hvor det også finnes en strandbar. Men den ekstreme lydopplevelsen får man ikke her. Det finnes også flere utsiktspunkter ved Montemolar hvor man ligger nære. Mange velger også å stå på moloen ved den lille havnen ”El Portet”. Man kan også stå på moloen i ”Campomanes” men er da lenger borte men nyter godt av å være i den flotte havnen.

Fyrverkeriet begynner klokken 24.00 og varer 20-30 minutter, litt avhengig av årets budsjett.

Parkerer du bilen i området dagen eller ettermiddagen varer trafikkaoset i etterkant ikke så lenge. De lure sitter rolig og venter på stranden eller i en av barene og venter en halvtime-time på at alle skal komme seg bort.

I etterkant av fyrverkeriet er det deejay for ”ungdom i alle aldre”. Stedet varierer noe fra år til år men det er bare å bruke ørene for å finne scenen som settes opp i området rundt Villa Gadea.

Det finnes en rekke strandbarer, resturanter i Cap Negret og på Cap Blanc hvor man kan se showet fra eget bord. Men plass her må reserveres måneder i forkant.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter