Nyter alderdommen på Costa Blanca

Publisert

ALFAZ DEL PI: Fundacion Betanien beskriver han som klok, en gledesspreder, en sangfugl med bra stemme, en sjarmør, en veldig grei kar, kjekk og morsom. John Skoglund (92) fra Bergen har bodd på Betanien i Alfaz del Pi i snart fem år. Skoglund er en av mange nordmenn som nyter sitt otium under Spanias sol.
– Jeg driver og prøver ut en ny medisin, men det går sikkert bra å bli intervjuet, sier Skoglund.
Ruth Bergersen (75) fra Helgøya i Mjøsa er tillitsvalgt blant beboerne og, som i likhet med John Skoglund, får de beste skussmål. Den vennlige og sosiale Bergersen stortrives.

– Jeg tok en avgjørelse på å flytte ned hit. Jeg hadde hus og hage. Jeg har tre døtre og barnebarn, men da jeg fikk tilbudet bestemte jeg meg på under to uker, sier Bergersen.

Ble deprimert i Norge
Begge har flyttet til Betanien i Alfaz del Pi for å leve blant plussgrader og palmesus, og med egen frisørdame, badebasseng og fast kaketid hver dag, er det ikke rart at de to naboene har planer om å bli boende i Spania.
– I oktober har jeg vært her i fem år, og her skal jeg være til jeg sovner inn, sier Skoglund.
Han har eget rom med egen terrasse og bad, og kjøleskapet, den stasjonære datamaskinen og flatskjermen har han selv kjøpt.
– Å være her i forhold til i Norge er som natt og dag. Jeg ble deprimert av å være i Norge. Sitte dagen lang og stirre inn i en murvegg, sier Skoglund.
Fra terrassen har de utsikt til Bernia, Altea, Calpe, middelhavet, Sierra Helada og Europas høyeste hotell i Benidorm.
– Været gjør at det er lettere for oss som sitter i rullestol å bevege oss utendørs, sier Bergersen.

Kommer seg ut
– Den største forskjellen ved å bo her og i Norge er klimaet. Det har fantastisk mye å si. Her er det så lett å komme seg ut, sier Skoglund.
I Spania blir beboerne tilbudt flere aktiviteter og noe av bakgrunnen er det fine og stabile været.
– Det er tre pleiere som har ansvaret for aktivitetene på huset, og nå er det snart en tur til Solgården som står på programmet. De har en stor og flott hage med vakre blomster og frukttrær. Her prøver vi nå å få til noe av det samme, sier Skoglund.
Skoglund og Bergersen gir en omvisning i hagen hvor epletrær, plommetrær, granatepletrær og palmer vokser tett i tett.
– Denne kaktusen kaller vi Svigermors tunge, sier Skoglund og smiler bredt før han ruller videre.
Spennende aktiviteter
Hver måned utgir beboerne avisen som også publiseres på nett, Under palmen.
– Avisen har kommet ut siden januar 2008. Vi har skrivegrupper her og det er beboerne selv som er skribentene, og hver måned er det faste poster som skal fylles. Her presenteres pleierne en etter en, en månedens blomst, det spanske hjørnet, aktiviteter og lyspunkter i løpet av måneden, og bidrag fra skrivegruppene Rosesmauet og Violveien. Skrivegruppene er oppkalt etter gatenavn fra Bergen, sier Skoglund.
– Noen ganger dukker det opp folk som kommer hit for å synge, spille gitar eller trekkspill. Noen ganger dukker det også opp et og annet kor, sier Bergersen.
I tillegg til aktiviteter har de andre gode tilbud.
– Vi har en tilsynslege som er her to ganger i uken, Jan Arild Nilsen, og noen pleiere som er her for oss natt og dag. Det er også frisør og fysioterapeut på huset, og en tannlege som kommer innom. Vi blir tatt godt vare på, sier Bergersen og Skoglund nikker samtykkende.
–Vi er 25 beboere her, så vi er aldri alene, sier Bergersen.
Nyter livet
– Jeg var her først i tre måneder. Da jeg fikk tilbud om å få bli her lenger takket jeg ja med en gang. Jeg har en stor familie, men jeg holder kontakten både på e-post og skype, sier Skoglund.
– Det eneste jeg savner er å komme m eg på fjellet. Det er ikke så enkelt å komme seg rundt, og jeg fikk kjeft av det spanske politiet fordi jeg kjørte på veien, sier Skoglund som hevder at det å kunne bo på Betanien forlenger livet, så fremt at man har sinnet med seg for å kunne nyte det.
Og det er ingen tvil om at de nyter livet.
– Her får vi tilbudet om et glass vi eller øl til maten. Dersom vi vil ha noe i kaffen må vi betale for det selv, sier Bergersen.
De forsøker å leve litt som spanjolene.
– Jeg tar meg en liten pillehytt hver kveld. Vi er flinke til å nyte livet, sier Skoglund.
– Trygt og godt
De savner familie og venner, men hevder at de holder kontakten bedre nå enn da de bodde i Norge.
– Her nede får jeg besøk hver tredje måned. Det føles nesten som om at jeg møter dem mer nå enn før, sier Bergersen.
De er omringet av nordmenn, men har allikevel lært et og annet om Spania.
– Jeg har forsøkt å lære meg litt spansk, men jeg har gitt opp. Jeg er så gammel. Jeg bruker for lang tid, og de sitter jo ikke disse glosene, sier Skoglund.
På kjøkkenet går det hovedsakelig i norsk husmannskost, men også med et og annet spansk innslag som paella.
– Vi har det så bra her. Vi har til og med et basseng her nede, men det er mange rullestolbrukere og vi får ikke brukt bassenget så ofte. Det er litt synd, men det er fint å ha det her, sier Bergersen.
– Det er veldig trygt og godt å bo her. Vi får den hjelpen vi trenger, sier Skoglund.
Mental stimuli
– Fra 1. oktober har vi bare langtidsbeboere her hos oss, sier direktør Marit Møller Wolfe.
Det er stor forskjell på å bo på sykehjem i Norge og på Betanien, men prisen er den samme.
– 75 prosent blir betalt av brukerens pensjon, og staten betaler resten, på samme måte som i Norge, sier Møller Wolfe.
Fundacion Betanien ble åpnet i 2001 og eies og drives av Stiftelsen Betanien i Bergen. Institusjonen i Alfaz del Pi er et privat sykehjem som blir drevet etter spanske lover og regler. Det er Bergen kommune som har disponert alle sykehjemsplassene, men nå vil seks av plassene leies ut til en annen kommune, hvem det blir er enda ikke avgjort.
– Her kan vi tilby sol og varme. Klimaet er kjempeviktig. Beboerne kan være mer ute, de har det sosialt, er med på aktiviteter og får i det hele tatt en annen mental stimuli, sier Møller Wolfe.
Hver dag arrangerer mellom to og tre aktiviteter for beboerne, og de er selv med på å bestemme hva som skal arrangeres. Tidligere har de hatt turneringer, bingo, sang og dans.
– Det er god stimuli for beboerne at det skjer noe rundt dem og at de kan delta på aktivitetene, sier Møller Wolfe.

Vil øke livskvaliteten
Kravet for å få komme til Betanien i Spania er at man er godkjent for opphold på sykehjem etter kommunens kriterier og at man har bostedsadresse i Bergen. Bergen kommune velger dermed ut hvem som skal få muligheten til å flytte til Spania.
Fundacion Betanien vektlegger mental stimulering og aktivitet tilrettelagt for hver enkelt for å øke livskvaliteten til hver enkelt beboer, noe som er motiverende både for beboere, pårørende og ansatte.
Opplevelsessted for eldre
LA NUCIA: I La Nucia finner vi Parkhjemmene, som drives av John Haavardsholm og Edd Mikalsen. Parkhjemmene beskrives som en feriekoloni og et opplevelsessted for eldre.
Haavardsholm og Mikalsen tilbyr en fire ukers opplevelsesferie for eldre. Opplevelsesferie er et konsept de utviklet i 1999 og i følge dem selv var det et konsept som manglet i jungelen av reiselivsoperatører.
– Vi arrangerer tilrettelagte turer til Spania for eldre som ønsker trygghet, service og komfort, sier Haavardsholm.
Full pakke
Parkhjemmene er et godt alternativ for de eldre som enda er full av reiselyst og sulten på nye opplevelser.
– Parkhjemmene tilbyr opplevelser for de som vil reise til et bedre og varmere klima og som kan tilby noe annet enn de tradisjonelle reiselivsoperatørene, sier Haavardsholm.
Parkhjemmene selger 4-ukers pakker. .
– Våre gjester er mellom 70 og 90 år. De er oppegående både fysisk og mentalt, men får en ekstra trygghet ved å feriere sammen med oss, sier Haavardsholm.
Mange aktiviteter
Inkludert i prisen er også turer og utflukter.
– Når gjestene våre returnerer til Norge skal de føle at de kjenner denne delen av landet. Vi inviterer gjestene til å bli med på turer til nærområdet som vi synes det er verdt å bli kjent med. I løpet av fire uker blir det arrangert en stor tur og flere små utflukter. Vi er både høyt og lavt og det er mye spa i fokus hos oss. Opplevelsene kan være mange. Heldagstur til Alicante, markedsdag i Villajoyosa, tur i Jalon-dalen og over fjellet til Tàrbena, appelsinslang, antikvitetsmarked, jazz, flamenco, piknik på stranden, safari, tur til Finestrat, Polop og Alfaz del Pi, shopping i Benidorm, gudstjeneste i Den norsk kirke, reise til Calpe og Altea, sier Haavardsholm.

Sammensveiset gjeng
– Dette er et feriested for godt voksne hvor reisen er tilrettelagt ned til hver minste detalj. Gjestene reiser sammen med en erfaren reiseleder og de som bor i Oslo eller nærliggende kommune blir du hentet på døren hjemme. Vel fremme i Spania blir gjestene hentet på flyplassen og kjørt til Parkhjemmene. Her har vi plass til maks 12 personer fordelt på åtte gjesterom. Vi har en flott hage med svømmebasseng og gangavstand til butikker og kafeer, sier Haavardsholm.
Parkhjemmene er en liten feriekoloni og selv mener han at det har sine fordeler.
– Siden vi er så små så er det lett å reise hit selv om man reiser alene. De ferierende blir automatisk en sammensveiset gjeng. Veldig mange av gjestene våre reiser hit alene, og 80 prosent av gjestene våre kommer tilbake år etter år, sier Haavardsholm.

Forum Mare Nostrum Alfaz del Pi | Jennifer Benson
Forum Mare Nostrum Alfaz del Pi | Jennifer Benson

FORUM MARE NOSTRUM
ALFAZ DEL PI: Forum Mare Nostrum er et annerledes senter for eldre over 55 år. – Her leier man leiligheter med en leiekontrakt på 35 år, men man kan også få leie en leilighet for et år dersom det skulle være ønskelig. Majoriteten har derimot kommet til Forum Mare Nostrum for å bli, sier markedssjef Jennifer Benson.
Selvstendig liv
Her bor 25 prosent engelskmenn, 20 prosent nederlendere, 15 prosent nordmenn, tyskere, spanjoler og belgiere.
Man leier en leilighet for en tidsperiode på 35 år. Leilighetene er umøblerte og man kan selv male og innrede leiligheten slik man vil. Det er også lov å ta med seg hunden.
– Alle beboerne er veldig hyggelige. De føler seg trygge og ivaretatt, men fortsetter å leve selvstendig. Det gjør at de har det bra her, sier Benson.
Selv beskriver de institusjonen som et resultat av en helt ny livsfilosofi for mennesker som ønsker å leve et trygt og komfortabelt liv og at man er deltagende med på en selvstendig måte.
Leiekontrakt på 35 år
Forum Mare Nostrum strekker seg over 162.000 kvadratmeter. Består av flere boligbygg og et stort hovedbygg.
I hovedbygningen finner man resepsjon, administrasjonsavdeling, direksjon, legesenter, restaurant, kafeteria, dagligstue, rom for religiøse sammenkomster, festsal, tv-stue, utstillingsrom, butikkavdeling, bibliotek., internettstue, studio for film og video, sløydverksted, gymsal, oppvarmet basseng, skjønnhetsavdeling, hydroterapiavdeling, frisørsalong, vedlikeholdsledelse og verksted, terrasser, soltak og vestibyle.
Prisene varier alt etter hvilken type leilighet man velger. Husleien gjelder for 35 år. I tillegg kommer en måndtlig husleie. Husleien dekker bruk av områdets fasiliteter. Skal man derimot være med på forskjellige arrangementer, spise på restauranten, få massasje eller en stuss hos frisøren, kommer denne kostnaden i tillegg.
– Dersom man vil bryte kontrakten før det har gått 35 år, vil noe av beløpet bli tilbakebetalt, alt etter hvor lenge man har bodd i boligen. Har man bodd i boligen i bare ett år, vil 60 prosent av summen bli tilbakebetalt. Har man bodd der i seks år, vil 10 prosent av summen tilbakebetales, sier Benson.
Fokus på trygghet
I tillegg til å leie en bolig får man sosial bistand, legehjelp og kulturelle arrangement samt høy offentlig sikkerhet og komfort. På samme område finner man et fullt utstyrt legesenter, sanitetsbistand, kulturelle og religiøse aktiviteter, husflidverksted, forsamlingssal, skjønnhetssalong, internettrom, bibliotek, restaurant og kafeteria.
Klimatisert svømmebasseng, utebasseng, boblebad, helsestudio, badstue, spa, frisørsalong og parkområder. I tillegg kan man valgfritt få rengjøringsservice, catering eller juridisk hjelp.
– Forum Mare Nostrum er ideelt for personer som bor alene eller som ikke trenger veldig stor plass rundt seg. Boligene har alarm tilknyttet lege på stuen, badet og soverommet samt innbruddsalarm og brannalarm. Alle alarmene er tilkoblet en 24-timers resepsjon hvor man også har en direktelinje. Her skal alle føle seg trygge, sier Benson.

Finca del Romeal - Ble nedlagt i 2015
Finca del Romeal – Ble nedlagt i 2015

Finca el Romeral
ALFAZ DEL PI: Finca el Romeral er et sykehjem hvor pasientene kommer på korttidsopphold. Vanligvis i seks uker. Men også for ferierende med behov.
Feriehjemmet er tilrettelagt personer som bor på sykehjem, omsorgsbolig eller som trenger spesiell pleie og omsorg.
Stedet er eid av stiftelsen Sagenebjørka i regi av Sagenehjemmet i Oslo. Det er et lite feriehjem med bare 14 plasser. Syv av disse plassene er reservert av østfoldskommunene Rygge, Askim, Spydeberg og Skiptvet.
Syv plasser er dermed fri til andre kommuner i Norge. Dersom gjestene ønsker å betale oppholdet sitt selv koster det 1862 kroner per døgn. Prisen inkluderer måltider, pleie og opphold.
Sykehjem og rehabiliteringshjem
– Vi kaller oss et sykehjem, men vi brukes vel så mye som rehabiliteringshjem eksempel for unge slagpasienter, sier konstituert daglig leder, Monja Johansen.
Det er fysioterapi to ganger i uken. Da tar pasientene med rekvisisjon fra Norge. I tillegg har de stort utendørs svømmebasseng og flotte hager.
– Vi tilbyr forskjellige aktiviteter alt etter pasientenes behov for den perioden de skal være her. Hver fredag drar vi på markedstur i Alfaz del Pi. Dette er veldig populært blant beboerne. I tillegg drar vi på kafè-besøk, på turer til strandpromenaden og spiller bingo, sier Johansen.
Ved alle høytider eller ved spesielle anledninger får de besøk av Sjømannskirken og hver formiddag er det fellestrim på terrassen.
Finca el Romeral tilbyr også en del behandlinger som fotsoneterapi, lymfedrenasje, avslappende massasje, fotpleie, akupunktur, fysioterapi og frisør. Alle behandlingene kan bli utført på selve området.

God atmosfære
Det er mulig for ektepar å feriere sammen når en er omsorgstrengende og den andre kan trenge litt avlastning. Her kan pleietrengende få et meningsfylt kortere eller lengre ferieopphold i et behagelig klima.
– Vi er veldig små, og jeg tror ikke vi er så veldig institusjonspreget. Det er mindre forhold her og vi blir kjent med pasientene. Det er 14 enerom og 16 ansatte. Vi er samlet hele tiden og det er en veldig god atmosfære både blant ansatte og pasienter, sier Johansen.

SANTA POLA: Santa Pola Life resort er et feriekompleks hvor medisin, avslapping og skjønnhetspleie står i fokus. Senteret har over 6.200 kvadratmeter og tilbyr fysioterapi, spa, treningssenter, innendørs- og utendørsbasseng, teater, restaurant og kafè, supermarked, kiosk, frisørsalong og parkering.
Santa Pola Life resort ligger nært stranden. De har spesialisert seg på eldre og funksjonshemmede. Her kan man velge mellom 140 bungalower og leiligheter. Alle utstyrt med sikkerhetsalarm, røykvarslere, tv, telefon og airconditioning. For de som ønsker et lengre opphold tilbyr Santa Pola Life resort bungalower fra 700 euro per måned. Inkludert i prisen per måned er leie for to personer, kommunale kostnader, vann og strøm, ukentlig rengjøring og moms.
I tillegg har man tilgang på svømmebasseng, treningssenter, medisinsk rehabiliteringssenter, spa og fitness senter, restaurant, bar, anti-aldrings og skjønnhetspleie, helseprogrammer, helseaktiviteter, kulturelle opplegg og parkering.
Gjennom sine samarbeidspartnere tilbyr de lege og rehabiliteringssenter, spa og fitnessenter, restaurant, teater, utstillingsrom, handelsmarked, utendørs svømmebasseng og velstelte hager.
Santa Pola har også et grillområde og petankaomåde som man fritt kan bruke under oppholdet. Santa Pola ligger sør i Alicante regionen.

Benidorm Vida & Golf
BENIDORM: Benidorm Vida & Golf tilbyr 80 leiligheter på et stort serviceområde. Her kan man kombinere ferie med terapi, rehabilitering, fysioterapi, avslapping og skjønnhetspleie.
I Benidorm har de et nytt leilighetshotell som ligger ved sjøen og ved en 9-hulls golfbane.

Senteret tilbyr tjenester innen helse, skjønnhet, velvære, fysioterapi og sportslige aktiviteter. Senteret har 80 leiligheter, alle med utsikt over golfbanen, havet og fjellene rundt.
Leilighetene er fordelt på to blokker og er fullt utstyrt. Alle har egen terrasse og er tilrettelagt for de med forskjellige funksjonshemminger. Her er tilbud som medisinsk senter med rehabilitering, anti-aldrings behandlinger, restaurant, kafè, El Club, bar, svømmebasseng, gourmetbutikk, fritidsområde, treningssenter, vaskerom, terapibasseng, utendørs svømmebasseng og konferanserom.
Benidorm Vida & Resort ligger bare noen få minutter utenfor Benidorm sentrum.
Leiligheten leies også ut til langtidsopphold gjennom den kalde norske vinteren.
For øyeblikket koster det 785 euro per måned for to personer. Dersom man er over 55 år eller har en form for funksjonshemming vil det bli tilbudt spesielle priser.
Vida y Resorts har ingen skandinavisktalende kontaktperson.
Ballesol senior resort
VILLAJOYOSA, ALICANTE, PLAYA SAN JUAN: Ballesol senior resort er en gruppe som tilbyr leiligheter for den tredje generasjon over hele Spania. I regionen Alicante finner vi tre forskjellige. I Villajoyosa, Playa San Juan og i Alicante.

Leilighetene på Ballesol Costa Blanca Seniro Resort er tilrettelagt for at eldre skal kunne klare seg selv men som kan nyte komforten som følger ved å bo ved en residens. På sine hjemmesider beskrives Ballesol et moderne hjem med alle fasiliteter som skal hjelpe eldre å leve et aktivt, friskt og positivt liv. Ballesol kan også tilby flere arbeidsaktiviteter og underholdning som gjør oppholdet sosialt.
En vanlig pakke består av kost og losji. Antall måltider kan velges.
Det tilbys medisinsk hjelp, fysioterapi og rehabilitering, men dette er valgfritt.
Ellers finner man store eller små leiligheter, oppbevaringsrom, parkering, air conditioning, kapell, sykestue, gym, hager, frisørsalong, tv-rom, leserom, innendørs og utendørs svømmebasseng, spa, petanka og to boblebad.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter