Alfaz del Pi’s viktigte fiesta: Santísimo Cristo del Buen Acierto

Publisert

– Spanjolene kan lære oss norske mye om å feste, sier en fornøyd nordmann til SpaniaPosten etter å ha deltatt på forrige års fiesta-uke. Uka med gratis familiemoro i Alfaz del Pi var er en opplevelse for livet.

Sentralt i festlighetene står Kristusfiguren Santismimo Christo, dronninger, terner og venneforeningene, penyane, i tillegg til parader, reveljer og mye musikk.

I Alfaz del Pi går er årets største feiring “Santísimo Cristo del Buen Acierto” som går av stabelen i begynnelsen av november hvert år. I 2018 løper festivaluken fra 5. til 11. november med fredag 9. og lørdag 10. som viktigste dager med opptog etc.

I lang tid har festkomiteen, Mayorales, lagt sine planer. Resultatet er hele byen i feststeming omtrent døgnet rundt en hel hektisk uke.

Selv om denne folkelige fiesta opprinnelig har en religiøs betydning er det mest av alt fest og enkel moro som er tema i Alfaz del Pi. Her er det få høytidelige opptog eller historiske festspill. Fiestaen i Alfaz del Pi er kjent for å være noe mere uformell enn i andre byer. Høydepunktet for mange er det man kaller “desfile de humor” – et karneval-aktig opptog med fokus på det humoristiske. Blomsterofringen til helgenfiguren Santisimo Cristo kan også være verdt en titt. Helgenfiguren bæres i stille sortkledd prosesjon ned til stranden i Albir i det fiesta-uken avsluttes.

Penyas

Fiesta’en er organisert over et stort antall såkalte “penyas”, vennegjenger som hele året samles i garager og ubrukte næringslokaler. Medlemmene betaler gjerne sin kvote som går til “festkassa”. Det dekker måltider, alkohol og kanskje kostymer for karneval-opptoget hvor man konkurerer mot andre “penyas” om hvem som har årets festligste kostymer.

Tradisjonell “festing” er mer sentralt i Alfaz del Pi enn i mange andre byer og det deles rundhåndet ut billig sprit fra de utallige lokale ”penyas”. Man trenger ikke være medlem for å besøke en Penya, men merk at noen er mindre “gjestmilde” enn andre så bruk takt og tone om du tar en runde.

Foruten å karnevals-opptog og “fuktige aktiviteter” i penya’ene arrangeres det 60-70- og 80-tallsfesten i ”Mayorales-teltet” like ved rådhuset. Det arrangeres en rekke aktiviteter for barna, sangkonkurranse, paellakonkurranse og gudstjenester. Den årlige “playback” konkurransen har også blitt tradisjonell i Alfaz del Pi. Foran Casa de Cultura skyter man opp et stort fyrverkeri.

Seks måneder etter fiesta-uka markerer man i Alfaz del Pi at det “bare er et halvt år igjen”. “Mig Any” markeres i det nedtellingen til neste fiesta begynner med konsert og aktiviteter for de lokale “penyas”. Like etter “Mig Any” markeringen velger man fiesta-dronningen for “neste sesong”.

For detaljer besøk turistkontoret i Alfaz del Pi.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter