Erling og Haldis: – Aldri for gammel for Spania

Publisert

På toppen av en lang trapp ligger huset til Erling og Haldis Foraas. Han er fra Jøa og hun er fra Trondheim. De feirer jul, bursdager og kjærligheten i Alfaz del Pi på Costa Blanca, og de har ingen planer om å slutte å reise til Spania.
– Alderen er ingen hindring for å nyte sol og varme i Spania, sier Erling som nettopp har fylt 95 år.

erling-4– Du må snakke høyere. Vi begynner å høre litt dårlig, sier Haldis på kav trøndersk. Hun har rukket å bli 91 år, men tar tak i rullatoren og tusler over gulvet for å gi en omvisning både inne og ute.

Godt hjulpet
På hvert plan har de en ny rullator. Haldis kjører inn på kjøkkenet, tar tak i gelenderet som fører ut i bakgården, og griper en ny rullator som står og venter.
– Vi er godt hjulpet her. Det kom noen og satte opp gelenderet for oss, og det ble så kjekt, sier Haldis.
Utenfor har de en imponerende bakgård med langbord og eget kjøkken.
– Det er som regel her barn og barnebarn pleier å lage mat når de kommer på besøk, sier Haldis.
Mens hun triller videre kommer vi til et stort basseng som de nå jobber med å få klargjort til sommeren. Bak bassenget har de en flott hage med to typer appelsintrær, sitrontre og nisperos.
– Før jobbet vi mye i hagen og på huset, men i denne alderen er det lite vi kan gjøre, sier Haldis.

Har fornyet sertifikatet
erling-3Erling sitter godt i stolen sin og tar en bit av kjeksen som han spiser til kaffen.
– Jeg var pensjonist da vi bestemte oss for å bygge hus i Spania. Nå har vi pendlet mellom Spania og Norge i 26 år, sier Erling.
De kommer seg ikke like mye rundt omkring slik de gjorde tidligere siden de begynner å bli dårlig til beins. Tidligere gikk de lange kveldsturer, dro på utflukter til Calpe og gikk på dans en gang i ny og ne. Det har de ikke muligheten til å gjøre nå, men de har beholdt det gode humøret.
Nå holder de seg mest hjemme når de ikke kjører på butikken for å handle. Erling har nettopp fornyet sertifikatet og klarer fint å kjøre på handletur til Costa Blanca Super for å handle skandinaviske matvarer.
– Det er egentlig bare knærne som plager meg, men det går fint å kjøre bil, sier Erling og understreker at de har det veldig bra i Spania.

Aldri for gammel
De bor i Spania de seks kaldeste vintermånedene. Om sommeren drar de tilbake til leiligheten i Levanger.
Tidligere reiste de ofte til Kanariøyene og en gang tok de propellfly derifra og over til Sahara i Afrika.
– Vi har alltid vært glad i å reise, og vi synes det er bare tull når folk sier at de har blitt for gamle til å reise. Det går så fint, sier Erling.
De blir fraktet og hentet på flyplassen i Alicante, og flypersonellet tar seg godt av det gamle paret.
– Vi har noen venner hjemme i Levanger som så gjerne ville komme til Spania, men de tør ikke å fly. Og det er synd. De er 85 år så de er jo bare ungdommen, sier Haldis.

Feirer med gode venner
På Erlings 95-års dag hadde de ikke invitert noen, men det kom stadig nye gjester som ville gratulere den gamle mannen.
– Her feirer vi bursdager og nyttårsaften og vi er aldri alene. Vi inviterer ingen men har åpent hus for de som måtte ønske å ta turen og ofte kommer naboer og gode venner på besøk. På nyttårsaften spiller vi litt musikk, danser og drikker champagne mens vi går inn i et nytt år, sier Erling.
– Vi bor i et veldig hyggelig og trivelig område. Vi føler oss veldig godt ivaretatt og det føles trygt å ha så mange gode venner rundt oss. Det er mange som kommer for å se om vi har det bra, og det setter vi stor pris på, sier Haldis.

– Vi legger oss sammen og står opp sammen uten å ha vondt noen steder, og da skal vi vel være fornøyde. Alderen tatt i betraktning, sier Erling.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter