Bok-Cafe`n i Albir

Publisert

Den norske Bok-Cafe`n i Albir i Alfaz del Pi, har blitt en kjær institusjon og et sosialt møtested for nordmenn som overvintrer i Spania og tur-operatøren Solgruppens egne gjester. Daglig leder Alfredo Villanueva fra Venezuela lager norsk mat og sørger for at nordmenn føler seg vel-kommen med tradisjonell husmannskost, magasiner, bøker, aviser og gode venner.

–Du må snakke med kompisen min Halfdan. Han er her i dag, sier Villanueva.

Halfdan Langfeldt er en del av det faste inventaret på Bok-Cafe`n. Han har til og med brettet opp ermene og hjulpet til i oppvasken på en ekstra travel dag.

Norsk atmosfære
– Jeg har bodd i Alfaz del Pi i ti år. Det er veldig greit å sykle en formiddagstur, lese avisen og ta seg en kopp kaffe på Bok-Cafe`n mens jeg snakker med andre nordmenn, sier Langfeldt.
Han jobber på oljeplattform i Nordsjøen og pendler mellom jobb og bolig i Spania.

solgruppen_cafè_gjester
– Jeg begynte å komme til Bok-Cafe`n fordi jeg hadde en venn som jobbet her, og siden har det blitt fast rutine å komme innom for å spise lunsj, lese avisen eller ta meg en kopp kaffe, sier Langfeldt som synes det er greit å ha et sted hvor en alltid møter kjenninger.
I dag har han møtt vennen Arvid Ramsland som spiser karbonadekaker med stekt løk.
– Arvid drev bensinstasjon hjemme i Egersund, så han kjente jeg fra før av, sier Langfeldt.
– Det er fint å ha et sted hvor en kan møte andre nordmenn. At Solgruppen holder til i samme bygg er med på å skape en norsk atmosfære på plassen og det er en god og hyggelig stemning blant ansatte og gjester, sier Ramsland.

Spanske arrangementer
mariannNYDe fleste som bruker Bok-Cafe`n er en del av det faste klientellet, men det kommer stadig nye gjester.
Mariann Michaelsen ved Solgruppen tar imot ferierende nordmenn som kommer til Spania for å nyte noen dager med sol og varme.
– For oss er det helt supert å ha våre lokaler her nede ved Bok-Cafe`n. Det gjør at våre gjester integreres med de som bor i Alfaz del Pi over lengre perioder. I tillegg er Alfredo kjempeflink til å holde forskjellige arrangementer, sier Michaelsen.
Annenhver uke arrangerer Villanueva spansk festdag
– Da serverer vi tapas og spiller spansk musikk. Vi ønsker også at disse dagene skal ha et kulturelt innslag, og ved flere anledninger har vi hatt flamencoshow på Bok-Cafe`n. Mitt inntrykk er at nordmenn viser interesse for spansk kultur. De kommer ofte innom og spør når vi skal arrangere neste fest, sier Villanueva.
Nordmenn har forelsket seg i spansk mat, kultur og historie, men slipper ikke taket på gamle vaner.
– Nordmenn er svært tradisjonelle. De står opp om morgenen, drikker kaffe og leser avisen. Siden vi har norske aviser og fersk kaffe kommer de ofte hit for å ivareta morgenrutinen, sier Villanueva.
Når Norge spiller fotballkamper disker han opp med kamp på storskjerm, tapas, snacks og god drikke.
– Vi har også mange som feirer bursdager i våre lokaler. Da er det høy champagnefaktor og god stemning som smitter over på de andre gjestene. Vi stenger aldri lokalet for noen. Det er viktig for oss at alle føler seg velkommen, sier Villanueva.

Et sosialt møtested
På menyen finner man tradisjonell husmannskost som Villanueva har lært å lage etter et par besøksturer til Norge.
– Vi serverer risengrynsgrøt, fiskesuppe, kjøttkaker, kjøttsuppe, får i kål, karbonadekaker, lammelår og vafler med brunost, sier Villanueva.
– Bok-Cafe`n selger faktisk mellom 40 og 60 vaffelkaker hver dag. Vi fikk vaffeljernet tilsendt i posten fra Norge og her er det storproduksjon, sier Michaelsen som tror tradisjonell norsk mat er populært blant nordmenn i Spania.
– Til påske serveres Arme riddere og på den norske nasjonaldagen serveres rømmegrøt, spekemat og kokt laks.

Beholder tradisjonene
Rundt juletider arrangerer de julelunsj med alt hva det innebærer av juleribbe, pinnekjøtt og medisterkaker.
– I 2012 kommer vi til å beholde de tradisjonene vi allerede har og fortsette arbeidet med å utvide tilbudet vårt med forskjellige aktiviteter, sier Villanueva.

Fellesskap og trygghet
– Gjestene våre liker maten, men de kommer ikke hovedsakelig for å spise norsk husmannskost. Kafeen har blitt et sosialt møtested hvor både fastboende og ferierende kommer for å møte venner, treffe nordmenn og slå av en prat, sier Villanueva.
De forklarer at Bok-Cafe`n har blitt som en klubb der alle er velkommen.
– Vi vil legge tilrette for fellesskap, trygghet og trivsel. Vi skal tilby våre gjester en god og avslappet atmosfære, smilende og vennlig betjening og en mulighet til å finne seg til rette i solen, sier Michaelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: