25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Aktivt campingliv i Albir

På Camping Cap-Blanc mellom Albir og Altea vaier norske flagg mellom hollandske, engelske og tyske. Vi tok en runde for å bli bedre kjent med livet på camping i vinter-Spania og traff noen veteraner.

– Jeg måtte ha fast eiendom i Spania for å få registrert bilen her, så da kjøpte jeg fast plass på campingen. Nå har jeg vært her i 13 år, forteller Leif Berger. Kone, barn og barnebarn i Bærum kommer gjerne på besøk mens han overvintrer i Albir.

På jobb i kirka

Det er ikke latmannslivet han søker i varmere land. Hver dag i alle år har Leif gått på jobb i Sjømannskirka. Der har han kokt kaffe, laget lørdagsgrøt, passet på bocciabanene og vært guide på kirkebussen, blant annet.

– Hadde det ikke vært for kirka, hadde jeg ikke vært her. Jeg kunne ikke tenke meg å sitte her og glane, må ha noe å gå til. Ofte har jeg vært der i halv åtte tida for å koke kaffe til stabsmøtet, forteller han. Juleaften har han også tilbrakt i kirka, på kjøkkenet.

– Det er mye jobb når vi skal servere rundt 100 mennesker. Det skal skrelles poteter, dekkes på og ryddes etterpå. Denne jula drar jeg hjem til Norge, for andre gang på 13 år. Legene har funnet ut at de skal sjekke hjertet mitt, selv om jeg syns det fungerer fint, forteller 81-åringen.

Men han orker ikke så mye som før og har sagt fra seg en del av kirkejobbene. Det er jo litt jobb med campinglivet også. Det skal hentes vann på hjørnet og både «hus» og arbeidstøyet fra kirka skal vaskes og holdes i orden. Venner er det blitt mange av. Det syns på bursdagsfeiringen hver høst.

– I år feiret jeg 80-årsdagen ett år på etterskudd. Jeg har pleid å ha ett lag med 30-40 personer. Denne gangen ble det tre lag på tre forskjellige restauranter, smiler han.

En sjømann går i land

2– Det er lenge siden jeg gikk i land, altså, sier Arnt Pedersen som har vært landfast i Farsund siden 70-tallet. Det vil si, når han og kona Marit ikke camperer i Spania, slik de har gjort hver vinter i 15 år. Her har spansk-kunnskapene han tilegnet seg som sjømann kommet godt med.

– Vi dro hit fordi sønnen vår med familie bodde i La Nucia ett år. De dro hjem igjen og vi kom tilbake. Vi liker Spania, har lært oss litt om historien og er blitt godt kjent i området, ikke minst i fjellet, forteller Marit.

Det aktive paret har vært på flere av fjelltoppene i nærheten, blant annet Puig Campana. Nå er det blitt færre fjellturer og flere sykkelturer. Vi treffer dem etter en tur til markedet i Altea, der de har handlet «ting og tang», som de kaller det. Marit skal straks sykle opp til strikkebutikken for å kjøpe mer garn. Strikketøyet er en nødvendighet, det samme er tykke bøker og god tid til huslige plikter.

– Vi må jo gjøre det samme her, som i et hus, lage mat og tørke støv. Dessuten raker vi løv, slik som alle i «gata» vår. Nå har jeg endelig skjønt at jeg må ha med rake og kost fra Norge, avslutter Arnt og tar fatt på dagen jobb. Her skal det bli vakkert før de flyr til Norge på juleferie.

Sosialt på camping

– Etter ti vintre på camping vurderer vi å kjøpe leilighet. Men det blir jo ikke så sosialt da, sier Finn Arne Lauby og Torild Folvik fra Buskerud. De forklarer at på camping kommer folk stadig forbi, slår av en prat, tar et glass eller avtaler å spise middag sammen. Litt som i gamle dager, da man stakk innom. Etter ti år er de på snakk med de fleste. Selv om de må velge plass hvert år, havner de ofte i det samme hjørnet. Dermed sammen med mange andre faste vintergjester.

– Det er ikke noe problem å fylle dagene. Alt på camping tar jo litt lengre tid enn ellers, som å vaske opp, smiler Finn Arne og vasker ett glass til. Dessuten går han på spanskkurs to ganger i uka. Ett lokale på campingen brukes nemlig til mange slags aktiviteter. Foruten språkkurs er det strikkecafe, bridge, dansekurs og de arrangerer fjellturer.

De går ofte til fyret eller masta på fjellet og vil de finne andre nordmenn er de godt orientert om møtesteder og aktiviteter. Innimellom er venner eller familie på besøk. Da skal det vises rundt både lokalt og i nærliggende landsbyer.

– Vi er her seks måneder i året avbrutt av en måned i Norge til jul og trives kjempegodt med dette campinglivet, avslutter de.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Regjeringen: Nordmenn kan endelig reise karantenefritt til Spania

Nordmenn kan fra 15. juli returnere til Norge uten karantenekrav ved retur fra Spania. Den norske regjeringen publiserte i...

Er nye Corona-utbrudd i Spania grunn for bekymring ?

Norske medier har omtalt nye utbrudd av Corona-virus i Spania. Det er to regioner hvor man nå har sett en ny oppblomstring...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Relaterte saker

Spiller boccia og hjelper de aller fattigste

Albir Boccia Club spiller ikke bare for moro skyld. Hvert år går overskuddet til å hjelpe småbarnsfamilier og enslige mødre som sliter...

Sommerfiesta i Albir og Alfaz del Pi

Selv om årets største fiesta går av stabelen i November i Alfaz del Pi er det ingen grunn til å vente et helt år....

Badeland i Benidorm: Aqualiandia og Aqua Natura

Badeland for både store og små! Mellom Albir og Benidorm finner vi Aqualandia og like ved siden av Terra Natura finner vi Aqua Natura. Begge...

Albirs internasjonale barnehage

Når over halvparten av barna i barnehagen er ikke spanske, gir det en unik mulighet for de små å raskt bli ekte verdensborgere. Med...

Bok-Cafe`n i Albir

Den norske Bok-Cafe`n i Albir i Alfaz del Pi, har blitt en kjær institusjon og et sosialt møtested for nordmenn som overvintrer i Spania...

Albir Medical, plastikk og skjønnhet

I lille Albir ligger klinikken Albir Medical. Den ligger rett ved Albirs hovedgate som daglig promeneres av solhungrige nordmenn. Trenden viser at stadig flere...
- Advertisement -