Midt i sentrum av Altea finner vi Bærum kommunes rehabiliteringssenter CAN. (Centro Asistencial Noruego). I mars måned feiret de 10-årsjubileum med brask og bram, og daglig leder Rune Helmersen ønsket gamle og nye brukere velkommen til festmiddag, boblevann og spansk underholdning.
– Det var veldig hyggelig at så mange kunne komme. Det var en fin feiring hvor vi fikk hedret brukerne våre. Det er jo takket være dem at vi kan gjøre denne jobben, sier Helmersen.
En lang prosess
CAN åpnet dørene 28. februar 2002 etter en turbulent start. Det var en lang prosess med å finne finansiering til prosjektet. Men, etter fem år med planlegging og bygging klarte de å få på plass rehabiliteringshjemmet CAN.
Kostnadene lød på 40 millioner kroner, der Husbanken hadde finansiert 31,5 av millionene.
Ved åpning av CAN hadde senteret tekniske mangler og manglende brannsikkerhet.
– Det har vært en prosess siden oppstarten av senteret for å komme dit vi er nå ti år etter, sier avdelingsleder Maria Eikenes og legger til.
– Vi startet på null. Det var ikke helt klart hva slags sted vi ville være og vi har utviklet oss veldig i løpet av disse årene.
Eikenes har jobbet ved senteret siden det åpnet og trives godt i jobben.
– Vi ser hvilke type brukere som kommer hit, og ved å se deres behov har vi bedre klart å utvikle CAN slik det er i dag. Vi har fått på plass rutiner, regler og mål, sier Eikenes og legger til at utviklingen hele veien har vært til det bedre.
– En av våre viktigste mål er at vi skal spre håp og positivitet blant brukerne. Vi snakker lite sykdom og fokuserer på å øke brukernes livskvalitet både fysisk, psykisk og sosialt, sier Helmersen.
Fokuserer på livskvalitet
CAN er et rehabiliteringssenter med 38 plasser som eies av Bærum kommune.
– Vi ønsker å formidle at brukerens motivasjon og deltakelse er avgjørende for resultatet av oppholdet, sier Helmersen som understreker at positivitet og livsglede ligger til grunn når de tar i mot brukere på institusjonen.
Senteret arbeider mye med aktivisering, trivsel og sosial deltakelse.
– Hver dag har vi mellom fire og seks fellesaktiviteter som består av fysiske, sosiale og kulturelle tiltak. Aktivitetene tilpasses brukergruppene og årstidene i Spania, sier Helmersen.
Brukerne bor på enerom og kan ha med seg sin partner dersom de ønsker dette. Partneren er også invitert til å delta på CANs aktiviteter.
Brukerne er på CAN i seks uker, men har også mulighet til å forlenge oppholdet.
– Rehabilitering eller helbredelse kan bety så mangt. Det er ikke alltid sykdommer eller lidelser forsvinner, men oppholdet gir økt livsglede, glede og pågangsmot, sier Helmersen.
CAN har lagt bak seg ti år og det har vært en prosess full av læring og erfaringer for å kunne se fremover og møte nye utfordrende år.
Helmersen forklarer at venstre hjernehalvdel er opptatt av å tenke på fortid og fremtid. Den høyre hjernehalvdelen er opptatt av hva vi føler og opplever i øyeblikket.
– Man bør i langt større grad stimulere høyre hjernehalvdel, der rehabiliteringstiltakene har fokus på positive opplevelser av mestring, håp og livsglede, sier Helmersen som understreker fordelene ved å drive rehabilitering på Costa Blanca.
– Det har vel ikke vært forsket så voldsomt mye på dette, men noen undersøkelser har vært gjennomført. Det er ingen tvil om at mange av våre brukere velger oss på grunn av klimaet. Det er vanskelig å sette fingeren på eksakte helsefordeler ved klimaet her, men de finnes definitivt, sier Helmersen.
Fleksibilitet blant de ansatte
Det som skiller CAN ut blant andre institusjoner er fleksibiliteten blant de ansatte.
– Vi har satt det som en regel at alle ansatte skal jobbe med alt. Vi er en liten institusjon der glød, iver og fleksibilitet i forhold til arbeidsoppgavene står sentralt. En slik regel ville vært utenkelig i Norge, men vi opplever at de ansatte liker det. På den måten får de en mer variert arbeidsdag. Det er også en fordel ved at for eksempel en fysioterapeut en dag må gå sammen med brukerne på marked og ser hvordan de klarer seg i hverdagen, sier Helmersen.
Håp, liv og glede
Temafargene for CANs 10-års jubileum var grønt og gult. Grønt for håpet og gult for livet og gleden.
– Jeg ønsker å bidra til at hver og en som få være noen uker på CAN får hjelp til å oppleve at livet kan leves i øyeblikket og at man kan tillate seg selv å legge mindre vekt på de små ting som gjør livet grått. Vi bør øve oss på å fokusere på det som gjør livet verdt å leve, sier Helmersen og legger til.
CANs strategi er å utvikle sider ved driften som har med kultur og estetikk å gjøre. Dette for å gi brukerne ikke bare trening til kroppen men også næring til sjelen.