Spanias høyesterett dømte i mot bankene i en dom om kostnader knyttet til opptak av lån. I dommen heter det seg at bankene selv må betale gebyrene knyttet til diverse juridiske dokumenter man trenger for å skjøte over en bolig når man tar opp et boliglån.
Primært IAJD (Impuesto de Actos Juridicos Documentados) som er på 1- 1.5% av låntakers totale ansvar, altså summen av lånebeløp, renter, forsinkelsesrenter etc.
Prosentsatsen varierer fra region til region i Spania. I Alicante og Malaga provinsen er beløpet 1.5%. På Kanariøyene er dokumentavgiften på 1%.
Høyesterett argumenterer med at det er bare bankene som har interesse av at lånet «tinglyses» på denne måten og dermed er det bankene og ikke lånekunden som må betale avgiften som følger med.
5. november samles de 31. som sitter i høyesteretts magister kollegium for å bestemme om dommen gjøres rettskraftig eller ikke. Derifra vil dommens endelige konsekvenser bli klare.
I mellomtiden fortsetter bankene med gammel praksis mens notarene har begynt å informere nye lånetakere om dommen i høyesterett.
Eiendomsmeglere melder at boligkjøpere nå ofte utsetter å formalisere kjøpet inntil man vet sikkert hvordan ny praksis blir.
Børsfall for bankene
Samme dagen faller banker som Bankia, CaizaBank, Sabadell og BBVA på Madrid-børsen med så mye som 7%.
Bankene og børsen er mest av alt redd for at dommen kan få tilbakevirkende kraft noe som vil koste bankene millioner.
Kan jeg få penger refundert?
Dommen sier ikke noe om lånekunder kan få penger betalt til banken for dette refundert. Men juridiske eksperter som har uttalt seg til storavisen «El Pais» sier de mener lånekunder som har betalt denne avgiften siste fire årene, vil kunne kreve nettopp det. Men om refusjon skal kreves av banken eller fra skattemyndighetene i Spania, Hacienda, er ikke klart. Dommen er for ny til at banker og juridiske eksperter har klarhet i konsekvensene.
Boliglån i Spania – Krav til egenkapital, kostnader og skatt