– All erfaring er verdifull for å kunne drive et sted godt, sier Robert. Mannen vet hva han snakker om, han har drevet en mengde restauranter og delikatesseforretninger. Nå heter restauranten hans i Albir, «Le Monde.
Fra læretiden på Continental gikk veien til Gutta på Haugen og andre prosjekter innen delikatesse. I hovedstaden drev han blant annet restauranten Sult og baren Tørst før turen gikk hjem til farens fødested, Fosnavåg. Der drev han restauranten Maki, med fisk og skalldyr rett fra havet. Deretter ble det jobb som kjøkkensjef på hotell Rica Park i hjembyen Ålesund. Der kom han i kontakt med et TV-team og var med på en reklamefilm på Nordpolen.
– Der laget jeg mat i 65 kuldegrader, han hutrer fremdeles ved tanken. Fra Nordpolen dro han rett til Costa Blanca for å se på et restaurantprosjekt der. Han landet i 30 varmegrader. Restauranten var interessant så valget var enkelt. Det ble flere prosjekter i området rundt Torreviejas. Kundene vil nok kjenne ham igjen fra både Eriksson i urbanisasjon Horizonte og han eget konsept; Robert i Punta Prima.
– Jeg åpnet restauranten Robert i 2010 som ble et landemerke for god mat. Blant annet fikk jeg Culinary Award, en pris for Costa Blancas beste chef. Mange spanske og norske lærlinger hadde også praksis der, forteller Robert. I Torreviejas fant han seg spansk samboer og fikk en stedatter og en liten sønn. I 2008 uttalte han til Spaniaposten: – Her skal jeg bygge bo og bli feit.
Nye jaktmarker
Slik ble det imidlertid ikke. Det er flere grunner til at han nå har flyttet til Costa Blanca nord.
– Det viktigste er at «klima» for god mat endret seg i sør. Folk vil heller ha lav pris enn kvalitet. Her opplever jeg at kundene er mer kvalitetsbevisste. Helt siden 2006 har jeg vært involvert i et prosjekt i Alfaz, en gammel Finca som nå er renovert for å kunne huse bryllup, konfirmasjoner og turister som ønsker et kulturelt program, sier han og røper at det ble slutt med samboeren i 2011. For et halvt år siden traff han russiske Irina Troklina som han driver den nye restauranten sammen med.
– Jeg var heldig som traff Robert, sier hun på utmerket spansk. Etter flere år i Valencia er det ikke noe å si på språket. Norsken kommer nok også etter hvert. Til daglig er hun innkjøpssjef og administrator, i tillegg til å ta seg av kundene. Robert står på kjøkkenet og er også tilstede ute i restauranten. Med en servitør er teamet lite.
– Vår ambisjon er at folk skal føle seg hjemme, «como en casa», smiler de.
Livsstil
Med kokkens bakgrunn i fransk kjøkken og omflakkende tilværelse er matkonseptet blitt tilpasset tid og sted. Europeiske referanser kan spores i menyen, noe som også gjenspeiler kundene. Han firer aldri på gode råvarer, jo mer kortreist jo bedre.
– Jeg får vilt fra fjellene rett bak oss. Fisken får jeg fra fiskemottaket i Denia. Bare laks og skrei er nordfra, sier han.
Etter snart 24 år i bransjen og 13 år i Spania jobber han fremdeles lange dager. Han har for lengst sluttet å telle timer, det er blitt en livsstil. Sønnen Odin på åtte år er en viktig del av den. Tre dager i uka reiser han til Torrevieja for å være sammen med ham og stedatteren. Da blir det fotballtrening og andre aktiviteter. Odin har heller ikke noe imot å være med på kjøkkenet og er nesten fullbefaren kokk.
– Da han var to satt han på en krakk og hjalp til, da han var fire hugget han grønnsaker som en profesjonell, avslutter Robert og legger til at andre lærlinger også blir å finne på kjøkkenet i Albir.