Det er nå tyve år siden Line Skauge og tvillingsøsteren Lise, etter endte skolegang på 12 år, bestemte seg for å dra til Gran Canaria og bli der i tre måneder, for å ”ha det gøy og lære språket“. Line kom seg aldri
tilbake til Norge.
Men det skulle bli et langt lenger opphold. Lise ble der i åtte år, mens Line Skauge fra Høybråten i Oslo er der fortsatt. De spania-frelste tvillingene tok jobb på bar og solgte leiligheter de to første årene. Men moderen i Norge satte ned foten. Jentene måtte se å få seg en utdannelse.
De tok forberedende ved Universitetet i Oslo i språkvitenskap, fonetikk og spansk grunnfag som privatister, men bodde på Gran Canaria.
– Det gikk så bra, at jeg fortsatte studiene. Denne gang ved den 3-årige reiselivshøyskolen i hovedstaden Las Palmas, og fikk tittelen statsautorisert utfluktsguide, forteller Line.
Dermed var hun også kvalifisert til høyere stillinger innen reiselivet. Det være seg hotelldirektør, sjef for reisebyrå og lignende. Men det ble etter hvert som offisiell guide hun valgte å jobbe. Og en mer velorientert, morsom og slagferdig guide kan neppe finnes, forteller turister hun har guidet gjennom Gran Canarias mangfold av severdigheter.
Line snakker forlengst flytende spansk og kjenner Gran Canaria bedre enn de fleste etter 14 år som guide, og før den tid blant annet som resepsjonist på hotell i Puerto Rico. Hun har også vært flyvertinne i Novair.
20 000 skandinaver pr uke
På Gran Canaria er det bosatt i overkant av 800.000 innbyggere. Langt over halvparten lever av turismen. Derfor har konsekvensene blitt så enormt store når turistnæringen har sviktet. Rundt 10 millioner turister kommer årlig til Kanariøyene.
Rekorden er 12 millioner. Men i 2009 når “krisen” slo til mistet vi rundt en million, forteller Line. Den største delen er briter og tyskere. Turismen har nå tatt seg opp igjen og flere enn noen gang reiser til Spania.
Når det gjelder skandinaver, som er de aller fleste av Lenes kunder, dominerer de vinterstid. Godt over 20 000 skandinaver kommer til Gran Canaria hver uke. Derfor har finanskrisen ikke rammet stort, verken Line eller folk som leier ut til skandinaver. En viss nedgang var det i 2009 altså, men nordmenn f.eks. har økt jevnt og trutt i volum de senere årene. På Gran Canaria er det bosatt, eller tilbringer vinterhalvåret, et sted mellom 6000 og 10 000 nordmenn!
– Dette har ledet til norske kolonier. Særlig er den gamle fiskerlandsbyen Arguineguin foretrukket av de norske. Her ligger den norske sjømannskirken, den norske skolen og Norskeklubben. Her er norske barer, butikker med norske varer og aviser. Konsulat er i hovedstaden Las Palmas.
Gran Canaria Las Palmas flyplass (LPA) – Transport, leiebil, taxi og busstider
Populære turer
De som kommer som turister til Gran Canaria har fire forskjellige dagsturer med buss å velge mellom. Etter mange år som guide kan Lise alt som trengs å fortelle, og er svært populær og ønsket i jobben. Den mest populære turen går i den sydligste delen, forbi tomatplantasjer og bananplantasjer og opp til øyas nest største by, Telde. Her ligger flere severdigheter, i tillegg til den vakre naturen og utsikten.
– Johannes kirken i Telde er en av de eldste, bygd i 1483. Videre går turen gjennom idylliske La Goteradalen, der flere av husene er grotter, hugget ut i fjellveggen, forteller Line. I et av landskapene man passerer finnes et vulkanområde som skal ha blitt formet for 14 millioner år siden, ifølge geologer.
I det hele tatt bør de som kommer til øya vår få med seg en eller flere av turene som reiseselskapene tilbyr. De må ta seg fri fra bading, barbesøk og slikt når de er her, sier Line. n Canaria har så uendelig mye å tilby.