– I Norge mangler man litt mer åpenhet

Publisert

Carlos Urriola kom til Norge fra Chile som 12-åring i 1990. Men det regntunge bergenske klimaet falt aldri helt i smak, og 15 år senere valgte han å flytte videre til Costa Blanca. I Spania føler norsk-chileneren seg mer som hjemme.

Carlos, eller Carlito som de fleste kjenner han som, begynte på Nygårdsskolen da han kom til Bergen. Der brukte han tre måneder på å lære seg å forstå norsk. Så gikk det 6 måneder til, før han kunne begynne å uttrykke seg.

– Det gikk for øvrig 6 år før jeg lærte aksenten skikkelig, jeg vet ikke helt hva som skjedde, men plutselig en dag satt den bare, jeg ble fullstendig tospråklig. Det gikk i norsk på skolen og delvis på fritiden, mens det gikk i spansk med mine foreldre og latinamerikanske venner.

I 1998 reiste Carlito på ferie til Spania for aller første gang. Han skulle besøke ei norsk venninne som hadde flyttet til Alfaz del Pi. 2 uker med stekende sol, og ikke minst fravær av regn, ga mersmak.

Så muligheten
– Det var fullt av nordmenn der, det ble lite spansk husker jeg, selv om jeg var i Spania. Men jeg så straks en mulighet for å få meg en jobb. Det ble faktisk et par tilbud i løpet av de to ukene jeg var der. Og lysten til å flytte nedover meldte seg ganske snart, erindrer Carlito.

Men det skulle ennå gå noen år før han tar det endelige skrittet. I 2002 var Carlito tilbake i Alfaz. Han ble godt kjent i det norske miljøet, og på den turen falt den endelige avgjørelsen. 3 år senere, i 2005, satt han kursen mot Spania for godt.

– Det var aldri noe problem å få jobb, jeg har hatt minst 15 jobber på de 3 årene jeg har bodd her, Don Bricolage, Pizza 4 You, Sol y Luna og Cocon, for å nevne noen. I 2006 åpnet jeg butikken Alfa Beta Games oppe ved Palau i Altea. Spesialiteten var norske spill og norske filmer, men jeg fikk aldri den helt store kundekretsen, og det tok aldri helt av. Så etter halvannet år la jeg ned, forteller Carlito.

Mer som hjemme
Carlito beskriver 15 år i Norge som en fin opplevelse. Og av og til savner han det ”norske”, det kan for eksempel være lapsgaus, kjøttkaker, eller fiskekaker. Det bergenske klimaet savner han derimot aldri.

– Det ble alt for mye regn i Bergen, det er først og fremst derfor jeg er her. Nordmenn som er født i Norge er vant til det kalde norske klimaet, jeg er ikke det. Men jeg følte meg også mye mer hjemme når jeg kom hit til Spania, det ligner mer på Chile. Vi chilenere har litt av den spanske arven og kulturen i oss. Mine etternavn er for eksempel spanske.

Carlito tror at nordboere flest har godt av å flytte til sydligere strøk. Og han mener at nordmenn i Spania virker gladere og mer fornøyde enn de gjør hjemme i Norge.

– Det vi mangler i Norge er litt mer åpenhet, at folk åpner seg litt mer overfor hverandre. At naboer hilser på hverandre, og at folk snakker til hverandre på gaten uten å kjenne hverandre så alt for godt. Slike ting savner jeg ved Norge, og nettopp slike ting er det mer av her.

Mascarada
I dag jobber Carlito i resepsjonen på Reuma Sol og i baren på La Mascarada på kirkeplassen i Altea i helgene. Der er det mange nordmenn.

– Jeg jobber hver helg på La Mascarada. Der er det alltid mye nordmenn og høy stemning. Det er særlig en ting jeg syntes er litt artig ved å jobbe der. Det er at jeg alltid snakker norsk til norske kunder, men de fleste av dem snakker enten spansk eller engelsk tilbake. Det virker som om noe sier dem at jeg ikke kan være norsk. Det skjer temmelig ofte.

Generelt har norsk-chileneren et godt inntrykk av nordmenn i Spania, han har heller ikke stort å utsette på den norske drikkekulturen som noen praktiserer.

– Folk oppfører seg stort sett greit, og jeg tror ikke nordmenn er verre enn mange andre. Den eneste måten de kanskje skiller seg litt ut på, er at det virker som de ikke helt forstår at det er lenge åpent her i Spania. De kommer sent, ved 12-1 tiden kanskje, også bøtter de ned fordi de tror det stenger klokka 3 som hjemme. Resultatet kan være at de noen ganger er stup fulle lenge før spansk stengetid, som gjerne ikke er før et stykke ut på morgenkvisten.

Kanskje Chile
Carlito har bare vært tilbake i Norge en gang siden han flyttet nedover til Spania, det var i september i fjor. I Chile har han ikke vært siden 2000.
– Det er lenge siden jeg har vært i Chile, og det er snart på tide å ta seg en tur. Når det gjelder Norge er det ikke så mye som trekker meg. Jeg har faren min og to søstre der, samt en del venner. Men de kan heller komme hit på besøk når de har lyst til å se meg, så får de oppleve litt sol og sommer i samme slengen.

Carlito er fast bestemt på aldri å flytte tilbake til Norge, til det har han det for godt i Spania. Han utelukker derimot ikke at han en dag ønsker å flytte tilbake til Chile.

– Jeg har det bra her. Men det kan godt være at jeg en dag flytter tilbake. Spansk kultur har satt dype spor i den chilenske, og det finnes mange fellesnevnere. Men vi har også vår egen kultur, som igjen er annerledes enn den spanske. Derfor kan jeg ikke si at jeg aldri skal flytte tilbake til Chile og min egen kultur. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at det ikke blir med det aller første.

Forstår nordmenn
Den karismatiske norsk-chileneren har full forståelse for at så mange nordmenn flytter til Costa Blanca.

– Jeg forstår godt at dette området er så attraktivt for nordmenn, og at så mange velger å flytte nedover hit. Jeg har jo gjort det selv. Det er ingen tvil om at de aller fleste stortrives her nede, selv om de reiser oftere hjem enn det jeg gjør.

Carlitos tror at det først og fremst er klimaet, og ikke kulturen, som trekker folk til Spania. Og at mangelen på sol hjemme i Norge er den utløsende faktoren for de fleste som flytter nedover.

– Vi har det bra her i Spania. Strendene er fortsatt fulle av folk med nordisk utseende, selv om vi allerede er i midten av oktober. Jeg tror at klimaet her nede gjør noe med folk. Det er solmangel hjemme i Norge. Selv midt på vinteren kan du se folk som soler seg hvis sola titter frem, og da kan det godt være 20 kuldegrader. Slikt ser man ikke i så mange andre land tror jeg, sier Carlitos, som stortrives på Costa Blanca, og som garantert aldri skal flytte tilbake til regnværet i Bergen.
 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter