En gjeng på seks spanjoler i 20-årene, helt uten erfaring fra vin-bransjen står bak en den nye vin-kuriositeten, blå-vin. Med en fargetone som spylerveske vekker vinen naturligvis oppsikt. Den litt søte «kjemi-vinen» som har fått tilsatt en slags indigodisulfonsyre natriumsalt eller E132 for sin farge, er mest rettet inn mot unge vin-konsumenter.
De seks som står bak denne fargerike nye spanske vinen kommer fra Bierzo i Baskerland nord i Spania. De sier de ønsket «Å skape noe innovativt og modig. Riste litt i den etablerte og tradisjonelle vin-bransjen». Hjelp har de fått «Universitetet for Baskerland» og fra delstatsregjeringen som har bistått med finansiering av prosjektet. Vinen selges over nettet for åtte Euro flasken ved kjøp av to flasker på www.gik.blue
Gik – sier de har solgt rundt 70.000 flasker første året vinen var på markedet i Spania. Nå som man har begynt å eksportere vinen regner man med å øke dette tallet i første omgang. Den spesielle vinen har definitivt vekket oppmerksomhet, men utover den første flaska er det usikkert på hvor mye interesse den fanger på sikt. Vinkjennere er lite imponert over blå-vinens smak.
Søt
Vinen er basert på en blanding hvite og røde druer. Man har tilsatt søtner og indigodisulfonsyre / E132 som gir blå-fargen. På grunn av den søte smaken anbefales det at vinen fra Gik serveres mer kjølig enn vanlig hvitvin.
Blåfargen kommer fra stoffet indigodisulfonsyre natriumsalt E132. Den primære bruken av indigokarmin er som pH-indikator. Den er blå ved pH 11,4 og gult ved 13,0. I følge wikipedia kan Indigokarmin kan være skadelig for mage/tarm ved i høye konsentrasjoner. «Symptomer kan være kvalme, diare og oppkast. Vanlig verneutstyr for laboratoriebruk anbefales (frakk, hansker, vernebriller).»
«Norsk kopi» fra Altea
Også en norsk promotør av vin, Casa Vital i Altea, har fått tappet noen flasker blå vin som markedsføres under navnet «Azul Mediterraneo Casa Vital». Vinkjenner og sommelier Magnus Egerdahl Nørsett testen vinen for Dagbladet, og han var lite imponert, han sa til avisen at den «…smaker helt greit. Men sliter med å ta den seriøst.» Nørsett er vinsjef på Norges beste restaurant Maaemo.
– Ser litt ut som spylervæske
Nørsett sier til Dagbladet han pleier å servere hvitvin på rundt 8-10 grader. Derfor er han litt skeptisk da han får høre at den blå vinen fra Casa Vital bør serveres på 6-7 grader.
«Desto kaldere vinen er, desto mindre aroma og smak vil den gi fra seg. Umiddelbart lurer jeg på det er noe de vil skjule.»
Ikke hjelper det at det dufter vingummigodteri heller.
Ikke noe for de som er glad i vin
Også side2.no har testet «Azul Mediterraneo Casa Vital». Det første som kommenteres i testen er den at «Den lukter litt syntetisk… Det lukter som den godtebutikken i Strømstad.»
Ifølge produsenten skal vinen passe både til reker, sushi, torsk og spicy mat. Testpanelet til Side2 er derimot ikke helt overbevist om det.
«Den passer nok best alene, den blir fort overdøvet av andre smaker. For vinen smaker ikke veldig mye.»
«En lett aperitiff for de som ikke er så glade i vin» kommenterer eksperten i Side2 testen. Litt mindre hyggelig var kommentaren fra andre i test panelet «… etter to glass begynner den å få en litt emmen ettersmak som gjør meg litt kvalm»
Side 2 gir «Azul Mediterraneo Casa Vital» terningkast tre av seks.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]