Telemarks-bønder på Spania-tur

Publisert

Da var ikke vanskelige å få øye på dem, arabøndene fra Vinje Kommune i Telemark som for kort tid siden “overtok” Guardamar del Segura, litt syd for Alicante. Jubileumsturen til Spania ble så vellykket for de norske bøndene og deres nye spanske venner, at den lokale vinprodusenten Rafael Poveda nå kommer på gjenvisitt til Norge i sommer.

Nå er det ikke noe nytt i at Spania blir invadert av utlendinger, bl.a. har både baskere, keltere, romere og maurere satt sitt preg på utviklingen på den iberiske halvøy. Selv vikingene har vært her og plyndret og herjet, men denne gang kom heldigvis det barske folkeferdet fra nord i et langt mer fredelig ærend.

Sommeren 2010 ble både fastboende og utflyttede tidligere elever fra Arabygdi Skule i Telemark invitert til jubileumsfest i sin barndoms grønne dal. Siden det ikke var de helt store kullene som årlig ble uteksaminert, ble invitasjonen sendt til alle som hadde vært elev ved skolen i tidsrommet 1939 – 1962. Oppslutningen var imidlertid stor og stemningen enda større! Før man dro hver til sitt i de små timer var planene lagt med hensyn til neste fest, den skulle legges til Guardamar del Segura like syd for Alicante allerede året etter.

Og så – en vakker dag med rim på jordene i Arabygdi, og fristende badetemperaturer i Middelhavet, satte 21 jubilanter seg på flyet fra Torp til Alicante, klare for ny feiring, denne gangen sju heile dager til ende.

Fornøyde festdeltakere.

IMG_4822-(4)

SpaniaJournalen møtte den glade gruppen med jubileumsfest-deltakere, og det er tydelig at de er fornøyd med opplegget. Her er en knippe kommentarer:

– Vi spiste og drakk og pratet og lo, den første dagen regnet vi ut at vi hadde sittet til bords i totalt åtte timer. En full arbeidsdag…

-Jeg har høstet DRUER – på en VINGÅRD!

– Nå kysser vi på begge kinn når vi møter noen.

-Jeg ante ikke at spanjolene var så HYGGELIGE!

-Vi lo sammenhengende i en hel uke.

Det sier seg selv at en såpass stor gruppe med arabønder setter sitt preg på en liten spansk by, og som sine forfedre hadde gjort tusen år tidligere, laget også dagens okkupanter sine egne navn på stedene rundt seg. Palmegaten, Restaurantgaten og Butikkgaten gikk inn i det daglige vokabularet, og det var også her man tilbragte mye av “fritiden” når fargen på huden tilsa at det ikke lenger var lurt å ligge på et håndkle i varm sand med tærne i Middelhavet.

Uforglemmelig ferie

Agnes Nordgaard, nå bosatt i Risør, renner bokstavelig talt over av entusiasme når hun ser tilbake på uken i Guardamar:

-En absolutt uforglemmelig ferie. Fra Sverre Særen i Utenlandstjenesten sto og viftet med plakaten “VELKOMMEN ARABØNDAR” på flyplassen i Alicante til han så oss vel om bord igjen sju dager senere, var alt som et eventyr.

Og den første kvelden var magisk, minnes Agnes.

-Mørk, varm aften i hotellets hage, kald cava, susen fra havet, gamle venner og mye latter. Agnes blir taus – og fjern. Men så henter hun seg inn igjen.

-Vi har allerede bestemt at alle jubileumsfester heretter, i all fremtid, skal tilbringes i Guardamar.

Ut på tur

Spaniasept2011-037I løpet av uken ble det lagt inn to dagsturer, den ene til Cartagena og Murcia, den andre til Bodega Salvador Poveda som ligger midt i det store vindistriktet nordvest for Monóvar. Begge turene var nøye planlagt og tilrettelagt, her var ingenting overlatt til tilfeldighetene. For Torbjørg Enestad Berge, hjemmeadresse Vinje, var drueplukking et av høydepunktene. Samt å se og lære om hele vinprosessen – fra drue på stokk til ferdig vin i korkede flasker, om druesorter og lagring og reserva og gran reserva.

– Alt dette får liksom en ny dimensjon nå, sier hun.

Agnar Romtveit, også fremdeles bosatt i Vinje, har vært mye i Spania tidligere, og hun var meget imponert over opplegget.

Behandlet som kongelige

–Jeg har nok bare sett litt av overflaten tidligere, innrømmer han.

IMG_0337-(6)

–Vi har sittet i kommunestyresalen i rådhuset i Cartagena, signert vintønner på en bodega, og virkelig blitt behandlet som kongelige på verdens koseligste hotell. Det er tydelig at det hjelper å kjenne noen i dette landet.

Guardamars onsdagsmarked ble også besøkt – her er det meste på “offerta” – tilbud – og for bare et par euro så var det ikke så nøye om buksa ble litt for vid og skoene litt for små.

Vinsmaking i Arabygdi til sommeren.

-Blir neste samling også i Spania?

-Ja! Det vil si nei. Vi skal jo til Guardamar igjen om et år, men først kommer bodega-direktør Rafael Poveda til Arabygdi på gjenvisitt. Vi hadde det så hyggelig på vingården hans, og som veloppdragne nordmenn inviterte vi han hjem til Arabygdi til sommeren. Og han takket ja.

-Så nå har festkomitéen allerede begynt sitt arbeid med å gjøre alt klart til innrykket fra Spania i midten av juni. Snart er det duket for Arabygdis første – og Bodega Salvador Povedas hittil nordligste – vinsmaking, forteller Agnar Romtveit.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter