Spania krever global våpen-boikott av Israel og øyeblikkelige EU-sanksjoner

Publisert

Spanias utenriksminister oppfordrer til koordinert internasjonalt press for å få slutt på krigen i Gaza, inkludert suspensjon av avtalen mellom EU og Israel, sanksjoner mot Netanyahu og sikring av ubegrenset humanitær hjelp.

Spania har offisielt krevd en internasjonal våpenembargo mot Israel, med mål om å få slutt på den pågående krigen og forhindre en ytterligere humanitær katastrofe i Gazastripen.

I en tale til journalister ved åpningen av et ministermøte i den såkalte Madrid-gruppen i Spanias hovedstad søndag, erklærte Spanias utenriksminister José Manuel Albares:

«Vi må alle bli enige om en felles våpenembargo… det siste Midtøsten trenger nå, er flere våpen.»

Albares oppfordret også til umiddelbar suspensjon av partnerskapsavtalen mellom EU og Israel, et tiltak som for tiden er under vurdering i Brussel, og krevde målrettede sanksjoner mot personer som hindrer en tostatsløsning, og uttalte at sanksjoner mot statsminister Benjamin Netanyahu ikke bør utelukkes.

«Ingenting av det som diskuteres her er rettet mot staten Israel,» presiserte Albares, «men det palestinske folket har samme rett til fred og sikkerhet som det israelske folket.»

I et separat intervju med France Info Radio stilte Albares et skarpt retorisk spørsmål: «Hva er alternativet? Drepe alle palestinerne? Utvise dem … til hvor, månen? Eller gi dem israelsk statsborgerskap?»

Han understreket at sanksjoner må vurderes umiddelbart for å stoppe det han beskrev som en «meningsløs krig» og for å sikre uhindret og upartisk levering av humanitær hjelp – uten at Israel bestemmer hvem som får mat og hvem som ikke får.Etter EUs nylige beslutning om å revurdere samarbeidsavtalen med Israel, gjentok Albares:

«Vi må tenke alvorlig på sanksjoner. Vi må gjøre alt, vurdere alt, for å stoppe denne krigen.»

Spanias holdning kommer samtidig som Israels langvarige allierte i økende grad slutter seg til det internasjonale presset mot Israels militære eskalering i Gaza.

En to måneder lang blokade av hjelp har forverret den kritiske mangelen på mat, vann, drivstoff og medisiner i Gaza, og økt frykten for hungersnød. Hjelpeorganisasjoner bekrefter at de siste leveransene som Israel har tillatt, er langt under det som er nødvendig.

Madrid er vertskap for 20 europeiske og arabiske land, sammen med internasjonale organisasjoner, for å drøfte situasjonen.

«Å tie i denne situasjonen er medvirkning til massakren», sa Albares.

Han bekreftet også målene for den kommende FN-konferansen i juni, som Frankrike og Saudi-Arabia er medarrangører for, blant annet:

  • Anerkjennelse av staten Palestina
  • Normalisering av forholdet til Israel
  • Reformer i Det palestinske selvstyret
  • Afrustning av Hamas
  • Sikkerhetsgarantier for Israel

Spanias statsminister Pedro Sánchez, en sterk kritiker av krigen i Gaza, kunngjorde i forrige uke at Spania vil fremme en FN-resolusjon som oppfordrer Den internasjonale domstolen til å vurdere Israels overholdelse av folkeretten når det gjelder humanitær tilgang til Gaza.

Spania vil også støtte en annen FN-resolusjon som krever at Israel opphever den humanitære blokaden og gir full og ubegrenset tilgang til hjelp.

Krigen begynte etter at Hamas 7. oktober 2023 gjennomførte et overraskelsesangrep på Sør-Israel, hvor 1218 mennesker, hovedsakelig sivile, ble drept og 251 tatt som gisler, hvorav 57 fortsatt er i Gaza og 34 antas å være døde.

Siden krigen begynte, har Gazas helsedepartement rapportert om 53 939 palestinske dødsfall, hovedsakelig sivile, og 122 797 skadde. Siden Israel gjenopptok offensiven 18. mars etter en kortvarig våpenhvile, er 3785 palestinere drept, ifølge søndagens oppdatering.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter