Sure siden kongen ikke ble med på innsettelsen av Mexicos nye president

Publisert

Spania har formelt protestert mot Mexicos beslutning om ikke å invitere kong Felipe VI til innsettelsen av Claudia Sheinbaum, Mexicos første kvinnelige president. Tirsdag – samme dag som EL PAÍS avslørte at Mexico ikke hadde sendt en invitasjon til kongen av Spania – sendte det spanske utenriksdepartementet en formell klage til det meksikanske utenriksdepartementet.

I utenriksdepartementets verbalnote – som det heter på diplomatisk språk, selv om det egentlig er en skriftlig tekst – heter det at kong Felipe «er statsoverhode og som sådan er han den spanske statens høyeste representant i internasjonale relasjoner». Etter å ha understreket at intensiteten i de bilaterale forbindelsene mellom de to landene «gjør det tilrådelig at de institusjonelle forbindelsene utvikles på høyeste nivå», og at Felipe VI har deltatt ved tidligere innsettelser, inkludert innsettelsen av den nåværende presidenten, Andrés López Obrador, i 2018, konkluderte meldingen med at «i en handling av så stor betydning for Mexicos folk må Spania være representert av sitt statsoverhode».

Til tross for den vennlige tonen i det offisielle budskapet, ble det avsluttet med å si at «etter å ha uttømt alle kanaler for respektfullt å formidle det representasjonsnivået som tilsvarer Spania, […] vil det ikke være noen representasjon fra Kongeriket Spania ved overføringen av den føderale utøvende makten i Mexico by», den 1. oktober.

Budskapet ble overlevert på to måter: Den meksikanske ambassadøren i Madrid ble innkalt til hovedkvarteret til Spanias utenriksdepartement, mens den spanske ambassadøren i Mexico dro til det meksikanske utenriksdepartementet for å overlevere det personlig.

Samme dag kom det spanske utenriksdepartementet med en uttalelse som beskrev kong Felipes utelukkelse fra innsettelsen av den meksikanske presidenten som «uakseptabel», og kunngjorde at Spania ikke ville delta «på noe nivå». Dagen etter, i New York, uttrykte Spanias statsminister Sánchez sin «store sorg over at to brorenasjoner – på grunn av politiske interesser hos noen – ikke kan ha de beste relasjoner mellom folk og mellom to progressive regjeringer som deler verdier og sannsynligvis politikk».

Verbalnoten i protest mot Mexicos beslutning var kulminasjonen på en dragkamp som begynte 22. juli, da meksikanske myndigheter inviterte Sánchez til Sheinbaums innsettelse, men ikke Felipe de Borbón, som har vært til stede ved mer enn 80 innsettelser i hele Latin-Amerika, først som prins av Asturias og deretter som konge.

Den spanske regjeringen svarte med å stemple Sánchez’ invitasjon som «ikke mottatt», og satte i gang en rekke diplomatiske forsøk på å overbevise meksikanske myndigheter om at invitasjonen skulle rettes til kongen. Det siste av disse forsøkene var en personlig samtale fra Sánchez til Mexicos nyvalgte president, som heller ikke førte frem.

Onsdag offentliggjorde Sheinbaum en uttalelse der hun begrunnet sin beslutning om ikke å invitere den spanske kongen til innsettelsen. I skrivet bekreftet hun at hun ikke inviterte Spanias kong Felipe fordi han ikke svarte på et brev fra president Andrés Manuel López Obrador fra 2019, der han krevde en unnskyldning for skaden som den spanske erobringen av Amerika hadde forårsaket.

«Dessverre fortjente ikke dette brevet [sendt av López Obrador] noe direkte svar, noe som ville ha vært i samsvar med den beste diplomatiske praksisen for bilaterale forbindelser,» sa Sheinbaum, som vil overta presidentskapet 1. oktober. Den påtroppende presidenten uttrykte imidlertid tillit til at denne forskjellen «også vil være et utgangspunkt for Spania og Mexico til å forbedre sine bilaterale forbindelser».

Selv om ingen representant fra den spanske staten vil være president ved Sheinbaums innsettelse på tirsdag, vil flere spanske politikere være til stede, deriblant Gerardo Pisarello, Jon Iñarritu, Ana Pontón og Irene Montero.

Generalsekretæren for venstrepartiet Podemos, Ione Belarra, har beskrevet Sánchez’ beslutning om ikke å delta på seremonien som en «uutholdelig øvelse i monarkisk servilitet». Alberto Núñez Feijóo, lederen for det konservative Partido Popular (PP), beskrev derimot den spanske regjeringens svar som «logisk» i møte med det han kalte en «uakseptabel provokasjon».

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter