Claudia Sheinbaum, Mexicos valgte president, bekreftet at hun ikke inviterte Spanias kong Felipe til innsettelsen fordi han ikke svarte på brevet fra president Andrés Manuel López Obrador, som krevde en unnskyldning for overgrepene som ble begått under den spanske erobringen av Amerika.
Hun erkjente dette i en uttalelse som ble publisert tirsdag, der hun opplyste at hun snakket med Spanias statsminister Pedro Sánchez på telefon for et par dager siden for å diskutere saken. «Dessverre fortjente ikke dette brevet [fra López Obrador] noe direkte svar, noe som ville ha vært i samsvar med beste diplomatiske praksis», sier Sheinbaum, som overtar presidentskapet 1. oktober. «I stedet ble deler av brevet lekket i media, og deretter sendte det spanske utenriksdepartementet ut en pressemelding.»
Til tross for avvisningen av Felipe VI, forsikret Sheinbaum at «Mexico og Spania deler et solid vennskapsforhold», men sa at «det ville ha godt av et fornyet perspektiv». López Obrador støttet Sheinbaums beslutning, «i likhet med millioner av meksikanere». «De opptrådte med stor arroganse, de svarte aldri på et respektfullt og formelt brev», klaget presidenten på sin daglige pressekonferanse.
Den spanske regjeringen kunngjorde tirsdag at den ikke ville være representert «på noe nivå» ved den historiske innsettelsen, der Mexicos første kvinnelige president tiltrer, og hevdet at Felipes utelukkelse fra arrangementet var «uakseptabelt».
Sheinbaum bekreftet at en invitasjon først ble sendt til Sánchez, i egenskap av spansk regjeringssjef, i juli i fjor. Den nyvalgte presidentens team kunngjorde i forrige uke at 16 ledere har bekreftet sin deltakelse: 13 fra Latin-Amerika og Karibia, og tre fra Afrika.
«Jeg håper at denne omstendigheten, som i dag fremhever våre ulike meninger, også vil være utgangspunktet for at Mexico og Spania snart vil finne nye måter å forstå hverandre på, basert på vår suverenitet og gjensidige respekt», sa Sheinbaum. Den påtroppende presidenten minnet om at det latinamerikanske landet har vært «en støttende alliert og en sjenerøs destinasjon» i kritiske øyeblikk i Spanias historie, og uttrykte håp om at «den fulle anerkjennelsen av våre identiteter vil være aksen i et respektfullt, solid og fruktbart forhold.»
Sheinbaum siterte også et utdrag fra brevet som López Obrador sendte til kong Felipe i mars 2019, der han krevde en unnskyldning for erobringen og kolonitiden. «At kongeriket Spania offentlig og offisielt uttrykker sin anerkjennelse av de forurettelser som er forårsaket», heter det i brevet, som ble publisert bare tre måneder etter at López Obrador tiltrådte.
Anmodningen fikk imidlertid ikke noe svar fra La Zarzuela, sete for den spanske kongefamilien, og den spanske regjeringen avviste brevet på det sterkeste. Forholdet mellom Spania og Mexico har kjølnet siden da, selv om det ikke var noe offisielt brudd. Felipe VI var til stede ved innsettelsen av López Obrador i 2018, Enrique Peña Nieto i 2012 og Felipe Calderón i 2006. Sánchez’ siste besøk til Mexico var i januar 2019.
López Obrador insisterte på at det er med spanske myndigheter og ikke med det spanske folket det er uenighet. «Vi snakker om uenigheter med det spanske monarkiet, som respektfullt ble bedt om å be Mexicos urbefolkning om unnskyldning for de grusomhetene som ble begått», understreket han. Presidenten sa at kronen må legge bak seg sin «arrogante» holdning, og at Spania må presentere «nye generasjoner av spanjoler» med en annen historie om erobringen av Amerika. «Hva koster det dem å be om unnskyldning?» spurte han.
Presidenten ga også sin fulle støtte til Sheinbaums beslutning om å ekskludere kongen. «Det er en velsignelse at Mexicos folk gjennom en demokratisk prosess har bestemt seg for at vi har en president som Claudia Sheinbaum Pardo, og det er det beste som kunne ha skjedd oss», sa presidenten, som er grunnlegger av Morena, partiet som Sheinbaum også er medlem av.