1000 nye boliger til Pilar de la Horadada

Publisert

Kommunestyret i Pilar de la Horadada har i plenum på fredag foreløpig godkjent miljøvurderingen for omklassifisering av 292 881 kvadratmeter landområder for bygging av 1086 turistboliger i Lo Monte Playa-sektoren. Forslaget har fått tilslutning fra lokalstyret med absolutt flertall fra Partido Popular. Det har også fått støtte fra Vox, i opposisjon. PSOE avsto fra åstemme. Prosedyren må nå godkjennes av Generalitat.

Det er snakk om en ny urbanisering med kapasitet til å ta imot 2700 nye innbyggere i en kommune som i dag har drøyt 22 000 registrerte innbyggere. Tomten ligger mellom parkveien N-332, Avenida de Federico García Lorca i Mil Palmeras, Avenida de Levante i sør og kystlinjen.

“Ødemark uten verdi”

Utbyggeren Santamar de la Vega begrunner omklassifiseringen med at området «ikke har vært brukt til landbruksvirksomhet de siste 30 årene, og at det er en enkel ødemark uten noen som helst agronomisk verdi. En lomme (sic) av rustikk land uten landbruks- eller miljøverdier som skal fremheves eller bevares». Tiltakshaveren mener også at området er «forringet ‘ og at det må ’fylles igjen» fordi det ligger mellom andre tettbebyggelser.

Selskapet anslår verdien av området, som det beskriver som en «ødemark», kun på grunn av potensialet for å markedsføre boligene sine. Boliger som riktignok ligger noen hundre meter fra havet, og som vil bli tilbudt nettopp på grunn av sine miljømessige og naturskjønne attraksjoner.

578.000 Euro i eiendomsskatt hvert år

Investeringen i urbaniseringsarbeidene som skal utføres av Santamar, som eier 98 % av tomten, er anslått til 21,7 millioner euro. De årlige utgiftene til kommunekassen for ådekke grunnleggende tjenester som belysning, renhold og vedlikehold av grøntområder er på rundt 410 000 euro. Inntektene til rådhuset fra IBI er anslått til rundt 578 000 euro per år, i tillegg til byggeskatten og de første lisensavgiftene.

Vann

Vannressursstudien i miljøvurderingsdokumentet sikrer at godkjenningen fra Mancomunidad de Canales del Taibilla for vannbehovet er innarbeidet. Denne rapporten er imidlertid ikke gjengitt ordrett i den offentlige utstillingsdokumentasjonen. Det nye boligområdet forventes å ha et årlig vannforbruk på 130 000 kubikkmeter.

Forslaget om omregulering av området ble initiert av Santamar i midten av 2015. Dette Orihuela-firmaet utvikler en delplan i San Miguel de Salinas for 2 000 boliger og har andre prosjekter i Orihuela og Torrevieja for å utvikle næringsområder, i tillegg til å fremme skyskraperne Los Náufragos i sistnevnte kommune.

Miljøvurderingsprosedyren har vært gjennom offentlig informasjon tre ganger i løpet av disse åtte årene. Fra 2015 til 2020 er det knapt noen behandling.

ETCV

Generalitat Valenciana var ved to anledninger ikke klar over størrelsen på prosjektet. Først og fremst fordi det ikke passet inn i de vekstprognosene som allerede var lagt til grunn i den gjeldende generalplanen for Pilar fra 2000. I de første rapportene i 2017 indikerte den at den territorielle strategien til Valencia-regionen ( ETCV ), som begrenser veksten i kommunene i henhold til beregningen av det maksimale arealbeslaget for boligbruk, ikke ble overholdt. Og den påpekte at for å omgå denne begrensningen måtte kommunen samtidig avklassifisere utbyggbare arealer fra planleggingen, slik at arealforseglingen – det som er okkupert med boliger og næringsarealer av det totale tilgjengelige arealet – kunne anses som bærekraftig.

Prosedyren ble fremskyndet midt under pandemien. Det var byrådet som opphevet blokkeringen slik at Santamar-prosjektet kunne gjennomføres. Byrådet gikk ikke gjennom kravet om å deklassifisere tomter hvis det var meningen å omklassifisere andre tomter.

Det var mer kreativt, med tanke på at det ikke er lett å omgå ETCV. Så byrådet i Pilar meddelte Generalitat at de ga avkall på utviklingen av andre byplaner som ligger på bymark – sektorene R/I og R/VII – så lenge Lo Monte Playa ikke ble bygget. Og Generalitat aksepterte dette.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter