Boligprisene i Spania vil stige mest i Europa frem til 2027

Publisert

En rapport fra Standard & Poor’s Global spår at boligprisene i Spania vil fortsette å stige i hvert fall frem til 2027, og at økningen i år vil være den nest høyeste i Europa.

S&P Global-prognosen indikerer at boligprisene vil fortsette å stige frem til minst 2027, men i et lavere tempo: tre prosent i 2025, 2,4 prosent i 2026 og to prosent i 2027. Analytikerne tilskriver endringen en generell økonomisk bedring, sterke arbeidsmarkeder og gjenopprettelsen av boliglån, særlig ettersom Den europeiske sentralbanken (ESB) har begynt å senke renten, om enn sakte.

Det europeiske eiendomsmarkedet står ved et veiskille og går mot «lysere tider», ifølge en ny rapport fra S&P Global. Men denne bedringen betyr høyere boligpriser, noe som er en utfordring for mange familier som ønsker å kjøpe bolig. Eiendomsprisene i Spania forventes å stige med ytterligere fire prosent i år, den nest høyeste prognosen i Europa etter Irland, der det forventes en prisøkning på 5,8 prosent.

Den økonomiske veksten i begynnelsen av 2024, kombinert med et sterkt arbeidsmarked, har økt husholdningenes vilje til å kjøpe bolig, noe som har drevet etterspørselen og dermed prisene. Denne etterspørselen vil imidlertid møte et begrenset tilbud, noe som vil føre til fortsatt stigende priser, ifølge ekspertene i S&P.

For husholdninger som håper på lavere kostnader, kan det være en trøst at boliglånsrentene sannsynligvis vil fortsette å falle mens sentralbankene reduserer sine offisielle renter. Men analytikerne advarer om at rentene vil være høyere i reelle termer enn før pandemien.

S&P Global-rapporten analyserer 11 land og viser to ulike trender i Europa: I land som Italia, Frankrike og Tyskland, der rentene har falt, forventes det en langsom økning. Men i land som Spania, Belgia, Portugal og Irland, der prisene ikke har falt, forventes de å fortsette å stige i hvert fall frem til 2027, skriver avisen El País.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter