Fokus på lungekreft ved Quiron Salud i Torrevieja

Publisert

Pressemelding Torrevieja, 11. september 2024.

I forbindelse med den europeiske lungekreftuken minner Dr. Joseba Rebollo, spesialist i onkologi ved Quirónsalud Torrevieja og Quirónsalud Alicante sykehus, om at lungeknuter på under to centimeter vanligvis kan kureres ved operasjon hvis de oppdages i tide, og han anbefaler derfor at røykere over 50 år tar en CT-undersøkelse av lungene annethvert år for å oppdage disse oftest asymptomatiske lungeknutene på et tidlig stadium.

Typer lungekreft og behandling av dem

Lungekreft klassifiseres i to hovedtyper: småcellet og ikke-småcellet. Småcellet kreft, som står for 30 % av tilfellene, er sterkt forbundet med røyking og har en tendens til å spre seg raskt. «Den kan behandles med cellegift, immunterapi og strålebehandling, og man oppnår en helbredelsesprosent på rundt 20 % i tilfeller med begrenset sykdom, som regnes som det som kan dekkes av et felt med strålebehandling», sier Dr. Manuel Sureda, onkolog ved Quirónsalud sykehus i Torrevieja og ekspert på onkologisk immunologi.

På den annen side er ikke-småcellet kreft den vanligste kreftformen, og behandlingen av denne har stor nytte av genetiske studier av svulsten. “Omtrent 50 % av disse svulstene har spesifikke genetiske endringer som gjør det mulig å bruke en eller annen form for målrettet medisin mot den spesifikke endringen. I tillegg har immunterapi, som har revolusjonert behandlingen av denne typen lungekreft, ført til betydelig bedre overlevelse hos pasienter som er kandidater til å få immunterapi, selv i tilfeller med langt fremskreden sykdom», forteller Sureda.

Tidlig helbredelse fra lungekreft takket være da Vinci
Takket være den minimalt invasive tilnærmingen med da Vinci-robotkirurgi kan operasjoner som tidligere krevde åpne inngrep og lange sykehusopphold for lungekreftpasienter, nå utføres nesten poliklinisk og i alle fall med færre liggedøgn på sykehus.
«I tillegg», påpeker Dr. José Belda,leder for thoraxkirurgisk avdeling ved Quirónsalud Torrevieja og spesialist på robotkirurgi, «gjør den store presisjonen i Da Vincis inngrep det mulig å behandle godartede og ondartede lungepatologier som lungekreft, inkludert lobektomier og sublobære reseksjoner, uten at det går på bekostning av den onkologiske radikaliteten» . Andre fordeler som Quirónsalud Torrevieja-spesialisten trekker frem, er mindre blodtap og lavere risiko for postoperative infeksjoner.

Mer informasjon om robotkirurgi ved lungekreft i denne videoen:


Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter