Tolv lykkedruer ved midnatt, Spansk nyttårsfeiring

Publisert


Når klokken slår tolv på nyttårsaften, samles familier og venner i Spania for å følge en unik og sjarmerende tradisjon: Å spise tolv druer, én for hvert klokkeslag i det man teller ned til neste år. Denne skikken, kjent som “Las Doce Uvas de la Suerte,” er dypt forankret i spansk kultur og symboliserer ønsket om lykke og velstand for det kommende året.

Opprinnelsen til Tradisjonen

Tradisjonen med å spise tolv druer ved midnatt begynte på begynnelsen av 1900-tallet. En populær teori er at i 1909, da Alicante-regionen hadde en overflod av druer, fant vinbøndene på denne ideen for å selge overskuddet. En annen teori foreslår at tradisjonen startet som etterligning av franske skikker, hvor middelklassen i Spania begynte å spise druer og drikke champagne på nyttårsaften.

Slik spiser du 12 druer for lykke i året som kommer

I de siste sekundene av året, med hver slag av klokken ved midnatt, spiser spanjolene én drue. Dette ritualet krever hurtighet og humor, ettersom utfordringen er å spise alle tolv druene innen de første tolv sekundene av det nye året. Druene symboliserer håp for hver måned av året som kommer.

Alle ser til Madrid

I dag er denne tradisjonen vidt utbredt i hele Spania og har også spredt seg til mange spansktalende land. På steder som Puerta del Sol i Madrid, samles tusenvis av mennesker for å delta i denne feiringen, et øyeblikk som også blir direktesendt på nasjonalt fjernsyn. Utallige familier følger dette direkte-sendte øyeblikket.

For å forberede seg, kjøper mange spanjoler spesielle pakker med tolv druer, noen allerede skrelte og uten steiner, for å gjøre ritualet enklere. Familier samler seg, ofte med et glass cava (spansk musserende vin) i hånden, for å utføre denne tradisjonen sammen.

Symbolikken

Druene representerer ikke bare månedene i året, men også håpet om lykke og velstand. Det sies at hvis man klarer å spise alle tolv druene i tide, vil man ha et år fylt med lykke.

Rødt undertøy

Denne skikken er bare én del av de rike nyttårsfeiringene i Spania, som også kan inkludere å ha på seg rødt undertøy for kjærlighet, spise spesielle retter som linser for velstand, og samles til store familiefester eller offentlige sammenkomster.

Denne sjarmerende og unike spanske tradisjonen av å spise tolv druer ved midnatt, med sine røtter i historie og overtro, fortsetter å være en viktig del av nyttårsfeiringen i Spania. Den forener gammelt og nytt, og bringer sammen mennesker i et felles håp om et godt og velstående nytt år.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter