Spansk påske-tradisjon: Løslater kriminelle

Publisert

Å løslate kriminelle før endt soning er i Malaga-provinsen er en av påskens flere hundre år gamle tradisjoner. I år var det 31 år gamle Antonio Daniel Mira som ble løslatt 10 måneder før tiden.

I snart 300 år har den katolske ordenen Jesús El Rico bedt myndighetene om å løslate en fange ordenene peker ut hver påske.

Brøyt seg ut av fengselet for å gå i prosesjon

Tradisjonen i Malaga har sitt opphav på 1700-tallet under kong Carlos III. Regionen var plaget av en epedemi og med et kongelig dekret ble påske-prosesjonene kansellert for å bremse smitten.

Fangene ved fengselet i Malaga synes dette var for ille. Så de tryglet sine fangevoktere om å få slippe ut en dag under påsken for å bære en av Kristus-figurene byen rundt i prosesjon så byen likevel skulle få sin prosesjon. Fangevokterne stolte ikke på de de innsatte ot ville slett ikke slippe dem ut. Dette førte til et opprør i fengselet, de innsatte tok seg ut men vendte tilbake til sine celler etter å ha gjort sin påskeprosesjon.

Fangene stoppet epedemien

Dagen etter at fangene hadde vendt tilbake så man at epidemien i Malaga snudde rundt. Antallet syke gikk ned. Fangenes dedikasjon og deres religiøse tradisjon fikk æren for “underet” og med det tradisjonen om å benåde en av de fengslede i Malaga hver påske. Dette har man praktisert i 272 år hun med opphold under den spanske borgerkrigen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter