Fant herregård fra romertiden

Publisert

Mellom Altea og Altea la vella graver arkeologer fra Universitetet i Alicante nå ut det de mener er en større romers villa tilhørende en går. De mener det er beviser for at denne ganske store bygningen har tilhørt folk fra overklassen i det første eller andre århundre etter Kristi fødsel.

Utgravingen startet i August denne sommeren i området Sogai i Altea. Dette er området mellom La Olla og Altea la Vella dominert av spredt bebyggelse og parseller med apellsin, mandarin og mandel-trær.

I overflaten her har man lett kunne se gamle knuste deler av keramikk. Man mener det er en bolig, en større villa. Basert på materialene som har blitt brukt samt måten ruinene er organisert på. Arkeologene håper funnet kan gi bedre innsikt i hvordan man levde i området denne perioden samt hva viktighet Altea hadde.

Arbeidet med utgravingen er vanskelig. Studenter, forskere og frivillige har måtte grave 2-3 meter ned gjennom svært hard jord. Åkeren de jobber i har vært forlatt lenge og mangel på dyrkning og vanning forklarer hvordan jorden har blitt steinhard.

Vann fra Altea ledet folk hit fra gammelt av

Også fra før-romersk tid var det aktivitet i området. Altea var viktig som kilde for ferskvann for skipsfarten langs kysten. Båtene kunne ankre opp utenfor den lille øya utenfor La Olla. Mellom øya og fastlandet er det svært grunt og det fantes en liten gangvei her man i dag kan se under vann. Til denne naturlige havnen fraktet man ferskvann fra Algar-elven.

Da maurerne senere kom til området var det tilgangen til ferskvann de så ga muligheter. Vann fra fjellene former små bekker og elver. Vann maurerne så man kunne lede ut i terrenget via kanaler og med det gjøre det ellers tørre jordsmonnet fruktbart. Maurerne introduserte også vekster som appelsiner, nisperos og risdyrking. Nord-Afrika hadde lenge hatt gode forbindelser til Østen gjennom silkeveien. Slik kom f.eks. appelsinen hit.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter