Spanske festivaler

Publisert

Det er flere spennende festivaler å oppleve om sommeren i Spania. San Juan feirer at sommeren kommer, for å døpe St. Johns fødsel. Dette er en kulturell begivenhet du neppe vil gå glipp av som inkluderer enorme bål, workshops og korrefoc. Catalan er den kjente betegnelsen på korrefoc som betyr ild løp. Dette løpet går ut på å løpe gjennom fyrverkeri, danse og ta del i det seremonielle badet i havet ved midnatt. 

Når du skal på kulturelle festivaler, så lønner det seg å ha på seg solfaktor, fordi du raskt kan risikere å bli solbrent! Det er så mye flotte festivaler i Spania, for ikke å nevne karneval. Dette feires som et siste hurra før den liturgiske sesongen. Landets største feiring skjer i Santa Cruz de Tenerife. Feiringen har eksistert siden slutten av 1400-tallet, som tyder på tradisjoner knyttet til karneval. Festivalen foregår i to uker, hvor gatene fylles med dans og musikk. Noe av tradisjonene blir å krone karnevals dronningen og begravelsen av sardinen. Tradisjonen går ut på å parodiere en begravelsesmarsj og kulminere begravelsen av en symbolsk figur representert av en stor sardin av papp. Askeonsdag markerer et farvel til livets gleder og ankomsten av fasten.

La Tomatina går ut på å kaste 170 tonn modne tomater på hverandre i Bunol. Opprinnelsen hevdes å ha brutt ut ved en grønnsaksbod på 40-tallet. Denne matkampen regnes for å være den største av dem alle. Det er ikke lov å kaste andre ting enn tomater eller tomater som ikke er klemt. Etter kampen er det vanlig med en stor etterfest.

Semana Santa er en årlig begivenhet som feires i hele landet, for å hylle Jesus Kristus lidenskap. Denne tradisjonen utføres av det katolske broderskapet, de utfører botsprosesjoner gjennom gatene i uken frem til påskehelgen. Dette er en spesiell spansk tradisjon, som er en del av deres kulturelle verdensarv. 

Las Fallas i Valencia byr på fire dager med fest, bål og fyrverkeri. Snekkere i middelalderen hengte opp treplanker kalt “patros” utenfor hjemmene sine gjennom vinteren. Deretter ble disse brent for å feire slutten på de lange vinternettene. Etterhvert ble treplankene til utsmykket og identifiserbare figurer som nå er kjent som “ninots”. Disse figurene skulle brennes felles koordinert beleilig med St. Josefs dag, som er snekkernes skytshelgen. Ninots den dag i dag kan bestå av figurer som er konstruert av kjente personer, for å gjøre narr av for eksempel politikere. I løpet av fire dager vekkes du av fyrverkeri og pyrotekniske eksplosjoner tidlig på morgenen. Avslutningen på denne såkalte forestillingen, består av at folk skal samles i byens hovedtorg. Da fylles figurene med fyrverkeri, før de skytes opp i været for å lage magisk fyrverkeri du neppe vil glemme med det første.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter