Bolig i Spania: Ber om slutt på at «lover lages tilfeldig»

Publisert

Den spanske eiendoms-sektoren oppfordrer myndighetene til å slutte å regulere basert på «tilfeldige hendelser». Luis de Guindos, visepresidenten for den Europeiske sentralbanken og tidligere økonomi-minister i Spania, er blant de som nå tar til orde for dette. I uttalelsene får han støtte av «Utleiernes landsforbund», Asval (Asociación de Propietarios de Viviendas en Alquiler).

Man er lei av uforutsigbare forhold både med tanke på lov om regulering av leiemarkedet samt raske endringer knyttet til utkastelse av okkupanter. Sektoren ser spent på regjeringens nye boliglov, Ley de Vivienda, noe PSOE forhandler med sin koalisjonspartner Unidas Podemos.

Frem og tilbake om utkastelse av okkupanter.

Politi og rettsvesenet fikk i 2020 en ny innstruks som gjør det enklere og raskere å kaste ut hus-okkupanter. Dette kom som en konsekvens av flere nye okkupasjoner i kjølvannet av Corona-krisen som både har rammet folk økonomisk og samtidig som reise-restriksjoner gjør at ferieboliger står tomme.

Få måneder etter at den nye innstruksen trådde i kraft og mange bolig-eiere pustet lettet ut innførte den samme regjeringen et «stopp» for alle utkastelser. Ingen skal bli kastet ut av deres hjem så lenge Spania er i en «alarm-situasjon» var det som kom fra den samme regjeringen som måneder i forveien hadde åpnet opp for nettopp flere utkastelser.

Skal staten bestemme husleia?

Press fra venstre-populister, primært Podemos, har drevet frem ganske radikale ideer om regulering av prisene på leieboliger i Spania. Bakrunnen for dette er høye og normalt stigende leiepriser i storbyene, samtidig som spanske lønninger i stor grad har stått stille. Retten til en «anstendig bolig» er felt ned i den spanske grunnloven og på ytterste venstre ønsker man sterkere statlig kontroll over boligmarkedet og mer permissive holdninger til de som okkuperer boliger andre eier.

Konsekvensen av større kontroll har man allerede sett i Barcelona. Rådhuset styres av venstre-populister som krever en stor andel billige utleieboliger i sentrumsnære boligprosjekter. Dette driver prisene opp for de boligenhetene utbygger kan selge og med det har få utbyggere ønsket seg inn i markedet i byen. Det bygges nå svært få nye boliger i Barcelona noe som er med på å presse prisene enda høyere.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter