Spania har ikke mange faste mattradisjoner i julen. Hver familie følger sine egne tradisjoner, men felles for dem alle er kongekaken Roscòn de Reyes som serveres 6. januar på selveste Helligtrekongersdag.
I disse dager kan man se Roscòn de Reyes i alle slags størrelser og varianter fra byens beste kakebutikker. Noen har til og med fått krone på toppen.
Mange utgaver
6. januar er dagen da hele familien samles for å pakke opp gavene som de tre kongene Melchor, Gaspar og Baltasar har lagt igjen til snille barn. Denne dagen feires med en kake som er formet til en kongelig krone og pyntet med kandiserte frukter som ligner på kronens juveler. Kaken serveres ofte til frokost eller som et mellommåltid sammen med en kopp varm kakao.
Den klassiske Roscòn de Reyes var en enkel kake med kandisert frukt på toppen.
På 1900-tallet begynte den å komme i flere spennende varianter og fylles nå med fløtekrem, vaniljekrem, sjokoladekrem eller søtt gresskarsyltetøy.
Dagene før Helligtrekongersdag kan man finne utallige variasjoner og størrelser av julekaken i butikkhyllene eller hos kakebutikker.
Kongen og bønnen
Tradisjonen tro skal kaken inneholde en bønne og en konge. Hvert år er det knyttet stor spenning til hvem som får kongen og hvem som får bønnen.
Den som får kongen i kaken blir kronet til dagens konge, og den som finner bønnen må betale for kaken. Enkelte steder betyr det at man må betale neste års Roscòn de Reyes.
I deigen bruker de en smakstilsetning som gir kaken en karakteristisk duft og smak av appelsintreblomsten azahar (agua de azahar) og raspet appelsinskall.
Hjemmelaget Roscòn de Reyes
Kaken har fått sitt navn etter bibelens tre konger og skal derfor spise på Helligtrekongersdag. Etter den spanske erobringen ble kaketradisjonen også innført i Argentina og Mexico. For de som vil prøve seg på ekte hjemmelaget Roscòn de Reyes, ligger det tilgjengelig et vell av deilige oppskrifter på nettet samt videoer på Youtube der spanjoler forklarer hvordan kaken lages trinn for trinn.