Kystlinjen av Costa Blanca og Costa Calida byr på mange gode dykkesteder. I den nord-østlige delen av kysten er det primært kystlinjen fra Altea, via Calpe, Javea og Moraira hvor det dykkes mest. Både delfiner og store stimer av barracuda ses regelmessig. En månefisk på flere hundre kilo ble også observert av dykkere utenfor Calpe for kort tid tilbake. Mange dykkere legger også turen til havet utenfor Sierra Helada, mellom Alfaz del Pi og Benidorm hvor det også finnes både delfiner og sunkne romerske skip. Lenger syd er det høyest aktivitet i området fra La Manga hvor det er over tyve dykkbare vrak og hvor Cabo de Palos er base for den organiserte dykkingen.
Middelhavskysten gir enkel tilgang på dykking året rundt. Det finnes dykkersentra her i nesten hver havn. Spaniaposten tok denne gangen turen ned i dypet med Greenwich Diving, ett dykkersenter som holder til i lystbåthavnen Campomanes, noen minutters kjøring nord fra Altea sentrum.
Høy aktivitet i Altea
Skotten Geoff Stenhouse driver dykkersentere med sin kompanjong tyskeren Guido. De overtok senteret i 2009 og har opprustet det hele vesentlig siden det og aktiviteten har økt. Alt av utstyret som brukes for kurs eller som tilbys for utleie er nytt. Alle tanker er nyoverhalte. Det er svært høy aktivitet ved sentere, her dykkes det hver dag hele året opptil fire dykk pr. døgn. Senteret har to dykkerbåter, slik kan man sende nybegynnere og mer erfarne dykker til forskjellige dykkersteder. Når man holder dykkerkurs foregår også mye av dykkingen fra stranden nesten rett utenfor senteret.
Senteret kjører ukentlige nybegynnerkurs, PADI Open Water, det er ett svært internasjonalt klientell så det går oftest i engelsk, tysk eller spansk. Det er mulig å få kursmateriell også på norsk for de som ønsker det. Ved Greenwich Diving holder de selvsagt også kurs for å oppfriske kunnskapene for de som ikke har vært i vannet på lenge, i tillegg til videreutdanning og spesialkurs for erfarne dykkere. Senteret leier ut alt av nødvendig utstyr og tilbyr også fylling av 200bars flasker med luft. For dykkere som vil ha NITROX er Calpe nærmeste sted for påfyll.
Fasilitetene er imponerende gode, det er garderobe med toalett, dusj og rom for å skifte i for både menn og kvinner. Og alt nødvendig for å vaske og rense utstyret etter ett dykk. Greenwich Diving ble i 2009 tildelt en pris av den internasjonale dykkerorganisasjonen PADI, for kvalitet og høy aktivitet ved senteret i Altea.
Vi drar ut fra dykkersenteret midt i spansk lunchtid, litt over klokken to. En spanjol fra Madrid hopper på i sisteliten og får med seg leieutstyr. Han sier anpustent at han nettopp kom fra hovedstaden og klør etter å komme seg i vannet.
Divesite: Las Fuentes
Det blåser godt med store bølger denne dagen Spaniapostens utsendte skal ned i dypet. Det blir derfor valgt ett forholdsvis nært dykkested like utenfor «Cabo Toix», en kort tur nord for Campomanes. Det mest spesielle ned dette stedet rett utenfor de bratte klippene er «fontene» som spruter kaldt ferskvann ut av fjellet mellom åtte og ti meters dyp. På sommeren fremstår disse som noen meterhøye undervannsfontener man tydelig ser på grunn av forskjell i saltinnhold og temperatur, i perioder hvor det har regnet mye er trykket på ferskvannet fra fjellene langt høyere og store «sopper» kan tydelig ses fra undervannskildene.
Murener og blekksprut
Las Fuentes er ett ganske grunnt dykkersted hvor man ikke kommer under ca 12 meter. Området kjennetegnes med flere kjemesteiner under vann hvor man lett finner blekksprut som holder til i sprekker mens de barrikaderer seg med steiner når den synes dykkeren blir litt for nærgående. Dykkerlykt kan være en god idee her, Murener sitter også gjemt bort i de mørke sprekkene, noen ganger med ett par reker som «samboere».
Rensefiskene har også sine stasjoner her hvor man kan se besøkende fisker i vertikal posisjon, slik de signaliserer til rensefisken at den har fredelige hensikter og gjerne vil bli kvitt litt parasitter fra kroppen.
Noen grotter langs berget lar seg utforske under vann her. Det var ikke satt av luft eller tid til det på dette dykket, men med en slik nærhet til gode dykkersteder er det lett å dra tilbake.
Ubåter, vrak og romerske gallioner
Det er ett utall dykkerstedet å utforske innen kort avstand. I tillegg til dyre og planteliv har årtusener med skipsfart satt sine spor på Costa Blanca. Rester av skipsvrak fra mange av middelhavets sivilisasjoner ligger langs hele kysten og det er ikke sjelden romerske amforaer lokaliseres av dykkere utenfor Altea, Alfaz del Pi eller Benidorm.
Utenfor Calpe ble det 28. mars 1943 sunket en tysk u-båt (U-77) som det sies skal ha inneholdt store mengder gull. Men på 80 meters dyp er denne kun innen rekkevidde for tekniske dykkere. Sportsdykkere besøker ofte vraket på dager på god sikt, for å betrakte u-båten fra 35-40 meters dyp. Det finnes også to kjente nyere vrak litt nord-øst for Calpe på ca. 25 meters dyp.
Utenfor Villajoyosa ble det i år 2000 oppdaget ett seilskip fra det første århundre på rundt 25-30 meters dyp. Lasten var blant annet hundrevis av amforaer fylt med «garum», en romersk fiskesaus hovedsaklig laget av gjærede fiskeinnvoller og blod. Skipet som var laget av tre har blitt datert til ca år 50 og skal være ett av middelhavets viktiste arkeologiske undervannsfunn.
Kystområdet her er fullt av fortsatt udokumenterte vrak helt fra før romertiden og frem til både første og andre verdenskrig. Stiftelsen «Fundación Greenwich de Actividades Subacuáticas» er tilknyttet universitetet i Alicante og arbeider blant annet for å kartlegge og dokumentere de utallige vrak og historiske funn gjort utenfor kysten fra Cabo de la Nao (Javea) til Cabo Cervera (Torrevieja).