I nesten 800 år, fra 700-tallet til 1492, da kongedømmet Granada falt, var store deler av Spania under maurisk innflytelse. Dette var på mange måter en gullalder for handel, håndtverk, kultur og vitenskap. Jøder, Muslimer og Kristne levde side om side med hver sine spesialiteter og handelsruter. Og i dette avanserte samfunnet var hygiene en viktig del av livet, derav slike offentlige bad, en Hammam.
Over hele Spania finner vi spor etter den mauriske kulturen, vanligvis i form av festningsverk, moskeer og palasser.
At det fantes et bad i en by, var et tegn på økonomisk velstand og overskudd.
Det mauriske badet i Elche som er fra det 12. århundre, er et av de få badene som fortsatt er bevart etter at de ”kristne” systematisk ødela de fleste spor etter denne epoken hvor også andre religioner fikk utfolde ser i Spania.
Badene hadde en viktig funksjon i den muslimske verden. I følge Koranen er det obligatorisk med en rengjøring av kroppen før bønnen. Badet besto av tre rom.
Det mest populære var Det varme rommet, Bayt-Al-Sajum, som kan sammenlignes med våre dagers sauna. De andre rommene ble brukt til rengjøring, ofte med kaldt vann. Menn og kvinner kunne ikke bruke badet samtidig. Fra 1270 begynte Elche å miste sin islamittiske karakter, og badet ble omgjort til et nonnekloster.
Omvisningen skjer i små grupper, og varer i ca. 15 minutter. Gjennom lyd- og lyseffekter blir vi tatt med på en reise flere hundre år bakover i tida. Om du ønsker det kan du velge å få guidingen på engelsk. Banys Arabs, som badet heter på valenciansk, ligger i sentrum av gamlebyen i Elche, ikke langt fra Basilikaen.
Badet er åpent 10-14 og 15-18.
Stengt mandager og søndag ettermiddag.