Mysteriet i Elche

Publisert

Det historiske festspillet “Misteri d’Elx” er «verdenskjent i Spania» og det står på UNESCOs verdensarvliste. I august hvert år siden middelalderen har man i Elche vist dette religiøse teaterstykket i byens katedral.

I 2022 går oppvisningene fra 11. august til 15. Billetter kan bestilles på: www.misteridelx.com

I følge legenden skal det i år 1266 ha drevet i land en ark på en strand i Elche. Inne i den var det et helgenbilde av Jomfru Maria og en bok man kaller «Consueta», som inneholdt manuskriptet for skuespillet man fremfører i Elche. Det finnes mange andre forklaringer på historiens opphav, dog mindre spektakulære.

Marias oppstandelse og død

Skuespillets mest kjente scene viser hvordan engler, i form av småbarn, kommer ned fra himmelen. Små barn heises sakte ned gjennom et hull i kulissen som er montert oppe i katedralens tak. Sang og musikk setter stemningen.

Englene forteller Jomfruen, spilt av nok et barn, om hennes nært forestående død. Maria overrekkes et palmeblad i gull og hun begraves. Jenta erstattes med helgenbildet som representerer Marias oppstandelse. Jomfru Maria er byen Elches skytshelgen og beskytter.

Flere engler i form av småbarn heises ned fra taket, de henter det som representerer Marias sjel. En gjeng jøder kommer inn i scenen og hvor de forsøker å stoppe Marias begravelse. Den ene av dem blir mirakuløst «frosset» i det han forsøker å ta på liket. Jødene ender opp med å bli konvertert til kristendommen.

Skuespillet ender med at en krone kommer ned fra himmelen og det regner «gull» over kirkegulvet. Jødene og disiplene rekker hendene opp mot himmelen.

Går i arv

Forberedelsene involverer monteringen av en falsk himmel, som spennes opp under kuppelen i kirken, i en høyde av 27 meter. Samtidig henges det flere store lerreter ut, blant annet det som er ment å vise oppstandelsen av Jesus Kristus.

Arbeidet med å montere disse kamle kulissene i form av gamle lærreter og skulpturene som hører til, har man gjort i Elche i over 250 år. Arbeidet går har gått fra generasjon til generasjon.

Datoer for visinger

Stykket vises i sin helhet 11 og 12 August klokken 22.30 og 13. August 17.30. 14. August viser man første delen kl. 18.00 og siste delen 15. August 18.00. Hvert annet år (partall) settes det også opp visninger 1. november kl. 10.00 og 17.00.

Se video

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter