Torreviejas historie er kanskje best representert på museumsfronten gjennom Museo del Mar y de la Sal i calle Patricio Perez 10. Der får du en fin innføring i byens stolte tradisjoner for sjøfart og saltproduksjon.
Museet ble grunnlagt i 1995 for å bevare Torreviejas historie, og har som formål å dokumentere den avgjørende innflytelsen havet og saltproduksjonen har hatt på byens utvikling og befolkning.
Historikerne mener at Torreviejas kystlinje var i flittig bruk allerede under romertiden. Ved El Salaret og Punta Prima i La Mata, er det gjort funn av blant annet et fønikisk anker fra det første århundre før Kristus, og et romersk stein-anker fra samme periode. Begge gjenstandene er utstilt på Museo del Mar y de la Sal.
Saltproduksjonen i Torrevieja
I 1491 begynte saltproduksjonen i La Mata området, og i 1795 ble det gitt ordre om å forberede saltutvinning i Torrevieja. Etter at infrastrukturen sto klar i 1802, fulgte en periode med eksplosiv utvikling også for sjøfarten, da særlig i form av shipping. Torreviejas saltproduksjon er i dag unik i verdenssammenheng. Siden begynnelsen av det 19. århundre har tradisjonene gått i arv fra generasjon til generasjon. Prosessen er i praksis den samme i dag, som den var for 200 år siden.
Myndighetene i Torrevieja legger stor vekt på at denne tradisjonen ikke skal gå tapt. Hvert år arrangeres kurser for elever ved Inmaculada skolen, her underviser en gruppe ildsjeler i produksjonsmetoder og saltutvinningens historie. Kursene avsluttes ved at hver enkelt elev deltar i byggingen av en ”saltbåt”.
Sjøfarten
Med saltproduksjonen fulgte sjøfarten, og ikke minst båtbyggingen, verftene poppet opp i Torreviejas blomstrende havneområde. Salteksporten medførte en boom for områdets båtbyggere, som igjen ga liv til seilmakerindustrien, som for alvor skjøt fart fra slutten av det 19. århundre.
På Museo del Mar y de la Sal finner du en rekke historiske gjenstander fra både båtbyggerindustrien og seilmakerindustrien. Dessuten er byens, drøyt 200 år gamle, fiskeritradisjoner rikelig representert.
En liten del av museet er tilegnet den spanske marinen. Blant de nyeste tiskuddene finner man ”S-61 Delfin” og ”Albatross III”. Førstnevnte er en gammel militær ubåt, mens ”Albatross III” tidligere har patruljert middelhavskysten for det spanske tollvesenet.
Begge båtene kan beskues, både innvendig og utvendig, nede på havna i Torrevieja, nærmere bestemt på Museo Flotante, som er en del av Museo del Mar y de la Sal.
Åpent hverdager og lørdag 10-14.00 og 17-21.00, søndager kun dagtid.