Starten på sesongenble utsatt til slutten av august på grunn av vårregnet – høye temperaturer har redusert vannmengden i lagunen som nå er mettet med saltlake. Det har samlet seg et 10 cm tykt saltlag på bunnen.
Saltselskapet forventer å produsere 550 000 tonn salt i løpet av utvinnings-sesongen som nettopp har startet. Saltverket starter vanligvis produksjonen i august og avsluttes i juni året etter, med en måneds vedlikeholdsarbeid i juli. De høye temperaturene har endelig gjort det mulig å akselerere metningsprosessen i saltlaken, som nå er kommet opp i 300 gram per liter vann, slik at saltet har lagt seg på bunnen av lagunen. Den høye fordampningen har i sin tur redusert vannmengden i våtmarksområdet og redusert gjennomsnittsdybden til den vanlige dybden på én meter og femten centimeter, sammenlignet med de mer enn halvannen meterne som den rosa lagunen nådde på slutten av våren på grunn av den kontinuerlige nedbørepisoden.
Temperaturrekordene som er blitt slått i Torrevieja i løpet av sommeren, gjenspeiler det faktum at 95% av nettene har vært tropiske og termometeret ikke har sunket under 25 grader – og det gjør det fortsatt. Den 13. august i fjor ble den høyeste temperaturrekorden med 43 grader i hele den historiske serien, som går nesten hundre år tilbake -1927.
Ifølge de samme kildene arbeides det for tiden i lagunen med en ekstraksjonsmaskin – en hogstmaskin eller harvester som fjerner saltet fra bunnen – og fire slepebåter eller båter som drar togene med saltholdige båter til “øya”. Dette er en jordplattform i enden av motten som har delt lagunen i to halvdeler siden 1990-tallet. Selskapet har utelukket utvinning av salt i det vestlige området, som grenser til sykehuset, Los Balcones og jordbruksområdene San Miguel og Los Montesinos, og som i årevis har fungert som en varmekilde og konsentrator for saltlake. De gjentatte episodene med styrtregn siden slutten av 2016 har ødelagt de fleste av kampanjene siden den gang. DANA i desember 2016, ledsaget av en byge som etterlot snø i Torrevieja i januar 2017, førte til at saltselskapets avling var på et minimum i den perioden, selv om produksjonen tok seg opp igjen og nådde 600 000 tonn i regnskapsåret 2018/2019.
Det ideelle utvinningsvolumet er 700 000 tonn, og i noen historiske kampanjer – spesielt på 1970-tallet – nådde det opp i én million tonn. DANA i september 2019 oversvømte anleggene nok en gang, og Gloria-orkanen i januar 2020 satte endelig en stopper for innhøstingen. De regnfulle vårene i 2021 og 2022 bidro ikke til å gjenopprette produksjonen, og i tillegg til saltleveranser fra andre av Salins-gruppens saltfabrikker i Europa og Afrika, tok selskapet i bruk lastebiler for å hente ut saltlaget fra lagunen ved kysten, dit ekstraktoren ikke når. Denne våte syklusen har gjort det mulig for ferskvannstilførselen å konsolidere en av de største hekkebestandene av flamingoer i Spania. Flamingoene hekket for første gang i den rosa lagunen i 2020, og dette gjentok seg i 2021 og 2022.
Nå krysser Salins España, som er datterselskapet til det franske multinasjonale selskapet Salins, fingrene for at en ny episode med styrtregn ikke vil spolere disse prognosene. Til tross for disse vanskelighetene har selskapet hele tiden hatt – og vil fortsette å ha – et lager på 200 000 tonn salt for å kunne håndtere eventuelle endringer i prognosene og dekke alle kundenes behov. Pérez legger til at det ikke er planlagt at skip fra andre saltverk skal anløpe Torrevieja i løpet av inneværende sesong. Mesteparten av saltet brukes i bulk til avising av veier i Europa og Spania, men det er også forsendelser av matsalt, inkludert flor de sal, og til bruk i blant annet kjemisk industri.
Historien til saltverket, hvis industrielle virksomhet kan dateres tilbake til midten av 1700-tallet, er full av episoder der regnværet har ført til “tap av pytthøsten”. Og av teknologiske tilpasninger for å unngå dette, som grøftene rundt lagunen, mekaniseringen på 1950-tallet eller byggingen på begynnelsen av 1970-tallet av saltvannsledningen fra Pinoso, som bringer vannstrømmer som allerede er mettet med salt fra saltkuppelen i denne byen. Denne innovasjonen gjorde Torrevieja til et av de få saltverkene i verden som kan utvinne salt året rundt. Saltverket, som sysselsatte tusenvis av dagarbeidere på 1800-tallet – i dag er arbeidsstokken på rundt 80 – er opphavet til selve byen Torrevieja.