Spiserørskreft er tretti ganger hyppigere hos pasienter med Barretts øsofagus

Publisert

Spiserørskreft er tretti ganger hyppigere hos pasienter med Barretts øsofagus, advarer dr. Pedro Bretcha, leder for avdelingen for fordøyelsessystemkirurgi og kirurgisk onkologi ved Quirónsalud Torrevieja sykehus.

Barretts øsofagus er en lite kjent, men potensielt farlig fordøyelsessykdom som rammer slimhinnene i spiserøret og skyldes kronisk gastroøsofageal refluks.

Det grunnleggende symptomet på Barretts øsofagus er halsbrann, på folkemunne kjent som svie. “Halsbrann”, forklarer dr. Juan Antonio Casellas, leder for fordøyelsessystemet og avansert endoskopi ved Quirónsalud Alicante, “består av en ubehagelig, noen ganger smertefull, brennende følelse som stiger opp og ned fra magesekken og ned mot halsen bak brystbenet. Den er ofte ledsaget av oppstøt av mageinnhold i munnen”.

Hvordan diagnostiseres Barretts øsofagus?

For å bekrefte diagnosen Barretts øsofagus er det nødvendig med en øvre endoskopi. “Denne undersøkelsen”, forklarer dr. Casellas, “består i å føre et lite rør inn gjennom munnen og videre inn i spiserøret for å analysere om det er forandringer i cellene i den distale delen av spiserøret, like ved overgangen til magesekken. Vanligvis kan allerede utseendet på spiserøret tyde på Barretts øsofagus under endoskopi. Diagnosen kan imidlertid bare bekreftes med små vevsprøver som tas gjennom endoskopet og sendes til det anatomiske patologilaboratoriet”. Testen utføres under sedasjon og krever ingen spesielle forberedelser, kun faste.

Hvis testen er positiv, anbefaler spesialisten i fordøyelsessystemet ved Quirónsalud Alicante at testen gjentas regelmessig for å oppdage eventuell kreft på et tidlig og potensielt helbredelig stadium.

Anti-refluksoperasjon ved Hospital Quirónsalud Torrevieja

Laparoskopisk kirurgi er en svært effektiv behandling av gastroøsofageal refluks, og gjør det unødvendig å ta medisiner som på lang sikt kan gi bivirkninger. Ni av ti pasienter som behandles med antireflukskirurgi, blir symptomfrie, og bare 15 % har tilbakefall etter fem år.

Dr. Bretcha forklarer: “Operasjonen utføres under full narkose og består i å konstruere en hel eller delvis magesekk rundt spiserøret og plassere den under mellomgulvet. Det gjøres små snitt på bare noen få millimeter for å få tilgang til buken gjennom laparoskopet, som er koblet til et lite videokamera for å få en fullstendig oversikt over bukhulen”. Fordelene med laparoskopisk kirurgi er blant annet redusert postoperativ smerte, kort sykehusopphold, minimal arrdannelse og rask tilbakevending til arbeid.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter