Solgte alt og flyttet til Spania – Flere ELDRE burde følge meg

Publisert

Rolf Tjernes brøt opp fra lokalmiljøet i Norge og flyttet til Spania. Det angrer han ikke på og Tjernes nøler ikke med å anbefale andre nordmenn som har kommet litt opp i årene om å gjøre det samme. Rolf fullroser det spanske helsevesenet, prisnivået og alt annet i Spania. Livet leker på gamle dager for Rolf Tjernes.

-Matprisene er bare en tredjedel av hva de er i Norge og alt annet fungerer optimalt, påpeker Rolf Tjernes overfor SpaniaJournalen.
Rolf Tjernes sitter utenfor huset sitt, som ligger bare noen hundre meter fra Carrefour og kjøpesenteret Habaneras i Torrevieja, og drikker kaffe og tar seg en røyk. Desembersolas bleke stråler presser seg gjennom et florlett skydekke og Tjernes er i strålende form. Sammen med ham sitter Finn Arne Andersen (51) og nyter livet. Andersen har bodd i Torrevieja i elleve år og liker seg så godt at noen hjemreise til Norge ikke er noe tema i det hele tatt.

Klimaet forbedrer helsen
-Jeg er plaget med leddgikt samt psoriasis og måtte bare finne på noe. I Norge tok jeg 45 tabletter om dagen da jeg var mest plaget, men her tar jeg sjeldent eller aldri medisiner. Jeg føler meg forholdsvis frisk og det kan jeg helt sikkert tilskrive det gode klimaet vi har her, sier Andersen.
Det var nettopp sol og varme året rundt som også lokket Rolf Tjernes til Spania. Han har vært plaget av såkalte ”kalde føtter” i mange år og den dagen de medisinske spesialistene fastslo at det ikke var noe å gjøre med, så bestemte Tjernes seg for å selge det han hadde i Norge og flytte til Spania i en alder av 71 år. Sjeldent noen tar et slikt valg i såpass høy alder.
-Jeg angrer ikke et eneste sekund. Skulle det være noe, så må det være at jeg burde ha flyttet mye tidligere, sier Tjernes.

Engasjert i politikk
-Så dine helseplager er også blitt mindre?
-Jeg har ikke ”kalde føtter” lenger og ingen andre nevneverdige plager tatt alderen i betraktning. Beina mine ble forøvrig ganske raskt mye bedre, så at klimaet spiller inn på en positiv måte er udiskutabelt.
Rolf Tjernes kommer opprinnelig fra Rakkestad i Østfold, men har bodd mange år i Sarpsborg. Akkurat som i Rakkestad har Tjernes vært engasjert i politikk. Han har sittet i kommune- og bystyret for Fremskrittspartiet i mange perioder, men nå var det altså nok. Etter Rolf Tjernes sin oppfatning var det på tide at yngre krefter slippes til. Ny tid trenger nye tanker.

-Jeg ble rekruttert inn i politikken av tidligere Stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm, som på det tidspunktet var tannlege i Rakkestad. Hedstrøm kom på Stortinget og som varamann rykket jeg oppover i systemet. Siden ble det lokalpolitikk for alle pengene. Det har vært en fin og lærerik periode, selv om det var vanskelig å få gjennomslag for egen politikk siden Arbeiderpartiet har hatt flertall, sier Tjernes.

For en billig penge
Det var for øvrig under et bystyremøte at Rolf Tjernes først ble kjent med Torrevieja. Han snakket med sin partifelle Stein Erik Westli om at de kanskje burde spleise på en ferieleilighet. Tjernes hadde ved en tilfeldighet sett et objekt annonsert. Nærmest på strak arm var de to eiere av en liten leilighet midt i sentrum av Torrevieja. Nå eier Stein Erik Westli og kona leiligheten, mens Tjernes har kjøpt seg et toetasjeres hus for en billig penge et lite stykke unna. Fallet i eiendomsprisene kom Rolf Tjernes til gode.
-Siden jeg kjente enkelte i Torrevieja fra før av, var det naturlig å kjøpe bosted her igjen. Jeg trives her i det skandinaviske miljøet, sier Tjernes og tar seg ny slurk kaffe mens kameraten surfer på nettet for å sjekke bilpriser.
Begge nordmennene har hver sin personbil stående ute i gata, mens Tjernes har kjøpt seg en ny rød, sportsbil av typen MG. Den skal snart hentes i Granada og de finner kjapt ut at bilen til ca. 100 000 kroner i Spania ville koste det tredobbelte i Norge. Det får begge til å smile enda bredere. Bilkjøpet beviser nok en gang den store prisforskjellen det er mellom de to landene.
Rolf Tjernes har alltid vært opptatt av og interessert i bil. Den tidligere ventilasjonsmontøren har hatt flere gamle biler. De ble alle solgt før avreise, men nå skal altså Citroen ute i gata få selskap av en skikkelig, rød sportsbil med mange hestekrefter og elektrisk tak. 71–åringen skal etter planen cruise rundt i det spanske innlandet å få vind i håret og kjenne på go’følelsen som er knyttet til å kjøre åpen bil.

Drømmen går i oppfyllelse
-Det er en drøm som går i oppfyllelse. Her i Spania kan jeg bruke bilen hele året og jeg gleder meg til å se mer av landet. Nå kan jeg reise av gårde og bli borte noen dager. Hotellkostnadene er jo også lave her, så Spania skal utforskes, lover Tjernes.

-Men det er vel en fare for fartsbøter med en slik bil..?
-Det er mange nok hestekrefter til at det er mulig, men jeg har god tid. Jeg skal ikke stresse, så jeg ser ikke på det som noe problem.
Nettopp tid har Rolf Tjernes nok av som pensjonist, men han kjeder seg likevel ikke. Tiden går for så vidt fort, selv om han ikke gjør så mye. Dagene går med til enkel frokostlaging, kaffedrikking og litt småprat hver dag klokka ti med venner og kjente i Torevieja. En del tid går også med på å følge med på tv-nyhetene fra Norge og han er en ivrig PC-bruker. Bystyremøtene i Sarpsborg overføres på nettet og Tjernes ønsker å holde seg oppdatert. Noen dager trengs det å sette på en vaskemaskin og Rolf Tjernes spiser som oftest middag ute. Dagene går bekymringsløst.

Klarer ikke å bruke opp pensjonen
-Jeg får en tre retters dagens meny til ca. 10 euro, så jeg bruker altså under 3 000 kroner i måneden på dette og det er nesten billigere enn å lage maten hjemme. Det er faktisk nesten umulig å bruke opp den norske pensjonen, sier Tjernes og drar på smilebåndet bare for å understreke hvor godt han har det på eldre dager.

Ny sykkel er også innkjøpt. Den står i stua i mangel av skikkelig bodplass. Sykkelen brukes noen ganger, men målet er å sykle mer siden det er flatt terreng og tilrettelagt med sykkelstier mange steder. Nå er det bare initiativet som mangler. Akkurat som det å lære seg mer spansk. Gradvis øker ordforrådet, men Rolf Tjernes er glad for at Finn Arne Andersen snakker flytende spansk etter alle sine år i Torrevieja.
-Finn Arne er på mange måter tolken min. Han har hjulpet meg mye i startfasen av etableringen i Spania, medgir Tjernes.

Rask legetime
Rolf Tjernes maler altså et rosenrødt bilde av sin tilværelse i Spania. Vi prøver etter beste evne å få ham til å klage på noe, få ham til å sette fingeren på noe som er negativt og ikke minst annerledes enn i Norge. Etter mye frem og tilbake sier han:
-Her får man time hos fastlegen på dagen eller dagen etter. Det er ikke mange ukers ventetid slik som jeg kunne oppleve i Norge og det er ingen egenandeler for oss pensjonister. Det neste lille minus er at det kan gå litt seint på offentlige kontorer. Byråkratiet virker noe mer effektivt i Norge, men det er tross alt en bagatell. Det er trygt og godt samt billig å leve i Spania. Jeg ødela hofta for en tid tilbake og det er et godt bevis for at helsevesenet fungerer. Jeg ble hentet i ambulanse, operert og fikk med meg gratis medisiner hjem. Det kunne ikke bli bedre når ulykken først var ute, presiserer østfoldingen.

Ønsker et fritt liv
På veggen i stua henger det bilde av Rolf Tjernes sammen med Frps tidligere formann og mangeårige sjef, Carl I. Hagen. Bildet er tatt for flere år tilbake og har en fremtredende plass ved siden av fjernsynet. Carl I. Hagen har Tjernes truffet noen ganger i Torrevieja og partifellene diskuterer politikk naturligvis. Hagen har jo også leilighet i byen.
-Jeg er fortsatt medlem av Frp og skal gå på medlemsmøter utover, men jeg skal ikke engasjere meg i politikk. Nå vil jeg ha et fritt liv og bruke tiden som det passer meg, men det er greit å følge med og utvide sitt eget nettverk. Det siste kan jeg sikkert gjøre gjennom medlemskapet i partiet, mener Rolf Tjernes.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter