Skandinavisk samlingspunkt i Gran Alacant

Publisert

Siden sensommeren 2007 har Markku og Enel Hacksell drevet restauranten Marco Polo i Gran Alacant. På knappe to år har de opparbeidet seg en stor og trofast kundekrets. I tillegg til å være et populært spisested, har Marco Polo blitt et viktig samlingspunkt for så vel ferierende som fastboende skandinaver i området.

Siden sensommeren 2007 har Markku og Enel Hacksell drevet restauranten Marco Polo i Gran Alacant. På knappe to år har de opparbeidet seg en stor og trofast kundekrets. I tillegg til å være et populært spisested, har Marco Polo blitt et viktig samlingspunkt for så vel ferierende som fastboende skandinaver i området.

Finskfødte Markku og estiskfødte Enel er begge svenske statsborgere. De hadde gode og sikre jobber hjemme i Sverige, da Enel en dag fant ut at de skulle flytte nedover til Costa Blanca.

– Vi var i Spania for aller første gang i 2002. På den turen kjøpte vi hus her i Gran Alacant. Så begynte vi å feriere her med jevne mellomrom og trivdes godt med det. Men etter hvert begynte jeg å merke at nedturen ble større og større for hver gang vi kom hjem til Sverige, forteller Enel.

– Plutselig en dag sa Enel at ”nå flytter vi, det er nå eller aldri”. I 2004 pakket vi flyttelasset og dro. Vi hadde ingen jobber å gå til, men Enel var selvsikker og mente at det kom til å ordne seg så fort vi kom ned, sier Markku.

Restauranterfaring
Enel fikk først jobb i Masa, så i en møbelbutikk, og deretter som sekretær hos en eiendomsmegler. Kokkeutdannede Markku hadde en rekke strøjobber som kokk. Etter hvert fikk han et ubetalt et års engasjement i den norske klubben i Gran Alacant. Etter et det året var over reiste han til Danmark og tok seg jobb som kokk i Dansk Radio.

– I et år pendlet jeg mellom København og Alicante. I den perioden drev Enel og smugtittet på egnede restaurantlokaler. En dag ble dette lokalet ledig. Jeg hadde drevet to restauranter hjemme i Sverige før, og hadde absolutt ingen planer om mer restaurantdrift. Men Enel insisterte, og til slutt ga jeg etter, erindrer Markku.

– Planen var å starte et skandinavisk spisested. Det var fullt av skandinaver i området, men det fantes ingen skandinavisk restaurant her i Gran Alacant. Vi pusset opp og gjorde om omtrent hele lokalet. Den første august 2007 åpnet vi dørene, og fjorten dager senere var den åpne kjøkkenløsningen på plass. Vi var fast bestemte på å ha åpent kjøkken. Fordelen med det er at gjestene kan se at alt er rent og pent, sier Enel.

– Jeg hadde blitt kjent med en masse nordmenn via mitt engasjement i den norske klubben. Så vi fikk en knallstart. Og det går fortsatt bra, selv om vi selvsagt merker krisen vi også, men det er først og fremst blant de engelske gjestene. Vi har en god del mindre engelskmenn nå enn det vi hadde før, forteller Markku. 

Skandinaviske tradisjoner
Marco Polo profilerer seg som en 100 % skandinavisk restaurant, og Markku og Enel forsøker så godt de kan å følge skandinaviske tradisjoner. Her feires eksempelvis både fastelavnen og allehelgensdag. Og selvsagt 17. mai og den svenske nasjonaldagen den 6. juni. I år skal de også prøve seg på den danske nasjonaldagen den 5. juni. I tillegg kommer jul, nyttår og påskefeiring, samt bursdager og andre typer arrangementer.

 – Vi er dessuten i gang med temakvelder. Foreløpig har vi hatt trekkspillaften med bufeet og et par kvelder med dans, sier Markku.

– Det er for øvrig ikke bare skandinaver som spiser her selv om vi satser på tradisjonell skandinavisk mat. Både engelskmenn, tyskere, spanjoler og andre nasjonaliteter finner veien hit til oss. Ekstra morsomt er det nå spanjolene kommer og begynner å spørre etter skandinaviske retter. Her om dagen var en innom og lurte på pytt i panne. Det hender til og med at de spør etter ertesuppe. Det syntes vi er stor stas, fortsetter han.

– En av våre fordeler er beliggenheten i nærheten av flyplassen i Alicante. Folk kommer rett fra flyplassen og hit. En halvtime etter landing sitter de her hos oss og spiser. Men det betyr ikke at driften er basert på folk som tilfeldig stikker innom. Vi har opparbeidet oss en stor og trofast stamkundekrets i løpet av de knappe to årene vi har holdt på. Det setter vi selvsagt stor pris på. Ofte kommer de innom og sier farvel når de reiser hjem for sommeren, også kommer de og melder ifra når de er tilbake og klare for ny sesong, smiler Enel.

– I det hele tatt har vi mange hyggelige folk innom. Og de kommer ikke bare fra Gran Alacant. I tillegg til de lokale, har vi gjeste både ifra Benidorm og Torrevieja, dessuten bor det mange skandinaver i Santa Pola, som ofte tar turen opp hit for å spise hos oss, sier Markku.

Bra miljø  
På et bord i hjørnet på terrassen på Marco Polo sitter Svein, Sissel og Margot og nyter hver sin iskalde Coca Cola under stekende ettermiddagssol. Alle tre er fastboende i Gran Alacant.

– Vi er stamgjester og stortrives her på Marco Polo, både eierne og de ansatte er fine mennesker, erklærer Margot, som ble kjent med Markku via den norske klubben i Gran Alacant.

– Stedet fungerer som et samlingspunkt for oss skandinaver her i området. Her er det god plass og alltid høy stemning. 17. mai er det et kjempeopplegg på gang her. Det er et samarbeid mellom Marco Polo og klubben. Minst 50 gjester er ventet. Det vil bli servert norske godsaker akkompagnert av spansk vin. Også blir det konsert med Mike Hopkins ”storband”, sier Svein.

– Det har utviklet seg et stort og fint skandinavisk miljø her, og det var på høy tid med en skandinavisk restaurant i Gran Alacant, fortsetter Sissel.

– Restauranten blir brukt til en rekke formål. For eksempel har vi dannet et tippelag som møtes her hver fredag og lørdag. Fredagene bruker vi til å ta ut de antatte vinnerne og lørdagene bruker vi på å konstatere hvor mye vi har tapt.

– Tippelaget, som består av 11 – 12 stykker, har blitt en fin sosial greie. Det eneste negative, og det er vel det eneste negative ved dette stedet når jeg tenker meg om, er at Markku er en håpløs tipper. Han har ikke peiling på hester, og er forferdelig dårlig til å ta ut bankere, sier Svein, med et stort smil på lur.

Markku har imidlertid en ganske annen versjon av denne problemstillingen.

– Det var Svein sine ord. Jeg ser litt annerledes på saken. Det er de andre som er for feige. De tør ikke satse høyt nok. De vil rett og slett ikke ta sjanser for å vinne store penger, parerer den finskfødte kokken. 

Sosial faktor
Jon og Sidsel har hatt leilighet rett over veien for Marco Polo i seks år.

– Siden restauranten åpnet har vi vært innom omtrent hver dag. Så sant vi er her og ikke i Norge da. Marco Polo har blitt et samlingspunkt, en viktig sosial faktor. I tillegg er det god mat og upåklagelig service her. Det er alltid hyggelig å komme hit og vi er svært glade for at vi har fått dette stedet. Markku og Enel gjør en meget viktig jobb, ikke bare for skandinaver, men også for alle andre, sier Jon.

– Vi stortrives her i Gran Alacant og kan ikke tenke oss noe annet sted. Marco Polo er et viktig bidrag til det skandinaviske miljøet her. Dessuten fungerer Enel i flere roller, blant annet som tolk. Hvis vi for eksempel skal ut å kjøpe noe vi ikke vet hva heter på spansk, stikker vi innom Enel, også skriver hun en lapp til oss. Hun er generelt behjelpelig med å løse de fleste praktiske problemer som måtte oppstå, forteller Sidsel, som sammen med Jon reiser hjem til Norge og barnebarna for å feire årets 17. mai.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter