Samler inn til trengende i Elche

Publisert

I flere år har en gjeng storsinnede nordmenn i Torreviejaområdet levert mat og brukte klær til innbyggerne i en fattig bydel i Elche. Siden initiativtager Jan Christensens bortgang i fjor, har Oscar Kristiansen og Rigmor Haugen vært hovedansvarlige for hjelpeprosjektet.

I flere år har en gjeng storsinnede nordmenn i Torreviejaområdet levert mat og brukte klær til innbyggerne i en fattig bydel i Elche. Siden initiativtager Jan Christensens bortgang i fjor, har Oscar Kristiansen og Rigmor Haugen vært hovedansvarlige for hjelpeprosjektet.

– Det hele begynte med at Jan Christensen fikk ei spansk venninne. Teresa, som senere ble hans kone, bodde i en svært fattig bydel i Elche. Jan fant ut at han hadde lyst til å hjelpe innbyggerne i området, og begynte å samle inn brukte klær. Så kontaktet han baker Moritz og spurte om han kunne få overskuddsbeholdningen av bakervarer. Det fikk han. Siden den gang har prosjektet gått sin gang, forteller Oscar Kristiansen.

Ble tipset
Oscar kom tilfeldigvis inn i bildet for rundt fire år siden. Etter at noen irske damer i nabolaget hans spurte ham om hvor de kunne levere brukte klær.

– Jeg sa at jeg pleide å levere til kirken i Torrevieja, og tok med meg alt sammen dit. Men så oppdaget jeg at noen engelske damer begynte å rote i klærne fordi de mente det var så mye fint. Da tok jeg alt sammen tilbake. I to uker kjørte jeg rundt med bilen full av klær, før noen tipset meg om prosjektet til Jan.

Det ble samarbeid fra dag en.
– Det fungerte veldig bra i mellom oss. Jeg og Rigmor ble gode venner med Jan og Teresa, uten at vi løp ned dørstokkene hos hverandre. Jan administrerte det meste, men når hans bil ble for liten, begynte jeg å kjøre sammen med ham, sier Oscar. 

Hver onsdag og lørdag kjøres det klær og mat opp til Elche.

– Selv om 17. mai eller julaften skulle falle på disse dagene gjør vi aldri unntak. Hjelpen skal frem uansett. Jan og jeg pleide å fordele ferieukene våre, slik at vi aldri var borte samtidig. De gangene ingen av oss kunne, har Rigmor stilt opp, av og til har også Kristin fra Moritz hjulpet til og kjørt. Da Jan ble syk og senere gikk bort, begynte folk i Elche å bli bekymrede for at prosjektet skulle opphøre. Det ble til at jeg begynte å samarbeide direkte med Teresa, og det har fungert veldig bra, understreker Oscar.

Mangler det meste    
Innbyggerne i den utfattige og falleferdige bydelen mangler det aller meste. Derfor tar hjelpeprosjektet ikke bare imot klær og bakervarer. Alt fra gamle Tv-er og radioer til leker og service får nye takknemlige eiere i Elche. Dessuten finnes bøsser på Moritz Bakeri og Saga Travel, hvor folk som føler for det kan putte på en slant. Kontanter utover det som får plass i bøssene tas imidlertid ikke imot

– Leker og barneklær får Irene på La Luna Bar, hun konsentrerer seg om et barnehjem som ligger i samme området. Klær kan leveres i sjømannskirken i La Siesta eller på La Luna. Tv-er og andre større ting kan vi komme og hente hvis folk ikke har bil selv. Møbler tar vi dessverre ikke imot lenger, det tar for mye plass.

Det er hovedsakelig Teresa som tar seg av distribusjonen i Elche. En sekk bakervarer går fast til en marokkansk familie, resten av overskuddet til Moritz gis til et lokalt gamlehjem. Klærne og de andre tingene blir spredt rundt til de fattige innbyggerne etter behov. Pengene fra bøssene går til innkjøp av mat.

– Den marokkanske familien som får bakervarer er virkelig dårlig stilt. Jeg fikk sjokk da de for en stund siden fortalte meg at de bare hadde levd på brød og vann de siste fire månedene, sier Oscar.  

Ikke søppel
Et problem for hjelpeprosjektet er at mange later til å benytte anledningen til å kvitte seg med søppel.

– Like før jul kom ekteparet Kirsten og Roar Henriksen inn i bildet. Så nå har det blitt sånn at jeg og Rigmor kjører en uke og Roar og Kirsten den neste. De gjør en fantastisk jobb. Kirsten tar seg dessuten av sortering av klærne. Vi får inn forferdelig mye rart. Ofte sitter hun igjen klissete og seig på hendene. Det er liksom ikke måte på hva enkelte benytter sjansen til å kvitte seg med, konstaterer Oscar.

– Ikke bruk oss som søpleplass. Klærne må være hele og rene, vi kan ikke gi bort skitne og ødelagte ting, supplerer Rigmor, som hver onsdag, uten unntak, avhenter klær i sjømannskirken og kjører de hjem til Roar og Kirsten for sortering. Før de til slutt ender opp i Elche.  

Giverne er i all hovedsak skandinaver, men irer og engelskmenn i nabolaget til Oscar og Rigmor bidrar også med sin del.

Odd Fellow
Like før Jan ble syk fikk han en henvendelse fra Odd Fellow i Torrevieja. De har et årlig overskudd på mellom tusen og femten hundre euro, som de tradisjonelt donerer til veldedige forhold.

– Odd Fellow tipset oss om at det lå et daghjem for folk med Downs syndrom, i nærheten av ”vår” bydel i Elche. Det ble til at jeg og to representanter for Odd Fellow reiste oppover på befaring. Rosario Obrestad fra sjømannskirken var med som tolk, forteller Oscar.

Den 17. februar i år dro Jan Danielsen, Helene Faber og Signe Line og Ernst Flom-Jacobsen fra Odd Fellow, sammen med Oscar og Rosario, til Elche. En sjekk på 1.500 euro ble høytidelig overrakt ledelsen ved daghjemmet.

– Pengene delfinansierte et komplett videoanlegg. Gjett om det var mange som var glade for det. Generelt er de vi gir til svært takknemlige, det merker vi godt når vi er på den lokale kafeen. Der får vi alltid en varm velkomst. Er det noen som ikke kjenner oss, så forklarer vi bare at vi er vennene til Teresa, vi trenger sjelden si mer, hun er nærmest kjent som en helgen i området.

– En episode jeg husker spesielt godt var da Jan og Teresa hadde hjulpet en familie med å møblere en leilighet. Etterpå ble vi alle bedt på innflytningsfest. De nyinnflyttede hadde bare svart kaffe å by på, men plutselig trakk Jan frem en medbrakt napoleonskake. Da ble det stor jubel i stua. Sier Oscar, som ønsker å understreke at hjelpeprosjektet ikke en tilknyttet noen organisasjon eller forening.

– Jeg ønsker at vi skal være uavhengige. Da står man mye friere til å styre seg selv.

Trenger sommeravløsning
Jan, Oscar, Rigmor, Roar, Kirsten, Irene på La Luna, Ståle og Kristin på Moriz og alle de gode hjelperne de har hatt underveis, har aldri sviktet de trengende i Elche. Det har heller ikke giverne. Bilene med ting er aldri halvfulle, det er snarere problemer med at de ikke har nok plass.

– Prosjektet har gått kontinuerlig vinter, vår, sommer og høst siden Jan startet opp. Men denne sommeren kan det se ut som vi får problemer. Det vil si. Rigmor og jeg skal på ferie sammen for første gang på lenge. Vi har bestilt oss tur med hurtigruta, også skal vi benytte anledningen til å besøke venner og kjente i samme slengen. Vi blir borte i hele juli og hele august. Roar og Kirsten blir borte samtidig.

Derfor oppfordrer jeg alle som leser dette og som eventuelt har tid og lyst til å bidra, til å kontakte oss. Det vil ikke bli tatt i mot klær denne perioden, men vi trenger noen til å kjøre brød, sier Oscar Kristiansen, som kan treffes på 637914540. 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter