Rekordår for La Mata-vingårdene

Publisert

Rundt saltsjøen utenfor Torrevieja er det rundt tretti hektar som er dedikert til vindyrking, og i år er det høstet rundt 50 000 kilo druer. En gunstig nedbørssyklus og fravær av sykdommer gjør det mulig å høste 50 000 kilo druer til vinproduksjon i hjertet av naturparken.

Denne uken har mange av sesongarbeiderne som arbeider med innhøsting av druer, lagt hanskene på hylla i regionen. Det gjelder naturområdet La Laguna de La Mata, en unik enklave der man kan spasere og nyte den lokale floraen og faunaen, men også et eksepsjonelt sted å dyrke noen av provinsens beste vindruer.

Enologen bekrefter at det er det «beste året» de noensinne har hatt, med en druehelse som er «helt fantastisk, nesten uten sykdom». Pedauyé sier at de er svært fornøyde med sesongens produksjon, en produksjon de ønsker å utvide ikke bare i regionen, men også i utlandet: «Vi er i mer enn 40 land, og vår intensjon er å styrke og utvide våre grenser for å gjøre regionens vin enda mer kjent».

En av grunnene til den gode kvaliteten på vinrankene i regionen er det gunstige klimaet. De 100 literne med regn som ble registrert i mai og juni, og fraværet av regn i juli og august, har skapt «en perfekt syklus» for en av de tidligste drueproduksjonene.

Innhøstingen vil resultere i produksjon av rundt 18 000 flasker vin på vingården Pedauyé, Sopla Levante. Inntil videre vil druene gå i en rustfri ståltank med kontrollert temperatur og maksimal hygiene. Når gjæringsprosessen er ferdig, omdannes sukkeret i mosten til alkohol, og avhengig av kvaliteten avgjøres det hvor lenge vinen skal lagres.

Alt har imidlertid ikke vært positivt for produsentene, for som Pedauyé forklarer, er mangelen på generasjonsskifte et hinder når det gjelder å rekruttere arbeidskraft til landbruket. «På åkrene er det uvanlig å se unge mennesker jobbe i landbruket, selv om det er sant at teknologien blir mer og mer avansert», noe som blant annet er påvirket av agronomi- og miljøingeniørutdanningen ved Desamparados-campus ved Miguel Hernández-universitetet (UMH), legger vinbonden til.

Tjue forskjellige druesorter

Vingårdene i naturparken La Mata (Torrevieja) produserer forskjellige typer druer. Hilarión Pedauyé dyrker mer enn tjue forskjellige druesorter, hovedsakelig Monastrell, Moscatel og Merseguera, men også mindre kjente sorter som Forcallat blanc, Valencí negre, Esclafaguerre og Ull de llebre.

Sopla Levante-vinene lages av disse druene, enten hver for seg eller blandet, og er oppkalt etter området der druene dyrkes. I år er vinprodusentens nyhet Matanilla, et ordspill som knytter La Mata til Sanlúcar de Barrameda, der de også lager denne typen vin med manzanilla. Det spesielle med denne vinen er at den har et slags slør på toppen som etterligner Albaflor som er typisk for Alicante-provinsen. Dette sløret oppstår etter at vinen har gjæret med gjærsopp som spiser alkohol, glyserin og andre biprodukter. På denne måten spiser de vin i stedet for most og forvandler den til et litt finere, mer elegant og dypere produkt.

«Det er en prosess som vi vinprodusenter og vinbønder er i ferd med å gjenvinne, og som i økende grad bærer frukter, for selv om det er en mer kompleks vin, er den veldig takknemlig», sier Pedauyé. Han forklarer at denne vinen er beregnet på de beste restaurantene: «Foreløpig har vi bare produsert 600 flasker i år, men målet vårt er å øke produksjonen for hver sesong».
En rødvin med smak av Murcia

Sopla Levante arbeider også i Murcia-regionen. Mens Pedauyé i La Mata hovedsakelig produserer hvitvin, fokuserer de på rødvin på markene i Abanilla. Her dyrker de hovedsakelig Monastrell, en fruktig druesort med innslag av kirsebær, plommer og røde frukter. «Denne druen passer godt til jordsmonnet der den vokser, og gir fyldige, dype viner», forklarer vinbonden.

Disse Murcia-områdene ligger svært høyt og er mye mer kontinentale, med store daglige og sesongmessige temperaturforskjeller. Dette fører til spredning av flere polyfenoler, stoffer som gir vinen en mye større aromatisk palett. Pedauyé forklarer at innhøstingen i Abanilla har vært litt mer uregelmessig, selv om kvaliteten likevel har vært ganske god, noe som har resultert i 4500 kilo druer fordelt på de fire hektarene de arbeider i området.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter