På skattejakt med GPS

Publisert

TORREVIEJA: De siste årene har stadig flere dratt på tur med en GPS-enhet i hånda for å finne en skjult skatt. Fenomenet kalles geocaching. Spaniaposten fant en ferierende, geocachende nordmann i Torrevieja og ble med på skattejakt.

Vi treffes ved Hombre del Mar, akkurat der moloen går utover og tivoliet starter. Geocacher Per Jørgen Walstrøm sitter på trappa ved Hombre del Mar, akkurat der moloen går utover og tivoliet starter, som avtalt, med sykkel og hjelm ved siden av seg.
– Det skal være en skatt omtrent 20 meter fra her, sier Walstrøm.    

TORREVIEJA: De siste årene har stadig flere dratt på tur med en GPS-enhet i hånda for å finne en skjult skatt. Fenomenet kalles geocaching. Spaniaposten fant en ferierende, geocachende nordmann i Torrevieja og ble med på skattejakt.

Vi treffes ved Hombre del Mar, akkurat der moloen går utover og tivoliet starter. Geocacher Per Jørgen Walstrøm sitter på trappa ved Hombre del Mar, akkurat der moloen går utover og tivoliet starter, som avtalt, med sykkel og hjelm ved siden av seg.
– Det skal være en skatt omtrent 20 meter fra her, sier Walstrøm.    

Logger funnet
Vi følger gelenderet langs moloen, og kommer lengre unna GPS-posisjonen for hvert skritt. Altså må den ha vært nærmere enn vi trodde.
Etter fem minutter får jeg øye på en liten dings som er festet oppunder gelenderet med magnet.
– Her er den!
– Det der kan da ikke være en skatt. Den er altfor liten. Jeg har i hvert fall aldri sett en så liten cache før, utbryter Walstrøm.
Men han tar i mot dingsen, og klarer å åpne den. Inni ligger en papirstrimmel, der det er meningen at han skal skrive navnet sitt, for å stemple inn, så å si. Vår mann nøyer seg med å logge funnet på nettsiden www.geocaching.com.

Nummer 20 siden oppstarten av aktiv geocaching i påsken i år, for å være helt nøyaktig.

Nådde Spania
Det er første gang Per Jørgen Walstrøm er i Spania med familien. Derfor har han heller ingen omfattende erfaring med geocaching her.

– Jeg hadde med meg en såkalt travelbug til Spania. Det er en cache der det er lagt ut et ønske fra den opprinnelige avsenderen om hvor den skal ende opp. Denne skulle til Spania, til et bestemt sted. Jeg sørget for at den nådde Spania. På en joggetur en morgen fant jeg en geocache der det var noen gjenstander og en loggbok fra før. Der plasserte jeg travel-bugen. Det er sånne cacher jeg er vant til fra Norge. At det finnes mange typer og med forskjellige ideer gjør det hele mer spennende, mener Walstrøm.

Applikasjoner
Han kan fortelle om cacher som bare vil reise kollektivt og en cache som skulle gravlegges på vikingvis når den nådde reisens slutt i Norge etter å ha vært på farten fra Australia siden 2003.
– Hvordan finner man skattene?
Walstrøm er utstyrt med en GPS-applikasjon på sin iPhone som han benytter på skattejakten. Det finnes i dag mange slike applikasjoner, eller apper, som man kan laste ned på smarttelefoner. De er ikke alltid like nøyaktige som en håndholdt GPS.
 
Størst i Europa og USA
– Utgangspunktet er kartet til geocaching.com. Der finnes avmerket hvor alle er gjemt. Man kan også søke etter skatter i nærheten av der man befinner seg. Sammen med stedet finnes som regel også noen hint som gjør at det skal bli enklere å finne skatten, opplyser Walstrøm.
Utbredelsen av aktiviteten er størst i Europa og USA. I alt fire millioner mennesker holder på med dette jevnlig.
– Skattene ligger ofte på severdige steder. Jeg vet om noen som bruker geocaching som turistguide når de er i fremmede byer. Alt er veldig godt tilrettelagt på nettet. Man logger funn, og kan etterlyse cacher hvis man ikke finner en. Av og til er det velmenende forbipasserende som fjerner cacher. De mener de forsøpler miljøet. Jeg vil påstå at det er motsatt. En geocacher tar gjerne med seg søppel han finner på sin veg og kaster det på dertil egnet sted. På nettet finner man også masse statistikk, og kan komme i kontakt med likesinnede, sier Walstrøm.

Mål for løpeturen
– Hvem er geocacherne?
– Det finnes sikkert mange motiver for å kaste seg ut i moderne skattejakt. Spenningsmomentet er åpenbart. For mitt vedkommende utgjør som regel geocaching et mål for løpeturen min. Det kan være lettere å komme seg ut i alt slags vær når man skal et bestemt sted. Dessuten synes eldste datteren min på fem år at det er morsomt å være med. For henne er nok bytting av skatter det mest attraktive foreløpig. Geocaching innebærer elementer av orientering og man kommer garantert på steder man ellers aldri ville ha oppsøkt, hevder Walstrøm.

Legger ut selv
For noen er det om å gjøre å finne flest mulig cacher.
Siste tilgjengelige statistikk for Norge viser at rekorden på antall cacher funnet er 4349.
Mens noen ønsker å finne flest mulig cacher, finner andre glede i å legge ut cacher selv. For sistnevnte kategori er det viktig å følge reglene. Man får veiledning på geocaching.com.
 

FAKTA: Hva er geocaching?
•    Lokalisering av en skatt ved hjelp av en GPS-enhet og GPS-koordinater som er oppgitt på nettet.
•    Startet i 2000 av en GPS-entusiast, Dave Ulmer.
•    Finnes i dag mer enn 1,4 millioner geocacher, eller skatter, som er gjemt rundt i verden.
•    Mer enn 4 millioner mennesker leter etter dem.
•    Cachen inneholder alltid en loggbok du skal signere når du finner den.
•    Større geocacher kan også inneholde forskjellige gjenstander. Noen er såkalte ”travel-bugs”, som har et mål med turen. Disse cachene har et registrert nummer som kan spores på nettet.

Av Solveig Langmoen Kalbakk

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter