Hampaktivitet blir kultur-arv i Callosa Segura

Publisert

Store deler av jordbruket i Vega Baja regionen, altså Torrevieja-området og kommunene rundt, var lenge dedikert hemp. Planten ble senere kontroversiell i det man fra USA valgte å stigmatisere planten for dens narkotiske potensiale.

Hampaktiviteten var spesielt sentralt i økonomien til byen Callosa de Segura i årene etter den spanske borgerkrigen. Industrien ga opphav til den store garn-, tau- og nettindustrien til bedriftene i denne kommunen på Vega Baja.

Erklært kultur-arv

Den 30. oktober 2023 ble det offentliggjort en resolusjon fra rådmannen for kultur og idrett, som innledet en prosess for å erklære den tradisjonelle hampkulturen i Callosa de Segura som en “ressurs av sentral kulturell interesse”. Dette er en anerkjennelse av det unike ved en økonomisk aktivitet som når både landbruk og industri.

Hemp fiber utvinnes av stilken til hemp planten. Ofte men ikke nødvendigvis den samme varianten man kan røyke.

Direktøren for hampekolen i Callosa, Roque Albert, forklarer at “hamp er en del av kulturarven for Vega Baja generelt, men for Callosa spesielt viktig. På den tiden ble det plantet hamp overalt, men den ble brakt til vår kommune fordi det var mest lønnsomt for bonden. Ble hampen bearbeide den her, fikk mer penger på grunn av metodene som ble brukt lokalt”.

Hemp tau var lenge et svært viktig og strategisk produkt for mange land. I seil-skutetiden var man helt avhengig av hemp.

Et stolt kommunestyre i Callosa de Segura

Fra bystyret i Callosa de Segura, ordfører Manuel Martinez, understreket at “alt dette fyller oss med glede over å se anerkjent, ikke bare denne kulturen som vekker så stor interesse hos forskere og besøkende, men også i den innsatsen som er gjort fra Institutt for museer og kulturarv disse årene. Et konstant samarbeid med Escuela del Cáñamo for å sikre at hampekulturen blir anerkjent og fortjener denne erklæringen, og at denne prosessen er skrittet før den endelige godkjenningen og inkluderingen i listen over eiendeler av kulturell interesse i Valencia-regionen”.

En sekk produsert av hemp-fiber.
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter